FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Pustende og pulserende Havanna

Av Hans Bakken11.10.19 11:04 | Oppdatert: 11.10.19 15:10

Del saken på:

Havanna er støvete og bråkete. Men byen serverer deg også fascinerende opplevelser i omgivelser det tiden ser ut til å ha stått stille i årtier.

Legenden om det Cubanske bybildet stemmer. I hovedstaden svermer det av klassiske amerikanske biler, og mindre klassiske Ladaer. Kontrasten er stor. I det ene øyeblikket kjører en tykk, hvit og gammel amerikansk Dodge forbi. Like etter passerer en knøttliten Lada 1600 – også den bygget for flere tiår siden.

Bilene er et symbol på to stormakter som over mange år kjempet om makten over den tropiske øya. Med gamle bygg fra kolonitiden som bakteppe vil du knapt finne et mer unikt bybilde.

Annonse
Reise til Havanna

Capitolio

I jakten på unike eskapader befinner vi oss i Havannas gamle bakgater. Vi lar oss lett sjarmere av uttrykksfull lokalbefolkning og nedslitt kolonialistisk arkitektur. Ut av det blå åpenbarer det seg et digert, hvitt bygg.

Capitolio er umulig å unngå om du spaserer rundt i Havannas gamleby. Det gamle parlamentsbygget er tungt inspirert av United States Captiol i Washington. Etter revolusjonen ble bygget omgjort til et museum og er i dag et yndet turistmål.

LES OGSÅ: Spis og bo hjemme hos cubanere

Døren til bygget er åpen. Vi går opp trappen, men blir fort stoppet av en tettpakket ivrig vakt som plystrer på oss og roper «tickets!» med tykk, spansk aksent.

Vi bestemmer oss heller for å bruke tid og penger på en annen spennende turistattraksjon.

Romio Y Julieta Cigar Factory

Si hva du vil om tobakk – Cubanske sigarer er uten tvil en grunnleggende del av landets kulturelle identitet. På godt og vondt har røykeloven seilet forbi øya, med god margin.

Noen kvartaler unna Barrio Chino (Chinatown) fant vi Romio Y Julieta Cigar-fabrikk, med tilhørende sigarbutikk i første etasje. På fabrikken håndrulles sigarer av mestere i sitt fag. Er du tidlig ute på dagen kan du få oppleve noe av prosessen.

Sigarselgeren tenner en sigar og spytter røyk ut i det dunkle lokalet. I butikken kan forskjellige sigartyper studeres og sanses, før kjøpet fullbyrdes. Rommet er temperert og lysmengden kontrollert. Lenger inn finner vi en knøttliten bar, med en tilbakelent bartender som viser frem det ypperste av cubansk rom. Flere besøkende bruker anledningen til å nyte både rom og sigar – enkelte for kulturens skyld, andre for likerklikk.

Tilbake i sentrum står en neonrosa amerikaner parkert foran et av byens femstjerners hotell. I bilen sitter en avslappet herre ikledd fedorahatt.

Tour de Havanna

– Bilen har en original motor!

Fra baksetet på en Chevrolet 1951 delux kabriolet får vi med oss de mest essensielle turistfellene i byen. Rafael, vår sjåfør, er tydeligvis stolt av den neonrosa bilen, som åpenbart er en turistfelle i seg selv. For en snau femhundrelapp leide vi bilen, med sjåfør, i en drøy time.

På veien passeres gamle China Town. Kineserne brakte med seg næringsvirksomhet til området, ofte av den dunkle typen. De har stukket av for lenge siden, men svartebørsen florerer fremdeles.

Rafael peker til venstre hvor en diger kirkegård ligger: Cemetario de Colon – Christofer Columbus kirkegård. Gravplasser og evig hvile får oss til å undre over Rafaels religiøse tilhørighet.

– Jeg er ikke religiøs, men mange på Cuba er det. De fleste religiøse er katolikker, men mange tror også på Santeria.

LES OGSÅ: Bli kjent med Miamis kubanske historie

Rafael utdyper at Santeria er en salig blanding av religiøse, spirituelle og kulturelle skikker. Blant annet stammer det fra vestafrikanske slaver som tok det med seg fra kontinentet de kom fra.

Vi passerer Havannas øvre middelklasse. John Lennon slapper av på en benk i form av en bronsestatue, i en park oppkalt etter ham selv. Legenden besøkte aldri stedet, men Yoko Ono var angivelig her på et tidspunkt, ifølge Rafael.

Vi kjører videre til El Malecón – hovedstadens populære promenade nær sjøen. Solen dupper av over horisonten og bølgene hamrer i sjøveggen med enorme krefter. Sjøsprøyten står flere meter til værs og dynker biler som befinner seg på veien.

Turen avsluttes i sentrum der den startet. Det er på tide å utforske byens natteliv.

På byen med Hemingway

«I drink to make other people more interesting», skal Ernest Hemingway ha sagt. Havannas befolkning er heldigvis interessante lenge før den første drinken inntas. Den verdenskjente litteraturforfatteren ble ofte sett med en Dry Martini på barer rundt om i byen. Cuba var Hemingways hjem i mange år, og han ble i løpet av den tiden godt kjent med flere av byens vannhull.

«Min Mojito på La Bodeguita, min Daiquiri på El Floridita». Sitatet av Ernest Hemingway er rammet inn og henger på veggen på La Bodeguita bar. Det er sannsynligvis ikke ekte, men hvem bryr seg – saftige Mojitoer serveres med tette intervaller.

Et stykke opp i gaten mot sentrum finner du Floridita bar. Her sitter Ernest Hemingway – i form av en statue – i et hjørne og lener seg over baren. Han er ikke den eneste som venter på en drink. Stedet er tettpakket. Bartenderen blander drøye drinker i et spinnvilt tempo. En kvartett fyller rommet med cubanske rytmer til langt på natt.

Plaza Vieja

Neste dag beveger vår vedlikeholdstrengende sykkeldrosje seg på elegant vis mellom dype hull i gaten. Sjåføren får en neve CUC (Cuban convertible peso, journ.anm.) før vi slippes av på Plaza Vieja. Området er hjem til mange spennende attraksjoner, som Havanna Rom museum, La Fuerza fortet, og Catedral de San Cristóbal.

LES OGSÅ: Florida Keys: Roadtrip til slaraffenliv

Gatehunder er godt i gang med siestaen på brosteinen foran oss. Den gjenkjennelige blandingen av vestafrikansk perkusjon og spansk gitar lokker oss nesten inn i hver eneste bar og restaurant.

– Uno cerveca y pollo, por favor.

På rusten syden-spansk spør vi etter en kyllingrett som står oppført på den fargerike menyen, men denne dagen har de kun fisk. Mangelfull tilgang på råvarer er normalt for den gjennomsnittlige cubaner. For første gang får vi virkelig kjenne ringvirkningene av politiske restriksjoner, og embargoen som er pålagt landet.

Vi spaserer videre, og ser lange køer utenfor butikker der dagligvarer selges. Utenfor en statseid telekommunikasjons-butikk står folk tålmodig og venter på å få komme inn. Varene i butikkhyllene vi passerer har god plass – ofte er plassen mellom hyllevarene større enn varene som er plassert i dem. Landet har et fungerende mobilnett, men som utlending vil det vil koste deg Che-Guevara-skjorten å bruke det. En radmager bokbutikk vi passerer tilbyr revolusjonær sakprosa, men lite annet. Ting vi tar for gitt her hjemme er ingen selvfølge i Cuba.

Dans i Havannas gater

Etter en mild gastronomisk nedtur passerer vi flere lidenskapelige tangodansere på Paseo del Prado. Det går hett for seg. Nærhet og intimitet er elementære deler av dansen. Opplevelsen er hypnotisk, og gir en forsmak på hva cubanere kan by på av kulturell kroppskontroll.

Senere på kvelden kommer vi over en diger gatefest. En salsa-festival er i full sving. Cubanske toner beveger massene og sporadisk salsa-dansing oppstår blant de mange tusen som har møtt opp. På mange måter har rytmer, sang og dans holdt liv i samfunnet i en ellers restriktiv tid Resultatet er en tropisk by som puster og pulserer.

Vi forlater landet med stil. Grytidlig blir vi hentet i en urgammel blå Chevrolet. I bilen reflekterer vi over de bisarre og unike inntrykkene Havanna har påspandert oss. Havanna byr på seg selv i form av unike opplevelser. Disse har skapt eksotiske myter om et land, og en by, der tiden på overflaten har stått stille i et halvt århundre.

Her kan du bo

Proletarisk: Casa Martha & Yucimi er et billig hostell med passe sentral beliggenhet, og med kort vei til de fleste severdigheter. Fra 297,- per natt. Adresse: Jesús María, La Habana, Cuba.

Borgerlig: El Candil Boutique Hotel er plassert der Havanas (øvre) middelklasse holder til. Fra 1400,- per natt. Adresse: calle 2 457 entre 19 y 21, Vedado, Havanna, Cuba.

Kapitalistisk: Gran Hotel Manzana Kempinski La Habana tilbyr en mer eksklusiv opplevelse for de med romslig økonomi. Sentral beliggenhet. Fra 3238,- per natt. Adresse: Calle san rafael, La Habana Vieja.

Her kan du spise og drikke

Billig: Restaurant Van Van ligger passe sentralt og har artig interiør. Maten er billig og god. Adresse: 58 San Juan de Dios e/ Habana y Compostela.

Mindre billig: Turistfellen Floridita bar og restaurant serverer gode daquirier, men har også en restaurant lenger inn i lokalet. Adresse: Obispo 557 Esquina a Monserrate esq. a Monserrate, Havanna Vieja.

Ikke billig i det hele tatt: La Guarida er en av Havanas mest eksklusive restauranter. Spander litt ekstra på deg selv og ditt reisefølge. Utsøkt og stilfull mat i spennende lokaler. Adresse: Concordia. No. 418 Gervasio y Escobar.

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise er det mulig vi reposter det.