FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Suksess for dansk gigant-feriesenter

Av Øyvind Engan (grafikk) 31.05.09 11:35

Del saken på:

BILLUND (VG) Sommer hele året. Lørdag hele uka. Det nye familieferiesenteret Lalandia ligner garantert ikke noe annet du har sett i Skandinavia.

Bli med til splitter nye Lalandia i Billund

De aller første gjestene sjekket inn 24. april. Og allerede en måned etterpå - i Kristi himmelfart-helgen - kunne senteret for første gang melde at alle de 500 hyttene var utleid.

- Gjestene kommer fortrinnsvis fra Danmark og Norge. Men også nederlenderne valfarter hit, sier Flemming Østergaard, styreformann i Parken Sport & Entertainment, som eier Lalandia.

VG var blant de første gjestene på Lalandia i Billund.

Her kan du klikke deg gjennom alle VGs bilder av det spektakulære feriesenteret!

En fabrikk-aktig hovedbygning er hjertet i feriesenteret. Når du går inn gjennom svingdøren i bygningen, står du plutselig på torget i en søreuropeisk landsby. Her er toetasjes hus i lys murstein og hyggelige kafeer med «uteservering» på brosteinen ved springvannet.

Året rundt svever vennlige godværsskyer på den mørkeblå ettermiddagshimmelen over deg - nennsomt malt av firmaet Sommer-Larsen.

- Dette er en jukseverden hvor det aldri regner! kommenterer Jesper (5).

Se også:Årets nyheter i Danmarks familieparker

Ideen til den kunstige innendørs-himmelen plukket styreleder Flemming Østergaard med seg fra kjøpesentrene på Venetian og Caesar's Palace i Las Vegas.

Kronen på verket er det gigantiske badelandet, der familien kan hygge seg under palmene i 30 grader uansett vær. I hjørnet troner et digert thailandsk tempel.

- Du føler deg nesten som i syden når du kommer inn her. Vi kom inn sammen med en busslast med svensker, og alle hadde samme reaksjon: Vi sa «wow!» i tur og orden, forteller Tine Møller (42).

Hun og barna har tatt turen fra Norge for å være med i en konfirmasjon i Danmark, og la inn noen dager i Lalandia på turen.

- Dette er et bra alternativ i forblåste Danmark, sier hun.

Les også:Danmarks morsomste stedsnavn

Det finnes allerede et Lalandia i Rødby på Lolland, i det sørøstre hjørnet av Danmark. Det nye Lalandia i Legoland-byen Billund er bygget etter samme mal, men i en helt annen stil.

Hovedbygningen alene dekker et område på 30 mål. I tillegg kommer et hytteområde med 500 hytter. Ytterligere 261 hytter er på vei. Mer enn 5000 gjester skal det bli plass til når utbyggingen er helt ferdig neste år.

- Jeg er spent, men ikke nervøs. Vi er tilfredse med forhåndsbookingen så langt. Det ser fornuftig ut, som vi sier i Danmark, sier sentersjef Kennet Iversen.

Les også:Familie på 29 vant tur til Legoland

Et splitter nytt feriesenter for barna er ikke komplett uten noen barnesykdommer.

Først og fremst er skiltingen på hytteområdet ikke til å begripe. Fullastede stasjonsvogner med frustrerte familiefedre bak rattet virret ustanselig rundt på de prikk like grusveiene. Vi holdt faktisk på å miste flyet fordi taxien rett og slett ga opp.

Et turist-tog som tøffer frem og tilbake mellom hyttene og senteret, var stort sett fullt - selv med det beskjedne belegget som var da vi besøkte stedet. Her er det bare å bestille flere vogner.

Spaserturen fra hovedbygningen til utleiehyttene tar mellom fem til femten minutter, avhengig av hvor heldig du har vært med beliggenheten.

Hyttene er som hentet ut av et dansk interiørblad. Avdempet, smakfullt og lekkert - og selvfølgelig topp moderne med gulvvarme og bredbånd.

De største hyttene har boblebad, fire soverom og to bad, og egner seg for to familier sammen.

Hyttene ligger ganske tett. Men du reiser ikke til Lalandia for å oppleve følelsen av ødemark.

Les også:Danmarks beste campingplass

Fakta om Lalandia og Billund:

* Lalandia ligger i gangavstand fra Legoland, Danmarks største turistattraksjon utenfor København.

* Billund lufthavn ligger rett ved siden av.

* Et par mil unna ligger Givskud Zoo, den berømte drive-in-dyreparken hvor du kan kjøre bil blant løvene.

* De fire stedene samarbeider under navnet «Legoland Billund Resort». Du kan booke en total-pakke.

* Tips: Hyttene har kodelås, ikke nøkkel. Sørg for å få tilsendt kode og kjørebeskrivelse på forhånd, så kan du kjøre rett til hytta. Da slipper du en lang og kjedelig kø i servicesenteret ved ankomst.

Se alle Lalandia-bildene under - eller klikk her (større bilder)!