FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Dette dekker ikke reiseforsikringen din

Av Mona Langset05.06.12 09:20 | Oppdatert: 05.06.12 10:26

Del saken på:

Stjålne kredittkort dekkes ikke av reiseforsikringen, så hvis uhellet er ute, bør du ha et annet kort tilgjengelig. Reiseforsikringen din hjelper deg ikke.

Skal du ut å reise, bør du lese denne saken først

- På ferie i utlandet tenker mange at reiseforsikringen dekker de fleste situasjoner man kommer opp i. Men slik er det ikke, fastslår Mette Tokerød og Sigrun Kåsa.

De er saksbehandlere på reise i DNB skadeforsikring, og er daglig i kontakt med kunder som søker erstatning for ferier som ikke ble som forventet.

Sykdom

- Feriedager som har blitt ødelagt på grunn av sykdom, er et typisk eksempel, forteller de.

Reiseforsikringen dekker bare dager som er ødelagt av sykdom dersom en lege har ordinert sengeleie. Da kan kunden få erstatning for akkurat disse dagene.

I utgangspunktet dekker reiseforsikringen alle medisinske utgifter på grunn av sykdom eller skade i utlandet. Men kunden kan få avkorting i erstatningen.

- Det kan for eksempel skje en ungdom som havner på sykehus etter å ha vært overstadig beruset på et partysted i Syden.

- Hvis selskapet er 100 prosent sikker på at skaden ikke ville skjedd uten sterk alkoholpåvirkning, kan vedkommende måtte betale deler av sykehusregningen selv. I verste fall hele, sier Mette Tokerød.

I dette tilfellet skjer avkortingen på grunn av grov uaktsomhet.

Det samme kan skje dersom festen går litt for vilt for seg på hotellrommet, og hotellet presenterer en regning for ødelagt inventar. Det er en regning reiseforsikringsselskapet ikke tar dersom kunden har vært grovt uaktsom.

Motorkjøretøyer

Andre ganger kan det dreie seg om ren uvitenhet.

- Mange tror for eksempel at reiseforsikringen dekker skader på leiebiler, mopeder og vannscootere. Det gjør den ikke. Til det må man tegne egen forsikring når man leier, sier Sigrun Kåsa.

Skader kunden har påført andre personer eller gjenstander med leid motorkjøretøy, dekkes heller ikke av reiseforsikringen, selv om det står i vilkårene at den har en ansvarsdekning på inntil en million kroner.

- Og når vi er inne på bilferier, så dekker heller ikke reiseforsikringen leiebil etter motorhavari, selv om det gjør at hele ferien blir ødelagt. Men mange har en slik dekning gjennom bilforsikringen, sier Mette Tokerød

Avbestilling

En av de vanligste henvendelsene de to saksbehandlerne får, handler om avbestilling.

I all reiseforsikring er det en avbestillingsforsikring. Men det betyr ikke at man kan avbestille bare fordi man ikke har lyst til å reise likevel.

- Noen oppdager at de har bestilt på feil dato, og prøver å avbestille. Det går ikke, sier Sigrun Kåsa.

- Og mange prøver å avbestille etter et samlivsbrudd. Jeg har full forståelse for at man ikke har lyst til å reise på ferie med eksen. Men det er dessverre ikke noe som dekkes av reiseforsikringen, sier Mette Tokerød.

Avbestillingsforsikringen gjelder i utgangspunktet kun ved sykdom, ulykke eller dødsfall.

Mange har også forsøkt å avbestille ferien hvis de leser om uroligheter i ferielandet. Her har de fleste forsikringsselskapene helt lik praksis:

Uroligheter er gyldig avbestillingsgrunn kun når UD fraråder å reise dit. Likevel kan det gjøres unntak i helt spesielle tilfeller.

Streik

Med urolighetene i Hellas er det mange som lurer på hva som skjer hvis streiker gjør at flyene blir innstilt eller går på et senere tidspunkt enn planlagt.

Ifølge saksbehandlerne er det flyselskapets ansvar at kundene kommer seg dit de skal.

Et erstatningskrav må derfor rettes mot flyselskapet. Forsikringen dekker det ikke.

Reiseforsikringen dekker heller ikke hotellrom som ikke kan benyttes fordi flyene ikke går som de skal.

Men har du betalt hotellet med kredittkort, kan du rette kravet mot kortselskapet.

Betalingskort

Forsikringsselskapene anbefaler alle å passe godt på betalingskortene.

La for eksempel ikke kelneren ta med seg kortet ditt, slik at det er ute av syne. Det kan bli misbrukt.

Hverken stjålne eller misbrukte betalingskort erstattes av reiseforsikringen.

Alle reiseforsikringer erstatter stjålne kontanter, og blir du ranet for lommeboken med kontanter i, kan du for eksempel få overført noen penger til nærmeste Western Union bank.

Men selskapene har ikke den samme ordningen for stjålne kredittkort.

Hvis kortet blir stjålet, må du få det sperret fortest mulig.
Hvis det allerede er misbrukt, blir det en sak mellom deg og kortselskapet eller banken, og ikke med reiseforsikringen.

Mistet/stjålet

Reiseforsikringsselskapene erstatter ikke eiendeler du har mistet eller forlagt.

De erstatter kun det som er stjålet, etter at tyveriet er meldt til politiet.

- Vi opplever dessverre at mange oppgir at ting er stjålet, selv om kunden åpenbart har forlagt dem, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø, og kan ikke få understreket sterkt nok hvor alvorlig det er å gi en falsk anmeldelse til politiet.

- Når vi ser hvor mange ting som dukker opp på hittegodskontoret på Gardermoen, er det åpenbart at en god del av gjenstandene som blir meldt stjålet der bare er gjenglemt. Det er forsikringssvindel, som i sin tur gjør forsikringspremiene dyrere, påpeker han.

Urealistiske
forventninger

- Vi prøver alltid å løse problemene kundene havner i, men det er et problem at kundene ikke har satt seg inn hva en reiseforsikring faktisk dekker før de drar på ferie.

- En reiseforsikring er ment til å dekke uhell på reiser, og det er ikke en universalforsikring som dekker alle tenkelige situasjoner man kan havne i.

- Vi anbefaler alle å gå igjennom betingelsene før reisen, og eventuelt tegne tilleggsforsikring der det er nødvendig, sier Mette Tokerød og Sigrun Kåsa.