FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Pan Am «gjenoppstår» i Berlin

Av Dag Fonbæk 18.02.14 09:04 | Oppdatert: 18.02.14 11:20

Del saken på:

Minner fra de gylne luftfartsårene funkler i Berlin, i lokalene der Pan Am-folket levde ut sitt sosiale bakkeliv på 1960- og 70-tallet.

Igjen ønskes vi velkommen til toppsuiten i Eden-huset ved Zoologischen Garten av blide vertinner i blå Pan Am-uniformer, nå mer tilpasset 2000-tallet.

Det meste i Pan Am-loungen er originalt, klassisk og stilriktig - både møblene, lampene, gardinene og resten av interiøret i retro-stil. Pan Am Lounge utgjør noe av det hotteste på partyfronten i Berlin akkurat nå.

- Retro er pop

- Retro-stilen fenger tydeligvis, for stedet er blitt veldig populært å leie - blant alle grupper mennesker, forteller Anna Feuring til VG, selv ulastelig antrukket i blå Pan Am-kreasjon.

Pan Am Lounge i Berlin viderefører en sagnomsust epoke av luftfartshistorien:

Som ett av få allierte flyselskaper trafikkerte Pan Am luftbroen fra Vesten inn til Vest-Berlin under den kalde krigen, mens muren fortsatt sto.

Fløy fra Oslo

Også fra Oslo fløy de blå-hvite rute til Berlin Tegel, der crewet altså hvilte ut her i Edens Hus mens de ventet på neste flight ut.

Selv fløy vi denne ruten i flere år - på vei til den årlige pokalspiel-finale (cupfinalen) på Berlins gamle Olympiastadion.

Huset som rommer Pan Am-loungen ble bygget i 1966 på tomten til luksushotellet Eden som ble sprengt i filler under krigen.

Snobbete

Og det er altså i penthouse-etasjen her at den snobbete Pan Am-loungen har gjenoppstått med storslagen utsikt over Berlin.

Suiten på 260 kvadratmeter topper leilighetskomplekset i Budapester Straße 43, rett ved varehuset KaDeWe, Gedächtniskirche og Zoologischen Garten. Leilighetene som fly-besetningen i sin tid frekventerte, er i dag solgt til private, forteller Anna Feuring.

Rammet av ulykker

Pan Am var USAs største flyselskap, og i storhetstiden hadde selskapet ruter til alle verdensdeler unntatt Antarktis.

Men selskapet ble rammet av flere store ulykker - sist Lockerbie-katastrofen i 1988 med Pan Am Flight 103, som ble sprengt i luften over Skottland. Alle de 259 passasjerene samt besetningen omkom. Også 11 personer på bakken døde i terroraksjonen.

Etter Lockerbie-tragedien falt Pan Am nærmest sammen. Folk unngikk å fly med et selskap de assosierte med fare.

I 1991 gikk den gamle storhet konkurs - men navnet Pan Am brukes fremdeles, ifølge Wikipedia, av et New Hampshire-basert selskap som flyr til destinasjoner i det nordøstlige USA, Florida og Puerto Rico.

Og så er de altså høyt oppe i Berlin.

I 10. etasje.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!