FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Badebyen Bath: Her finner du Englands varme kilder

Av Anne-Lise von der Fehr03.05.16 17:23 | Oppdatert: 20.06.18 11:16

Del saken på:

BATH (VG) Forfatter Jane Austen skal ha mislikt å bo i badebyen Bath. Det er nesten ikke til å forstå.

Den engelske spa-byen Bath med sandfargede steinbygninger ligger bare halvannen time unna London med tog omringet av vakre løv kledde åser.

Hit har engelske konger, dronninger og celebriteter i århundrer valfartet for å bade i de varme kildene. Fortsatt reiser folk hit for å senke seg ned i vannet som naturlig holder 33,5 grader.

– Vi vil argumentere hardt for at vi er den eneste engelske byen med naturlige varmekilder, forteller Nicholas Gane fra Sulis Guides. Han viser VG rundt i den vakre lille byen med om lag 85.000 innbyggere.

Det var romerne som først kom hit til dalsøkket ikke langt fra Wales. Her fant de tre varme kilder og bygget sine klassiske romerske bad 60 år etter Jesu død.

I dag ligger mye av de opprinnelige romerske badene seks meter under bakken. Da romerne trakk seg ut klart nemlig ikke de lokale innbyggerne å ta vare på arven. Stadige flommer fra elven Avon som renner gjennom byen, skal gjennom århundrene ha begravet mye av arven etter romerne under jord og gjørme.

Åtte halvlitere om dagen

Sakserne som kom over fra Europa utviklet badene litt. Det gjorde også normannerne, men det var først for tre hundre og femti år siden at byen virkelig ble kjent for sine varme kilder og bad.

– Bath begynte å bli et sted hvor folk kom på slutten av 1600-tallet forteller Gane og ramser opp besøk av både Mary av Modena, Catherine av Braganza og dronning Anne.

– Fordi de kongelige kom ville også alle andre, forklarer han.

– Dette var stedet å bli sett.

Folk badet ikke bare i vannet. De drakk det også.

Anbefalingen var åtte halvlitere om dagen. Det renser kroppen, selv for folk som den gang led av blyforgiftning.

– De følte seg mye bedre, forteller Gane og smiler.

Bath ligger i idylliske Somerset. Bysentrumet står i dag på Unescos verdensarvliste. De sandfargede bygningene gir byen et nesten søreuropeisk preg.

Sentrum er så lite at du med letthet går fra den ene severdigheten til den andre. Det er flere gågater, masse butikker med kjente merkevarer, gatemusikanter og gjøglere underholder på flere av de åpne plassene.

Populært spa-anlegg

Midt i sentrum ligger byens kommunalt eide Spa. Det har tatt i bruk to av byens tre opp kom med varmt vann. Spa-anlegget drives av et privat selskap og er særdeles populært.

– Det er veldig mye folk her. Jeg er ikke stort fan av folkemengder, sier Lynton Ashmore (24). Han har akkurat tilbrakt noen timer i de varme kildene for første gang sammen med kjæresten Georgia Farnworth (24).

– Det er virkelig godt laget, men de burde begrense antall besøkende, sier hun som har vært her flere ganger.

– Dette er en luksus du ikke unner deg så ofte, sier Lynton og anbefaler folk å stikke innom på ukedager.

Det rådet gir også markedssjef Charlotte Hanna i Therma Bath Spa.

– Legenden forteller at en prins fra en lokal stamme ble utstøtt fordi han var spedalsk. Han ble svinepasser og vandret i dalen her, forteller Hanna.

– Han skal ha badet i kildene og ble kurert, sier hun.

Kongelig gave

– Elisabeth den første besøkte byen og ble så imponert over byen og badene at hun ba om at vannet ble gitt til befolkningen i Bath, forklarer Hanna.

I dag har badet både utendørsbasseng på taket med flott utsikt over byen, egne dampbad, innendørs basseng, spaavdeling med behandlingstilbud og et lite basseng som kan leies til private selskap.

Du kan se deler av de opprinnelige romerske badene i byens museum over de varme kildene. Her fortelles historien og du kan vandre mellom søylene og se varmen stige opp fra det grønne vannet.

Restauranten The Pump Room, pumperommet, ligger vegg i vegg med spa- museet mitt i sentrum. Her spilles det klassisk musikk hver eneste dag til gjestene som gjerne nyter sin ettermiddags te med sandwicher og småkaker.

– Jeg har alltid likt å tenke at Jane Austen kom inn hit og fant karakterer til romanene sine, sier Gane og skuer ut over lokalet med lysekroner i taket.

Her kan du kjøpe et klass kildevann til fem kroner.

Dagens kildevann regnet ned over åsene for ti tusen år siden før det i dag popper opp av kildene, forklarer han.

Jane Austens Bath

Litteraturens superelsker Mr. Darcy står på trappen og ønsker deg velkommen til en vandring i Jane Austens verden.

Jane Austen bodde i Bath fra 1801 til 1806 og skrev både romanen «Northanger Abbey» og «Persuasion» (på norsk «Overtalelse»). Hun skal etter hvert ha mislikt byen sterkt og uttrykte sin glede over å flytte vekk i et brev til sin søster Cassandra, to år etter at hun forlot byen.

– De gjemmer ikke bort det faktum at hun til slutt hatet byen, forteller australske Channelle Cantucci til VG mens hun vandrer rundt i lokalet. Hun er svoren Austen-fan og gleder seg over at hele historien til den verdens kjente forfatteren blir presentert i senteret, ikke bare det positive.

Australieren jobber som engelsklærer og har tatt turen til Bath kun for å oppleve Jane Austen senteret.

– Jeg bare elsker dette, sier hun foran vegger dekorert med informasjon, utstilte kjoler og effekter.

Mye av bygningene i Bath ble bygget på 1700-tallet. De sandfargede bygningene i sentrum er de samme som den gang Austen levde.

Ideelt for shopping

Her finner du alt fra H & M, Marks & Spencer til Urban Outfitters, All Saints, Calvin Klein og Timberland.

Fordi sentrum er lite og intimt er det lett å gå fra butikk til butikk.

Det er mange kafeer å velge mellom når beina er slitne. Byen har også teater hvor stykker fra West End i London ofte settes opp.

Bath-app

Appen The Official Bath App har kalender over hva som skjer, hva du kan gjøre, hvor du kan spise og drikke, bo, bestille taxi og oversikt over butikker. Meget nyttig for førstegangsbesøkere.