FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Norge i juli: Vinteren er her

Av Mona Langset10.07.16 10:16 | Oppdatert: 12.07.16 18:38

  Del saken på:

  Savner du vinteren? På Juvbreen og Folgefonna går skiheisene for fullt. Folgefonna har også nypreparerte langrennsløyper.

  Mens det er småsko og sandaler som gjelder for de fleste akkurat nå, trekker vinterentusiastene på seg slalåmstøvler og hjelm.

  Folgefonna Sommerskisenter kan friste med både sol og snø.

  Annonsørinnhold

  – Vi har 12 til 15 grader i solen midt på dagen og supert skiføre, sier daglig leder Andreas Skogseth.

  Skisenteret ved Jondal i Hardanger har tre meter snø i hengene, både i preparerte løyper og utenfor.

  – Det er så mye at vi regner med å holde åpent frem til begynnelsen av september, sier han.

  Andreas Skogseth på Folgefonna forteller at de har saltet en del av løypene slik at de er faste og fine. Utenfor løypene er det mer grovkornet påskeføre.

  Mer vinter om sommeren: Jul i juli på Savalen

  Tre sommerskisentre

  Norge har vanligvis tre sommeråpne skitrekk: Foruten Folgefonna, er det på Juvbreen ved Galdhøpiggen og Stryn.

  Stryn måtte stenge for sesongen sist uke, på grunn av for lite snø.

  Galdhøpiggen Sommerskisenter derimot, melder om supre løyper. Dette er Norges høyestliggende skisenter, fra 1850 til 2200 meter over havet, med gode snøforhold hele sommeren. Her er de fleste gjestene alpinist-treningsgrupper.

  Folgefonna har også alpinist-treningsgrupper blant sine gjester. Men mest «vanlige», glade ski- og brettentusiaster som synes det er morsomt med en smak av vinter midt på sommeren.

  Les også: Trolltungazippen – ny attraksjon med høy wow-faktor

  Pakker inn snøen

  For å ta best mulig vare på på snøen, begynte skisenteret på Folgefonna å pakke den inn sist sommer.

  De bruker noe av den samme teknikken som vinterskistedene bruker når de sparer snø gjennom sommeren fra én sesong til den neste.

  – Vi dekker snøen vi vil bevare med en duk. Da smelter den saktere, slik at vi har mer å ta av utover sommeren, forteller Skogseth.

  Både Folgefonna og Galdhøpiggen får rett som det er også pudderpåfyll fra oven midt på sommeren.

  I forrige uke fikk Folgefonna fem centimeter nysnø på toppen.

  Skiheisen på Folgefonna går til 1470 meter over havet, og toppen av breen ligger på 1651 meter.

  I alpinbakken er det tre løyper, en grønn, en blå og to røde. Det er også store frikjøingsmuligheter, og en park som ble kåret til Norges beste av Snowboardforbundet i fjor.

  Ved toppen av den 1,2 kilometer lange skitrekket er det preparert en fem kilometer lang langrennsløype med klassisk- og skøytespor. I tillegg er det stikket en tre kilometer lang skiløype til toppen av Folgefonna.

  – Fra toppen er det en enorm utsikt over Hardangerfjorden og Nordsjøen. Den er det stadig flere som kommer for å se, forteller Andreas Skogseth.

  Les også: Blomstringferd i Hardanger

  Vinterføre ved Galdhøpiggen

  Mens det på Folgefonna arrangeres ulike camper der ungdom kan lære parkkjøring i løpet av sommeren, går det mer i alpin-trening på Galdhøpiggen.

  I disse dager er det skikkelig vinterføre på sommerskisenteret ved Nord-Euopas høyeste fjell.

  – Sist natt var det tre og en halv minus. De tre-fire siste dagene har vi også fått nysnø, forteller Per Vole som eier sommerskisenteret.

  Den 1,4 kilometer lange bakken på Galdhøpiggen sommerskisenter er så bred at den kan deles opp i 30 traseer når det er fullt av treningsgrupper der.

  – De fleste treningsgruppene er norske, men det er også mange svenske og finske. Vi har det franske skigymnaset her nå, og om en uke kommer det tyske skiforbundet. Så kommer Slovenia, og flere nasjoner, forteller Vole.

  Les også: Her er de 10 mest populære fjellturene

  – Har dere også plass til amatørene?

  – Ett område er satt av til frikjøring for turister, men hovedtyngden er treningsgrupper. De kommer hit fordi det er gode snøforhold hele sommeren og høsten. Vi pleier å ha åpent helt til månedsskiftet oktober/november, når Kvitfjell eller Bjorli er i gang, sier Per Vole.

  Les også: Opp Galdhøpiggen i rullestol

  Ved Galdhøpiggen sommerskisenter er det ikke kjørt opp langrennsløyper. Det er ikke nødvendig, mener Vole, siden langrennsløypen på Sognefjellet er bare fem mil unna.

  Akkurat nå er det seks kilometers langrennsløyper preparert for skøyting og klassisk på Sognefjellet.

  Klikk deg frem til din drømmedestinasjon