FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Terrorfrykt kan føre til økt turisme i Norge

Av Rune Thomas EgeAv Anne BergsengAv Mona Langset16.01.16 09:46

Del saken på:

Turistbransjen verden over skjelver etter en bølge terrorangrep rettet mot ferierende. Norsk reiseliv venter derimot et rekordår.

Norske reiseselskaper kutter i Tyrkia-reiser

– Kronekursen har gjort Norge til et billigere ferieland der du får mer igjen for pengene enn tidligere. I kombinasjon med frykten for enkelte kjente ferieland som Tyrkia, gjør at flere trolig vil velge Norge – som oppleves som svært trygt, sier reiselivsforsker Terje Slåtten ved Høgskolen på Lillehammer.

VG skrev i går hvordan hver tredje nordmann mener at frykten for terror påvirker valg av ferieland. Det gjør at Norge seiler opp som feriealternativ for stadig flere nordmenn.

– Det samme gjelder i høyeste grad også utenlandske turister. Norge fremstår som trygt, og billigere enn tidligere, sier Slåtten – som i likhet med flere andre spår Tyrkia som årets store turisttaper.

– Det er helt naturlig, med tanke på at det har vært gjentatte hendelser der den siste tiden. Selv om det er lenge til sommerferien, tror jeg likevel folk vil foretrekke andre reisemål, sier forskeren.

– Sommerens taper blir Tyrkia, noe som også Norstat-undersøkelsen og data fra Finn Reise tydelig viser, sier kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise.

Antall utenlandsturister steg med åte prosent

For Norge er situasjonen en helt annen. Allerede i oktober lå antall hotellovernattinger 60.000 over hele 2014. Foreløpige tall viser at antall utenlandske gjester i Norge steg med minst åtte prosent i fjor.

– Alle prognoser tyder på at det vil bli et svært godt år for norsk reiseliv også i 2016. De endelige tallene er ikke klare, men alt ligger til rette for et nytt rekordår, sier reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge til VG.

– Det skyldes flere faktorer, som kronekurs, oljepris og frykt for terror. Det kommer flere land til gode, også Norge, sier Tuftin.

Det tror også næringsorganisasjonen Virke. De peker på egne undersøkelser som viser det samme som VGs undersøkelse:

At nordmenn er opptatt av stabilitet på reisemålet, og at dette påvirker ferievalget.

– I vår ferske befolkningsundersøkelse om nordmenns reisevaner svarer hele 64 prosent at dette i svært stor eller ganske stor grad påvirker ferievalget, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise Utland.

Dette blir ferievinnerne

En rekke kilder i reisebransjen mener at nordmenn kommer til å reise like mye som tidligere i året som kommer. Men reisemønstrene kommer til å endre seg.

Alle VG snakker med peker ut de samme landene som årets ferievinnere:

• Norge

• Spania – og spesielt Kanariøyene

• Hellas

• Kroatia

• Italia

• Litt annerledes storbyer

– Vi bytter vi ut Tyrkia med Spania og Hellas, og Paris med andre «nære» byer i Europa som mange anser som trygge, sier Ellen Wolf Andresen i Ticket Reisebyrå.

Kutter i Tyrkia-reiser

De tre største charterselskapene – Ving, Star Tour og Apollo – sier til VG at de allerede har redusert antall seter til Tyrkia for 2016. Selv hevder de at det skyldes «et naturlig metningspunkt».

Men etter terrorangrepet i Istanbul denne uken, er det flere som frykter milliardtap for landets turistindustri. Tyrkias turistminister Mahir Ünal uttalte onsdag at «målet med angrepet var å svekke turistsektoren i landet».

– Vi er selvsagt redde for at det skal dabbe litt av nå, sier pressekontakt Solveig Kohagen i Tyrkiareiser – som spesialiserer seg på reiser til det terrorrammede landet.

– Men jeg tror folk er blitt litt immune etter hvert, og tenker kanskje at et terrorangrep like godt kan skje på Rådhusplassen i Oslo, mener hun.

Informasjonsansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving mener det er for tidlig å se hva den siste tidens terroraksjoner vil ha å si for det norske reisemarkedet.

– Erfaringsmessig vil den umiddelbare konsekvensen være at vi søker mot trygge havner i urolige tider. Det tar likevel ofte ikke så lang tid før vi blir mer avslappet til situasjonen og velger reisemål ut fra lyst, behov og lommebok, sier hun.