FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

En av tre greske minibanker tomme for euro

Av Hilde Sandvær 27.06.15 21:26 | Oppdatert: 11.02.16 11:55

Del saken på:

Mer enn hver tredje minibank i Hellas gikk lørdag tom for penger. Grekere tar ut kontanter i frykt for bankkollaps.

Reiseselskapene: - Ta ut penger før du reiser

Nervøse grekere sto lørdag i kø for å ta ut så mye penger de kunne fra kontoene sine. Det førte til at rundt 35 prosent av landets minibanker – omtrent 2.000 av 5.500 – gikk tom i løpet av dagen, melder NTB lørdag kveld.

Landets banker jobber nå tett med den greske sentralbanken for å sørge for at det finnes nok kontanter i landet til at minibankene kontinuerlig kan etterfylles med eurosedler.

Stengte bankfilialer

Ifølge nyhetsbyrået Reuters' kilder i bankvesenet ble det tatt ut rundt 500 og 600 millioner euro i kontanter lørdag. Det har vært dager de siste to ukene med uttak fra bankene på over en milliard euro, men siden mange bankfilialer er stengt lørdag kom nesten alle dagens uttak fra minibanker.

Til Hellas på ferie? : Her er ekspertenes pengeråd

– Etterspørselen etter kontanter er utvilsomt større enn på en vanlig lørdag. Det betyr ikke at det er køer over alt, men vi forsøker å holde minibankene med sedler., sier en kilde til Reuters ifølge NTB.

Regjeringen har forsikret om at bankene vil holde åpent som normalt mandag og avviser rykter om at landet vil innføre begrensninger på uttak for å beskytte bankene.

- Ta ut på forhånd

Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise Utland, forteller at reisebransjen har vært kjent med at en mulig konsekvens av situasjonen i Hellas kan være tomme minibanker.

– Det har vært mye diskutert i mediene hva som kan bli følgene av situasjonen i Hellas, og en av konsekvensene som har vært fremme er at det er større vanskelighet med å få tatt ut penger, sier McSeveny-Åril til VG.

Han forteller derfor at de har rådet reisene til Hellas om å ta ut litt ekstra euro før de reiser.

– Vi opplever at dette er et råd som flere reisende har fulgt.

Les også det ferskeste månedsvarselet:Juli kan bli kald likevel

Direktøren mener at det fremover muligens vil være enda større grunn til å følge rådet om å ta ut kontanter på forhånd.

– Hvis indikasjonen er at noen av minibankene begynner å gå tomme kan det være enda større grunn til å følge rådet. Samtidig er det viktig å oppfordre reisende om å være forsiktig når de håndterer kontantene de har med seg, sier McSeveny-Åril.

Også Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonsansvarlig i Ving, råder reisende til å ta ut kontanter før reisen, og samtidig ha med seg bank- og kredittkort.

– Det er ikke slik at landet slutter å virke selv om noen minibanker er tomme for euro. Har du med deg bank- og kredittkort på reisen skal det ikke være noe problem, sier hun.

- Dette er ikke en god dag for Europa

Hellas har bedt om en midlertidig forlengelse av det greske låneprogrammet så de kan holde en folkeavstemning, men Hellas' kreditorer sier bastant nei, melder NTB.

– Låneprogrammet utløper tirsdag kveld, det er helt klart, sa eurosjef Jeroen Dijsselbloem til pressen og fortsatte møtet i eurogruppen uten grekerne til stede.

Det kan gjøre den greske krisen enda dypere og føre til at landet forlater eurosonen,

Den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble er blant de mektigste i Eurogruppen og sier lørdag kveld at de gjør alt som står i deres makt for å unngå at Hellas forlater eurosonen.

– Dette er ikke en god dag for Europa. Men Europa kommer som regel sterkere ut av kriser, sier han og fortsetter:

– Vi skal gjøre det som står i vår makt for å hindre smitte, sier Schäuble etter eurogruppens krisemøte lørdag kveld.