VINTERMORO: Hoppe fra campingvogntaket på Vasetdansen. Foto: Foto: PRIVAT

Campingliv året rundt: Stadig flere velger vintercamping

Snø og camping er like bra som sjø og camping for Arne
Grønvold fra Hakadal. Familien hans er blant Norges stadig flere helårscampere.

Nordmenn elsker camping. Selv om de drar på denne type ferie om sommeren, er det hittil i vinter er det registrert nesten 375.000 overnattinger på norske campingplasser. Det er nesten fire prosent flere enn i samme periode året før, viser helt ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Du trenger ikke eie egen vinterisolert vogn for å nyte campinglivets gleder i den kalde årstiden. En av tre campingplasser i Norge er åpne hele året, og alle har vinterisolerte hytter til leie.

Ifølge NHO Reiseliv er vinteren i ferd med å bli en stadig viktigere sesong for campingnæringen.

LES OGSÅ: Stadig flere camper og «glamper»

SKISTED: Vasetdansen camping ble bygget opp rundt vinterturisme. Rett utenfor porten har gjestene tilgang til 120 kilometer preparerte langrennsløyper. Foto: MONICA TRONSMOEN,

– Mange campingplasser har investert i vinterisolerte høystandardhytter. Det er et mål at gjester skal føle seg bekvemme på campingplassene hele året, og at de skal kunne sove like godt på en campingplass som på et hotell, sier avdelingsleder for camping i NHO Reiseliv, Jan-Henrik Larsen.

Vasetdansen camping som ligger på fjellet, 800 meter over havet, var en av de første som startet med vintercamping i Norge i 1976.

– I motsetning til mange andre campingplasser ble Vasetdansen bygd opp rundt trafikken på vintertid, forteller Ola Løkken.

Sammen med broren Rolf Løkken er han tredje generasjon drivere av Vasetdansen, som i dag er en helårs femstjerners campingbedrift.

Vinteraktiviteter

Når snøen ligger i myke hauger rundt campingvogner og hytter på Vasetdansen, morer gjestene seg med å hoppe fra taket.

Noen bruker campingplassens egne akebakke, og mange spenner på seg skiene rett utenfor porten.

HELÅRSCAMPERE: Arne Grønvold, Kasper Grønvold (16), Nina Jensen og Arne Grønvold fra Hakadal bruker campingvognen på Vasetdansen hele året. Foto: Foto: PRIVAT

For samboerparet Arne Grønvold og Nina Jensen fra Hakadal er campingvognen med spikertelt på Vasetdansen den komplette ferielykke, sommer som vinter.

De har vært helårsgjester med egen vogn på fast plass siden 2010.

Selv når snøen ligger halvmeterhøy på utsiden er det lunt og varmt inne hos Arne og Nina.

– Både vognen og spikerteltet er vinterisolert. Vi fyrer med gass og strøm. Og hvis vi sier fra dagen i forveien, setter Ola eller Rolf på strømmen for oss så vi kommer frem til «varm hytte» forteller Arne Grønvold.

I likhet med de andre vintergjestene på Vastedansen Camping, tar familien Grønvold/Jensen godt for seg av vinterlivets gleder.

– Løypene her i Kvisleidalen er forbundet med løypene til Sanderstølen, Vaset og Gomobu. Vi kan gå nesten uendelig langt på ski, sier Arne Grønvold.

Det er kort vei til flere mindre alpinsentre, men noen ganger setter familien seg i bilen og kjører en time til Hemsedal.

– Da står Kasper (16) slalåm mens vi voksne går langrenn.

Når våren kommer tar vi beina fatt, og når veiene tørker opp blir det sykling og fjellturer til fots.

Og uansett tid på året kan vi avslutte turen med middag på Kroa. Da smaker det ekstra godt med elg som Ola eller Rolf har skutt, sier Arne Grønvold.

VINTERCAMPING: Vogner med påbygg, også kalt spikertelt, er vinterisolerte og kan brukes året rundt. Foto: Foto: PRIVAT

Vinteråpne campingplasser

I hele Norge er det 245 helårsåpne campingplasser. De fleste ligger på Øst- og Sørlandet, og mange er i nærheten av vintersportsanlegg. Her er noen av dem:

* Jølstraholmen Camping, Sogn og Fjordane

Samarbeider med Jølster skisenter, og har pakketilbud i helger og skoleferier. I skianlegget er det også opptråkkede lysløyper for gjester som liker langrenn.

* Hallingdal Feriepark, Buskerud

Er som første norske campingbedrift nylig tatt opp i den europeiske organisasjonen Leading Campings.

I tillegg til skiløyper har de skøytebane, akebakke, innendørs lekeland, barnekino, bålkurs og barnedisko.

Mindre enn 20 minutters kjøring unna ligger Skarslia Ski- og Akesenter, med kjelketrekk og to av Norges lengste akebakker på 1,3 og 1,6 kilometer.

* Sølenstua Camp og Hytter, Hedmark

Fra Sølenstua er det 1,5 kilometer til Sølen Alpinsenter og seks kilometer til Stall Rydland, med kanefart.

– Vi holder til i et område der skigjester kan boltre seg alene på store områder, gå med truger i fjellet og drive isfiske, sier daglig leder Ann-Mari Hagen.

* Sveastranda Camping, Oppland

Vinterstid er langrenn og pilking på Mjøsa populært. Fra Sveastranda er det 40 minutter til Hafjell og Sjusjøen. Gjestene kan også besøke Totenbadet, Vitensenteret, Gjøvik Fjellhall eller shoppe på CC Gjøvik.

* Fagernes Campingpark, Oppland

Ligger en kort biltur unna skidestinasjoner som Vaset, Aurdal og Beitostølen. Samarbeider med Valdres Alpinsenter og tilbyr gjestene rabatterte priser i alpinanlegget. Gjestene har også tilgang på milevis med preparerte langrennsløyper.

* Aurdal Fjordcamping og Hytter, Oppland

Ligger like nedenfor Valdres Alpinsenter. På toppen av alpinsenteret er det løypenett for langrennsski. Det er åpen pub på campingen i vinter- og påskeferien og noen helger ellers i året.

* Bogstad Camping, Oslo

Ligger like ved Holmenkollen og alpinsenteret Oslo Vinterpark. Gjennom campingplassen går det en lysløype som er koblet til løypenettet i Nordmarka.

SOLNEDGANG: Vinterkveld på Vasetdansen camping. Foto: Foto: PRIVAT

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder