GREIT I PENT VÆR: Nå bør flypassasjerene virkelig håpe på stabilt vær. Her går et fly fra KLM inn for landing på Gardermoen, i det som ser ut som pent klarvær. Foto: SCANPIX

Nå kan ustabilt vær gi flykaos

(VG Nett) 18 norske flyplasser må nå klare seg uten spesialværvarsler for piloter. Det kan gi fullt kaos.

Til vanlig sitter egne meteorologer og utarbeider egne værvarsler for flyplassene i Norge. Disse svært detaljerte varslene hjelper pilotene til å vurdere om de kan ta av eller lande, og hvordan de skal gjennomføre avgangen eller landingen.

Klokken 06 i dag morges ble meteorologene på Meteorological Watch Office (MWO) Østlandet (Blindern, Oslo) tatt ut i streik. Fra før streiket kollegene i MWO Bergen.

Det vil være opp til flyselskapene og pilotene å ta stilling til om de har tilstrekkelig informasjon til å foreta landing og avgang. De må ha med ekstra drivstoff for eventuelt å kunne foreta landing ved alternativ lufthavn,» skriver flyplasseier Avinor.

Med andre ord kan passasjerene oppleve å lande på en helt annen flyplass enn de egentlig skulle til.

Nå avgjør værforholdene om flytrafikken kan gå som normalt, konstaterer kommunikasjonssjef Kristin Goa i Meteorologisk institutt.

- Hvis det blir ustabilt vær med for eksempel mange lavtrykk som går inn over Norge, blir det uforutsigbart. Da vil flytrafikken ha et problem. Hvis været er stabilt tar flyselskapene ansvar selv og flyr som vanlig, sier hun.

- Er det noen steder i Norge der lavtrykkene står i kø og dette gir problemer nå?

- Det vet jeg ikke, og det er det ingen meteorologer her som kan si heller, svarer hun.

Her er det streik:

Etter dagens utvidelse av streiken er flyplassvarsel ikke tilgjengelig for følgende flyplasser som er tilknyttet MWO Oslo: Gardermoen/OSL, Fagernes/Leirin, Kristiansand/Kjevik, Røros, Rygge, Torp, Notodden og Skien.

Dette kommer i tillegg til de lufthavner som allerede er berørt av streiken: Bergen/Flesland, Florø, Haugesund/Karmøy, Kristiansund/Kvernberget, Molde/Årø, Rørvik/Ryum, Stavanger/Sola, Ålesund/Vigra, Trondheim/Værnes og Stord.

Både Norwegian og SAS sier overfor NRK at de vil kunne håndtere situasjonen.

- Det er klart det kan ha en innvirkning dersom det blir veldig dårlig vær, men det er sommer, så jeg tror det skal gå greit. Folk kan planlegge at flyene vil gå som normalt, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen.

Vekterne truer med streik

FARE FOR KJEMPEKØ: På en hektisk fredag ettermiddag er alle 16 slusene i sikkerhetskontrollen på Gardermoen bemannet. Dette bildet ble tatt i går. Foto: FRODE HANSEN/VG


Fredag kan de flyreisende få enda et problem i fanget. Da kan vekterne ved flere norske flyplasser gå ut i streik. Og denne gang kommer også Gardermoen til å rammes.

- Det vil bli kø til Jessheim, sier forhandlingsleder Lars Petter Larsen i streikeforbundet Parat til VG.

Hans forbund vil ta ut 250 medlemmer på Gardermoen og 50 på Rygge hvis årets lønnsoppgjør ender med streik. I tillegg vil Norsk Arbeidsmandsforbund vil ta ut 150 medlemmer på hovedflyplassen.

Meklingsfristen er midnatt 31. mai. Hvis Parat og NHO service ikke er enige da, blir det vekterstreik på flere norske flyplasser fra klokken 06 fredag 1. juni.

Også på Flesland, Sola, Værnes og Tromsø vil vekterne bli tatt ut i streik.

Større enn forrige gang

Under vekterstreiken i 2010 klarte Oslo Lufthavn Gardermoen å sette inn reserver i sikkerhetskontrollen og få flytrafikken til å gå nesten som normalt. Det kommer den ikke til å klare nå, innrømmer lufthavnens informasjonssjef Jo Kobro.

- Nå er langt flere vektere tatt ut enn den gang. Vi ser på de mulige løsningene vi kan få til, og prøver å være kreative. Men det vil det være altfor mange i streik til at vi kan klare oss uten konsekvenser denne gang. Dette vil helt sikkert få det, sier han til VG Nett.

- Kan streiken gi flykaos?

- Jeg vil ikke si noe om det. Det er helt avhengige av løsningene vi kommer frem til, svarer han.

På den annen side er langt færre flyplasser med i det første streikeuttaket til de to forbundene. Forrige gang ble flere flyplasser helt eller delvis stengt allerede første streikedag.

Slik bedømmer de øvrige «streikeflyplassene» situasjonen:

Sola (40 personer vil streike): Vi håper å få avviklet trafikken tilnærmet normalt. Men vi må forvente noen forsinkelser og det kan skje at enkeltfly blir kansellert. Det vil bli kø i sikkerhetskøen i rushtiden. Folk bør sjekke både vår hjemmeside og flyselskapets hjemmeside for informasjon, sier lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen.

Værnes (40 vektere vil streike): - Vi forventer at trafikken går, men at man må regne med mer kø. Vanskelig å si hvor tidlig passasjerene må være her for å rekke flyet. I rushtiden tidlig om morgenene og om ettermiddagen må folk komme i god tid. Jeg ville nok lagt inn en halvtime, sier lufthavnsjef Lasse Bardal til VG Nett.

Tromsø (30 vektere vil streike): - Jeg vil ikke si skråsikkert hvordan konsekvensene blir. Vi jobber med nå. Men det kommer til å gå tregere, sier lufthavnsjef Hans Børre Joakimsen.

Rygge (39 vektere vil streike): - Det tilsvarer cirka en tredjedel av arbeidsstokken vår. I enkelte perioder kan det bli kø. Derfor ber vi folk møte opp tidlig. Flyselskapene anbefaler at passasjerene er på flyplassen to timer før avgang. Det kan være bra å ha en halvtime ekstra på fredag, sier markedssjef Silje N. Thoresen.

Det har ikke lyktes VG Nett å komme i kontakt med lufthavnsjefen på Flesland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder