FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Dreamliner-fly satt på bakken over hele verden

Av Dyveke Nilssen17.01.13 03:11 | Oppdatert: 17.01.13 11:27

Del saken på:

(VG Nett) Den amerikanske luftfartsmyndigheten (FAA) har bestemt at alle amerikanskregistrerte Boeing 787 Dreamliner-fly skal settes på bakken for sikkerhetssjekk.

USA, Europa, Japan, Chile, Qatar og India stanser flyene

- Før nye flyginger med amerikanske Boeing 787-fly må eierne vise til at batteriene er trygge, heter det i en uttalelse fra FAA.

Amerikanernes beslutning har fått ringvirkninger også andre steder. Torsdag formiddag melder nyhetsbyrået AP at også europeiske luftfartsmyndigheter setter Dreamliner på bakken. Kort tid etter kom meldingen om at Qatar også gjør det. Det skjer etter at både japanske, chilenske og indiske flyselskap har gjort det samme. Det utgjør totalt 46 av 50 fly som er satt i trafikk så langt. De siste fire er operert av Etiophian Airlines. Det har så langt ikke kommet meldinger om at de har satt sine fly på bakken.

Onsdag måtte et japansk Dreamliner-fly nødlande på grunn av røykutvikling i cockpiten. Årsaken var problemer med et batteri.

VGTV: Her evakueres passasjerene

Det var bare den siste i en rekke uheldige hendelser med det nye prestisjeflyet til Boeing.

Norwegian har bestilt totalt åtte fly av denne typen. Tre leveres i år, fire til neste år og det siste i 2015.

- Følger situasjonen

Flyeselskapet sa til VG tirsdag at problemene den siste tiden ikke vil få følger for bestillingen. De får sitt første fly i april.

- For oss er det «business as usual». Vi følger situasjonen, men har full tiltro til at utfordringene blir tatt tak i. De siste hendelsene undersøkes både av Boeing og av amerikanske luftfartsmyndigheter, så vi får avvente konklusjonene derfra, sa informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til VG.

I forrige uke FAA ut og ba Boing gå gjennom «drømmeflyet» for å finne årsaken til feilene den siste tiden.

Flere fly på bakken

Dreamliner er det første flyet bygget i karbon. Det gjør at flyet skal bruke langt mindre drivstoff enn andre lignende fly. Flyet styres også i større grad av elektroniske systemer.

Etter hendelsene har både Japan Airlines og All Nippon Airways satt alle sine Dreamliner-fly på bakken inntil videre. De to selskapene har til sammen halvparten av alle Dreamlinere som er i drift i dag.

Tidlig torsdag ble det også kjent at Air India midlertidig stanser sine seks fly til sikkerhetssituasjonen er avklart. Det samme gjorde LAN Airlines fra Chile.

Boeing insisterte sent onsdag kveld på at 787 Dreamliner-flyene er trygge.

- Vi vil ta ethvert nødvendig steg de neste dagne for å forsikre våre kunder og alle reisende om at 787-flyene er trykke og få flyene tilbake i luften, heter det i en uttalelse.

(VG Nett/ NTB)