FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Ljubljana - byen man kan gå overalt

Av Jostein Matre 23.10.11 17:15

Del saken på:

LJUBLJANA (VG) At navnet kan være vanskelig å uttale bør ikke stoppe deg fra å dra til Ljubljana.

Opplev storbyene med gratis guiding

- Dersom det dukker opp flere her nå, så tror jeg at jeg må ringe en ekstra guide for å få litt hjelp.

Det er populært med gratis guidet gåtur i den slovenske hovedstaden.

Tina Ban - dagens guide - startet med 30 turister. I løpet av turens første tre stopp har det kommet til rundt 20 flere. De er fra de fleste verdenshjørner. Alle vil høre guiden fortelle om stedene i, og historien til, en av Europas minste hovedsteder.

Ljubljana er en perfekt by å se til fots. Med eller uten guide.

- Joda, det skjer selvfølgelig mye mer i storbyer som London og Paris. Men vår by har én fordel, sier Tina Ban.

- Man kan gå overalt.

LES OGSÅ: Slik gjør du Slovenia på en dag

Bilfritt

I sentrum av Ljubljana ligger det meste av severdigheter innenfor få minutters gange. Tina Ban viser oss Trippelbroen, som egentlig var én bro men ble for liten når det kom biltrafikk til byen. I stedet for å bytte den ut med en større, lagde man to mindre gangbroer på hver sin side. Fra 2007 ble også den store broen gangbro. Da besluttet man å fjerne all biltrafikk fra indre kjerne av byen. Slik ble Ljubljana en enda bedre by å oppleve til fots.

Like ved Trippelbroen ligger byens hovedtorg. Ett minutts gange ned langs elva kan Tina Ban vise oss Slakterbroen, som fungerer som et utendørs galleri. På andre siden av broen forteller hun om markedet, der de lokale går for å handle og møte venner.

LES OGSÅ: Billig på byen i Budapest

I andre enden av markedet er en ny bro: Dragebroen. Det flammekastende vesenet er byens symbol. Neste stopp er St. Nicholas-kirken, som har en dør som viser viktige hendelser i Slovenias historie.

Slik fortsetter turen i to og en halv time totalt. Aldri er det mer enn et minutt eller to å gå til neste stopp.

Avslappet og rolig

- Dette er en genial måte å få kjennskap til byen på. Etterpå kan man selv oppsøke de stedene man likte best, for å se nærmere på dem. Vi gjorde det samme i Budapest i forrige uke, sier de to australske pensjonistene Suzanne Paul og Anne Murdoch.

I fem uker reiser de rundt i Europa. Før de kom til Ljubljana hadde de allerede besøkt Budapest og Praha.

- Men dette har vært den hyggeligste byen. Det er en veldig avslappet og rolig atmosfære her. Og så er folkene så hyggelige, sier Murdoch.

Det gjelder ikke bare når man tusler rundt i byen i solskinnet, men også på kvelden. Da nytes livet på en av de mange restaurantene langs elven.

- Det er veldig koselig her på kveldstid. Å sitte ute og se på folkene som går forbi mens man nyter god mat og drikke; Helt fantasisk, mener Paul.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lever av tips

- Så nå setter jeg denne vesle bøtten her borte, så svarer jeg på noen spørsmål mens de som ønsker kan legge igjen en donasjon i bøtten uten at jeg følger med på hvem som gjør det og ikke.

Tina Ban har akkurat forklart følget at guidene ikke har lønn siden turen er gratis. De tjener penger på det folk velger å gi i tips.

Flere storbytips:
Gå i ring på sightseeing i Wien||Tapp ditt eget øl i Praha||To byer - én flyplass||Spis godt i Berlin||London-shopping med sjarm

Så var det altså ikke helt gratis likevel. Selv om du jo kan velge ikke å tipse, eller eventuelt hvor mye du vil tipse.

- Mange vil kanskje tro at gratis guiding betyr en dårlig guide. Det er jeg ikke enig i. Siden vi lever utelukkende på tips, så er vi ekstra opptatt av å gjøre en god innsats, som turistene vil sette pris på, sier Ban til oss etterpå.

Og ja, hun ringte en kollega til slutt. Dermed sa hun effektivt fra seg det som potensielt var halve dagslønnen sin.

- Jo, men folk liker når turene blir mer inkluderende. Det er det lettere å få til når det er færre folk med.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gratis byguide flere steder:

Ljubljana er langt fra den eneste byen hvor du kan få gratis guidet tur. Turen vi deltok på, «The Lubljana Free Tour», er en del av nettverket «United Europe Free Tours», som tilbyr lignende opplegg i Budapest, Praha, Sofia, Krakow, Kiev, Berlin, Bucuresti og Bratislava. Sjekk www.facebook.com/unitedeuropefreetours

Gratis turer fins også i en rekke andre byer. Prøv et nettsøk på byens navn pluss «Free Walking Tour». Noen byer har t.o.m. flere ulike gratisturer.

Her er eksempler på nettsider til gåturer i et utvalg storbyer:

Amsterdam: www.newamsterdamtours.com

Barcelona: www.runnerbeantours.com

London: www.newlondon-tours.com

New York: www.freetoursbyfoot.com/nyc/

Paris: www.paris--walks.com

Roma: www.romefreetour.com/

Stockholm: www.freetourstockholm.com

Sydney: www.imfree.com.au/

Følg VG Reise på Facebook!