FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

10 kongelige opplevelser i London

Av Mona Langset18.05.18 08:49 | Oppdatert: 28.01.19 11:08

Del saken på:

Det britiske kongehuset holder mange dører åpne for «vanlige folk» året rundt. Les hvordan du kan komme innenfor de kongelige bygningene i London.

LONDON (VG reise)Start gjerne med å besøke Kensington Palace der sist sommers brudepar, prins Harry og Meghan Markle bor.

Prins William, hertuginne Kate og de tre barna bor også i det samme palasset. Scroll ned på siden for å se ni andre royale steder i London du kan besøke, pluss en prins Harry-tur du kan bli med på.

Kensington Palace

Helt siden 1600-tallet har Kensington Palace vært kongelig residens. Blant de som har bodd her er prinsesse Diana og dronning Victoria.

De private rommene til dagens beboere er ikke åpne for publikum, men vi er er velkomne inn i den delen av palasset der dronning Victoria bodde som barn. Der er det nå en permanent utstilling om hennes liv som barn, dronning, hustru og mor.

En hel fløy er også viet Prinsesse Diana som bodde her i 15 år etter at hun ble skilt fra prins Charles i 1992.

Dianautstillingen viser hennes motehistorie; reisen fra blyg ungjente med blonder, til stilsikkert moteikon som samarbeidet med kjente designere i voksen alder.

Her er den blekrosa rysjeblusen hun brukte på det første offisielle portrettet i 1981 og tweed-drakten hun hadde på seg da hun ble fotografert sammen med prins Charles på Balmoral rett etter bryllupsreisen.

Her er den mørkeblå fløyelskjolen hun brukte da hun danset med John Travolta i Det hvite hus i 1985, lekre designerdrakter, tettsittende kjoler med perlebroderier, og en grønn fløyelskjole med fingermerkene til de to små sønnene, William og Harry.

– Dianautsillingen jeg også få med meg, sier Arlene Prinsloo fra Cape Town som skal til Windsor og oppleve bryllypet til prins Harry og Meghan Markle i helgen.

– Diana! sier ekteparet Shawn og Chris fra Philadelphia, i det de kommer ut fra Kensington palace etter å ha sett alt som er åpent for publikum, og får spørsmål om hva som var mest interessant der inne.

– Fantastisk å se klærne hun hadde på seg i virkeligheten ved siden av bilder av da hun brukte dem, sier Shawn.

– Men Victoria-utstillingen er også bra. Det er en helt spesiell følelse å gå på de samme gulvene som hun har gått på, og se hvordan hun levde, sier Chris.

Inne på dronning Victorias del av palasset er også brudekjolen i elfenbensfarget silke stilt ut. En kjole som tilsynelatende kunne vært brukt av en 11–12-åring. Den forteller sitt stumme språk om hvor liten den store dronningen var. Hun raget bare 152 centimeter over bakken.

Victoria ble født på Kensington Palace den 24. mai 1819. Her tilbrakte hun det hun senere omtalte som en ulykkelig og ensom barndom.

Når vi går igjennom rommene - eller snarere salene - hvor hun bodde, møter vi guider som forteller levende om den ulykkelige barndommen, og om hennes livs lykke; ektemannens prins Albert.

Publikumsdelen av palasset er åpen hver dag.

Her følger flere kongelige opplevelser i London:

Buckingham Palaces «state rooms»

Buckingham Palace med sine i alt 775 rom, er dronning Elizabeths offisielle residens. Om sommeren - når dronningen oppholder seg i Skottland - er de 19 rommene hvor hun vanligvis arbeider og tar imot gjester, åpne for publikum.

Flere av disse var i bruk under William og Kates bryllup i 2011, blant annet ballsalen.

Turen kan avsluttes med en tur i palassets hage.

Åpent hver dag fra 21. juli til 30. september.

Vaktskifte

The Queens Guard utenfor Buckingham Palace har en imponerende vaktskiftesermoni hver mandag, onsdag, fredag og søndag.

Vaktene ved Buckingham blir avløst av nye vakter som kommer marsjerende - med musikk - fra St James’s Palace og Wellington Barracks. De starter marsjeringen klokken 10:00, og seremonien foran Buckingham palace varer fra rundt 10,45 til 11,30.

Dette er gratis, og svært populært å se, så det lønner seg å være tidlig ute for å få en god tilskuerplass.

Westminster Abbey

De aller fleste konger og dronninger i Storbritannia er kronet i Westminster Abbey.

Den 700 år gamle kirken - med størrelse og prakt som en katedral - er også siste hvilested for mange av landets monarker.

Det var her prins William og hertuginne Kate giftet seg i 2011.

Kirken er åpen for publikum alle dager utenom søndag. Da kan du til gjengjeld være med gudstjeneste.

The Royal Mews

Da britiske dronning Maud flyttet inn på slottet i Oslo i 1905, var hun raskt ute med å få etablert en stall etter mønster fra den de hadde på Buckinham palace.

I The Royal Mews ved Buckingham Palace, kan du blant annet se det britiske kongehusets imponerende historiske hestekjøretøy. Blant dem «Gold State Coach» som trekkes av åtte hester. Den er brukt ved hver eneste kroning i Storbritannia siden George IV i 1820.

Stallen er i daglig bruk, så antall hester og kjøretøy du kan se her, vil variere.

Åpen hver dag nestne hele året. Stengt på søndager i november 2018.

Queen’s gallery

Et eget område ved Buckingham Palace er dedikert vekslende utstillinger av kunst fra de kongelige samlinger. Her finnes også en av de største butikkene for kongelige souvernirer.

Galleriet er stengt nå, men fra 8. juni er det åpnet hver dag frem til 15. oktober.

Tower of London

La deg imponere av kronjuvelene. La deg fascinere av historien om de underlige dyrene som bodde her. Og la deg forskrekke av historiene fra virkeligheten om fengsel, turtur og berømte hoder som har rullet akkurat her.

Hampton Court Palace

Palasset som ligger i det sørvestlige London, var Henrik den åttendes favoritt-residens. Alle hans seks koner bodde her etter tur. Guider i tidsriktige kostymer forteller om slottets 500-årige historie. Etterpå kan du gå deg vill i labyrinten i hagen.

I begynnelsen av juli blir det hvert år arrangert et blomstershow i hagen, Hampton Court Palace Flower Show.

Kavalerimuseet i Westminster

Cavalry Musem er ikke bare et museum. Her holder også dagens dronning-livvakter til, så når du besøker museet får du innblikk i både kavaleriets 350-årige historie, og hvordan de jobber i dag.

Her kan du se soldatene jobbe med hester i stallen som er fra 1700-tallet. Det er også mulig å prøve ekte kavaleri-uniformer.

Kew Palace

I en frodig, botanisk hage i Richmond-området ligger det minste av de kongelige palassene. Huset ble brukt som kongelig residens mellom 1729 og 1818.

Her ser det fortsatt ut akkurat slik det gjorde da George III regjerte og tilbrakte lykkelige somre her sammen med dronning Charlotte og deres 15 barn.

Prins Harrytur

Lær mer om den kongelige brudgommen på «Prince Harry Tour of London.»

I løpet av en to timers fottur forteller guiden om episoder fra prinsens liv, på de stedene der det skjedde. Turen går blant annet over over Trafalgar Square, der han lanserte sin veldedighetstur til Sydpolen, Westminister Abbey, hvor han var forlover for storebror William, og i fotsporene til de to små prinsene som fulgte prinsesse Dianas begravelsesprosesjon i 1997.

Du får også høre om hvordan han møtte Meghan Markle, og om det kongelige bryllupet 19. mai. Hver søndag. Arrangerør: Traditionaltoursuk.com