STORE BARN, STORE OPPLEVELSER: Reisejournalist Vibeke Montero med mann og barn i London. F.v.: Mattis (16), Spencer, Vibeke og Siena (13). Foto: privat

Reisetipsene som kurerer tenåringsgruff og redder reisekassa

Det skrives mye om å reise med små barn, men ikke så mye om å reise med store barn. Det er da det blir gøy – og dyrt!

Vibeke Montero er frilans reisejournalist og grunnlegger av reisebloggen Bortebest.no

Jeg vet at barna mine har lært mer om verden på reiser enn i klasserommet. Derfor har det aldri vært et alternativ å reise uten dem – hverken da de var små eller nå som de er tretten og seksten år. Men hvordan løser man det rent praktisk når fire personer i voksenstørrelse skal på tur sammen? Her er tipsene som kurerer tenåringsgruff, og som forhåpentligvis kan krympe reisebudsjettet.

les også

Knekk koden: Fly med barn

PRIORITERINGER: Når du reiser med tenåringer, er det like greit å ordne det viktigste først. På de fleste flyplasser får du kjøpt lokale SIM-kort eller leid Wifi-bokser sånn at de unge kan holde seg oppdatert. Foto: Foto: Elisabeth Larsen Vonstett

Kryp til korset

–Hva er wifi-koden? Dette spørsmålet er gjenganger uansett hvilken restaurant vi setter oss ned på og hvilket hotell vi booker oss inn på. Tenåringenes sinnstilstand avhenger av hvor sterkt wifi-signalet er til enhver tid, og nåde den forelderen som ikke skjønner at de ikke kan overleve mer enn ett døgn uten nettilgang.

Reiser dere utenfor Europa, der du risikerer at roamingen koster like mye som statsbudsjettet til det landet dere besøker, er det smart å kjøpe et lokalt SIM-kort med forhåndsbetalte Gigabytes. Ta gjerne med en gammel mobil til dette formålet, så slipper du plunderet med å ta ut (og potensielt miste) det norske SIM-kortet.

Reisekassa sprenges

Da barna var små, sov de i en ekstraseng på hotellrommet og flybilletten kostet gjerne halvparten av en voksenbillett. På restaurant spiste de barnemeny, eller de delte en voksenporsjon. Nå er det full pris og full sengelengde som gjelder, og matlysten til tenåringer kjenner som kjent ingen grenser. Bortsett fra i frokostbuffeten som ironisk nok er inkludert i hotellprisen. Da er tenåringene for trøtte til å være sultne, hvis de i det hele tatt kommer seg opp av hotellsengen. Men du verden som appetitten våkner til liv i tolvtiden når de får øye på en Starbucks!

TOKYO EKSPRESS: Elisabeth Larsen Vonstett reiste med familien til Tokyo på femdagerstur. Det går an med store barn. Her er de foran Odaiba – der det skal være OL i 2020. F.v.: Elisabeth, Noah (13), Øystein, Selma (16) og Selmas kjæreste Christopher Hauge Børresen (16). Foto: Foto: Elisabeth Larsen Vonstett

Nye muligheter!

–Vi leier helst en leilighet eller et hus. Det blir mye billigere for oss enn å leie to hotellrom, og så har vi muligheten til å tilberede noen måltider selv, sier Elisabeth Larsen Vonstett.

Hun er mamma til en sekstenåring og en trettenåring, har tidligere jobbet i reisebransjen og har alltid reist mye med barna. Da de var yngre valgte de gjerne familievennlige hotell der alt var tilrettelagt for barnefamilier. Den tiden er forbi. Nå har familien giret opp reiselysten, og i fjor dro de på femdagerstur til Tokyo.

les også

Tokyo for gjerrigknarker

– Tenåringene elsker at det er fullt program fra morgen til kveld, og Østen ga mersmak. I høstferien reiser vi fem dager til Beijing, og vi rekker å oppleve mye på den korte tiden, sier hun.

Noe av det positive med å reise med større barn er at de takler jetlag og lange flyturer mye bedre, og at de faktisk kan dele reisegleden med oss voksne.

DYPDYKK I TOKYO: Selma Larsen Vonstett (16) elsket Tokyo, og gleder seg til å oppleve Beijing i høstferien. Foto: Foto: Elisabeth Larsen Vonstett

Felles mål

En annen positiv ting med å reise med større barn, er at de setter pris på mer innhold enn basseng og badestrand. Våre mest vellykkede ferier etter at barna ble store har vært da vi leide hest og kjerre og reiste i sakte fart gjennom Irland i en uke, og sist i sommer da vi leide kanalbåt i England.

Begge reisene var preget av at alle hadde ulike roller å utføre: høvene til hesten skulle renses, vann skulle hentes, båten skulle fortøyes og sluser skulle forseres. Disse små oppgavene førte til et felles mål og krydret ferien med et fint samhold. Knirkefritt var det selvsagt ikke (er ferier noensinne det?), men vi har for lengst glemt hvor trangt det var i hestekjerra og hvor sykt sakte kanalbåten gikk. Minnet barna sitter igjen med er samarbeidet og samholdet.

KANALBÅTFERIE: En av våre beste familieferier var i sommer da vi leide kanalbåt i England. En viktig forutsetning for en vellykket ferie er at tenåringene får hormonsøvnen sin. Foto: VIBEKE MONTERO

YouTube = tenåringenes Lonely Planet

Men la oss si at du har booket drømmeleiligheten og fikset lokalt SIM-kort. Nå gjenstår det å fylle ferien med innhold, og selv om barna har vokst fra barneklubb og lekeland, så synes de ikke nødvendigvis det er stas å føye seg etter de voksnes ønsker hele tiden. Og bare så det er sagt; gjespende tenåringer som demonstrerer med hele kroppen at de er i ferd med å dø-av-kjedsomhet er ikke nødvendigvis så festlige å ha med seg på slep heller. Så hvordan legger du opp ferien for at tenåringenes hormonsvingninger ikke skal spolere reisen? Nøkkelen ligger i å gi dem et eierforhold til opplevelsene og destinasjonen. La dem bruke litt tid på YouTube i forkant for å finne ting de vil oppleve underveis. Gi dem gjerne ansvaret for én dag hver, og opplev destinasjonen gjennom deres øyne. På YouTube finner de et helt univers der unge, kule Youtubere har reist kloden rundt på jakt etter eventyr. Og uansett hva du gjør; kom for all del ikke drassende med en tyve år gammel Lonely Planet og forvent at de skal sette seg inn i reisemålet på den analoge måten.

Ta med en venn

Andre tips som kan gjøre tenåringene mer medgjørlige på reise er å skape rom for privatliv. Ingen føler seg fortere invadert enn femtenåringen som helst vil sitte en time på badet og chatte med vennene hjemme. Legger du opp til at alle skal få litt privatliv underveis, så går ting som regel bedre. For oss voksne også. Elisabeth Larsen-Vonstett tipser om trumfkortet som kan utgjøre den helt store forskjellen; nemlig å la tenåringen ta med seg bestevennen eller kjæresten på tur. Selv har hun hatt med seg datterens kjæreste på mange reiser, som f.eks. fotballtur til Manchester og dykkerkurs i Kroatia, og har kun positive erfaringer.

– Det er hyggelig både for de unge og oss voksne, og bidrar til at vi alle blir bedre kjent. Og det er jo nettopp dette ferie handler om: å skape minner og knytte sterke bånd til de vi er aller mest glad i, og som kommer til flytte hjemmefra raskere enn vi rekker å si «pakk ut av kofferten».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder