FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slik får du råd til drømmeferien

Av Camilla Jorddal18.01.18 11:17 | Oppdatert: 29.04.18 16:52

Del saken på:

Silje Sandmæl gir deg sine beste tips for å sikre deg ferie uten å tømme lommeboken.

Forrige uke skrev vi at nordmenn planlegger å bruke mer penger på reise i 2018. I den forbindelse spurte vi forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, om hennes beste tips for å oppnå drømmeferien.

Hun kunne fortelle at nordmenn flest ser på reise som en positiv utgift og noe det er motiverende å spare til.

– For folk flest er feriepengene en vitaminsprøyte i privatøkonomien og en gyllen mulighet til å realisere det du drømmer om, så ikke la de forsvinne inn i daglig forbruk og impulskjøp, sier Sandmæl.

Hun mener det er viktig å ikke glemme at det mest eksotiske stedet kanskje er nær der du selv bor.

– Du kan med andre ord komme deg dit uten at det koster mye penger.

Norge har blitt et populært feriested og turister reiser tusenvis av kilometer for å oppleve det Norge kan by på.

– Hvis du vil reise til utlandet kan du spare mye på å velge litt utradisjonelt, tipser Sandmæl.

Se på helheten

Hun peker blant annet på Montenegro som et flott sted å legge badeferien. Der får du fine strender, men lavere priser enn i de mer tradisjonelle sydenlandene.

– Det er viktig å se på helheten når du skal velge reisemål. Det hjelper ikke at flybillettene er billige hvis det koster skjorten å bo og leve der. Det kan lønne seg å bruke mer penger på fly for å komme seg til et land der det er rimelig å leve. Husk også alltid å betale i lokalt valuta hvis du får spørsmål om du vil betale i norske kroner eller i lokal valuta. Da får du best kurs, sier hun.

En annen ting mange ofte kan glemme på reise er å be om «tax refund» i butikker.

– Ber du om dette i butikken og samler opp kvitteringer kan mye av ferieshoppingen bli momsfri. Husk at varene du har kjøpt må vises frem på taxfree-kontoret på flyplassen før du sjekker inn. Legg derfor varene på toppen av kofferten, sier Sandmæl og legger til:

– Be aldri om kontanter tilbake, da får du mindre penger. Kryss derfor av for at du ønsker pengene tilbake på konto, sier Sandmæl.

Silje Sandmæls beste tips for å sikre drømmeferien i 2018:

Kartlegg hvor mye du skal bruke: Hvor mye trenger du for å kunne få ferien du drømmer om? Regn ut alle kostnadene knyttet til ferieturen. Hva koster flybilletten, hvor mye skal du bruke på mat og bo og så videre.

Hvor mye mangler du? Etter å ha lagt sammen alle kostnadene forbundet med ferieturen må du se på hvor mye du allerede har spart. Ved å trekke fra sparebeløpet sitter du igjen med hvor mye du må spare de neste ukene.

Kan du gjøre det billigere? Hvis du sitter igjen med et urealistisk beløp må du gå gjennom hva du kan kutte ned på eller spare ved å endre på ting i feriebudsjettet. Kanskje kan du bo billigere, spise på steder som ligger utenfor turistområdene, leie bil i stedet for å ta taxi eller lignende. Bruk internettet for å få tips fra andre som har vært i landet før.

Ta grep og spar: Hvor mye kan du egentlig spare frem til du reiser? For å finne ut av dette må du gå gjennom forbruket ditt for å kartlegge hva pengene dine faktisk går til. Deretter ser du hvor du kan kutte. Å leve noen uker uten restaurantbesøk, kjøpekaffe og impulshandling er kanskje verdt det i bytte mot en ferietur.

Bruk hjelpemidler: I dag finnes det flere apper som gjør det enklere for deg å nå målene dine. Last ned en spare-app og legg inn ferien som et nytt sparemål. I noen apper kan du blant annet spare penger hver gang du trekker kortet eller betaler en regning, spare fast hver måned og impulsspare når anledningen byr seg.