FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Brukte solkrem uten effekt: Jeg følte meg som et egg i en stekepanne

Av Veslemøy Eineteig Christiansen28.06.12 23:38 | Oppdatert: 29.06.12 09:11

Del saken på:

(VG Nett) Han fikk i alle fall farge etter ferien, men lærepengen ble smertefull for Nicolai Eiken Brudevoll.

En av fire dropper solkremen på ferie

Stadig økning av hudkreft i Norge

Solvaneundersøkelsen utført av TNS Gallup i april, viser at folk flest ikke er så flinke med solkrem, men de passer på å smøre barna sine godt.

Mange har blitt flinkere til å ta pauser fra solen og bruke klær som beskytter huden. Det at solkrem ikke alltid gjør susen, fikk Nicolai Eiken Brudevoll sårt erfare da han var i Tyrkia for litt over ett år siden.

- Det bildet der skaper fortsatt vonde minner for meg. Det kjentes ut som huden min var et egg i en stekepanne, sier han.

Har du vært uheldig i solen? Send inn ditt bilde!

Dårlig solkrem

Nicolai Eiken Brudvoll var på ferie med kjæresten i Alanya i Tyrkia. Første dag av ferien gjorde han alt riktig, han kjøpte solkrem. Problemet var at solkremen ble kjøpt i en liten lokalbutikk, og effekten skulle vise seg og være lik null.

- Jeg tror jeg rakk å sole meg i tre-fire timer før huden ble helt gjennomstekt. Solkremen må ha vært gammel og uten faktor, for resten av ferien ble tilbrakt under en parasoll. Kremen gikk rett i søpla, sier han.

En av tre beskytter seg ved å ta pauser, og nesten like mange bruker klær for å verne mot solstrålene. Studien viser også at foreldre er blitt flinkere til å beskytte barna. 60 prosent tar barna inn i skyggen eller kler på dem når sola er på sitt sterkere, mot bare 25 prosent i 2004. Nesten alle smører barna med solkrem.

- Det at flere er bevisst på solbeskyttelse vil være et skritt på veien mot færre tilfeller av hudkreft på sikt, mener generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

VG tester: De beste og verste solkremene
Les også: Dette bør du vite om solkrem
Tenger du solkrem til helgen? Sjekk været på pent.no!

Mange slurver

Overlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet, Joar Austad, er ikke overrasket over tallene som kommer frem i undersøkelsen.

- Vi vet jo at mange voksne slurver med solkremen. Samtidig kan vi jo snu på tallet og si at tre av fire faktisk smører seg, det er jo bra, sier han.

Det å bruke solkrem er for mange forbundet med at man ikke blir brun, derfor velger mange å droppe kremen. Noen har kanskje levd et langt og varmt liv i solen allerede og tenker at det ikke er så farlig. Ifølge Austad er det nettopp da man bør smøre seg.

- Vi ser en økende hyppighet i Norge av alle slags typer hudkreft, stort sett relatert til sol. Mange år i solen øker sjansen for bivirkninger, sier han.

LES OGSÅ: Slik gikk det da Herman skulle lese til eksamen

Periodevis soling er farlig

For Nicolai ble møte med solen i sterkeste laget. Han måtte kle seg godt resten av ferien og ta til takke med den ene dagen han fikk i solen. Nordmenn som drar på periodevise turer en gang i året, som to ukers charterferie til Tyrkia, er ifølge hudlegen en klassisk måte å «ekstremsole» seg på, og dermed bli svært solbrent.

- Vi ser en økning av hudkreft hos de som soler seg veldig mye i kortere perioder en gang i året. Slike gjentatte episoder gjennom et langt liv kan føre til hudkreft, sier Austad.

Og det er store forskjeller på hvor kvinner og menn blir solbrent, og hvor på kroppen de dropper solkremen.

- Det typiske er at menn glemmer solkrem på ryggen, et sted man ofte har mye føflekker. Hos kvinner er leggene utsatt, kanskje fordi mange bruker skjørt og kortbukser på sommeren.

- Poenget er at man blir like brun og fin med solkrem. Man nedsetter faren for rynker, pigmentflekker og hudkreft når man blir 40+, så det er bare fordeler med solkrem, sier Austad.

Nicolai har i alle fall lært leksen sin.

- Det sies jo at man blir brun etter man har blitt rød, og det ble jeg jo. Men heretter er det kun kvalitetssolkrem fra apoteket som gjelder, sier han.