FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Skiglede på Geilo

Av Malene Emilie Rustad27.03.18 14:41

Del saken på:

Den klassiske skidestinasjonen Geilo bringer ekte høyfjellsglede. Her passer det seg å ta med hele vennegjengen på tur, men kanskje aller helst familien.

GEILO (VG reise) I de nypreparerte bakkene ved Havsdalen skinner solen gjennom slørete skyer. Det er overraskende få i bakkene, men små barn i fargerike jakker suser forbi i god fart. Klokken er ti og det er ennå tidlig å være oppe i vinterfjellet.

De snødekte fjellene åpner seg jo lenger opp vi kommer. De slørete skyene går til side for en blå himmel og solen slipper til. På toppen av Slaattajordet har vi utsikt over Geilo Sentrum og de snødekte vinterfjellene på Bjødnahovda og Kikuttoppen.

Det er rart med det, men uansett hvor mye du har stått på ski denne vinteren føles alltid den første turen litt uvant ut for kroppen. Etter å ha fått inn teknikken i de blå løypene er vi klare for de mer krevende bakkene litt høyere opp. Fra Slaattaparken tar vi tallerkenheis opp til Slaattajordet hvor en t-krokheis fører oss videre og vi ender opp i Halstensgård.

Nedfartene går rolig for seg mens vi finner balansen i det uvante føret. Vi prøver oss frem i ulike bakkenivåer i det svære løypenettet. Det er enkelt å følge de markerte løypene og oversikt over toppen du står på finner du øverst i bakkene når du går av heisen.

Det er uvanlig lite folk for en lørdag og det gjør at vi kan leke oss litt ekstra. Da teknikken og balansen er innøvd og redselen for t-krokheis er borte, tar vi en pust i bakken.

Til Gullsteinhovda

Turen bærer ned til Slaatta Skisenter i Havsdal hvor vi stopper for en kakao – her kan du også kan leie utstyr og kjøpe skipass. På den romslige hyttekafeen Slaatta Stugu har de et lite utvalg av hamburgere, pølser, pommes frites, vafler og kaker. Er du småsulten er Geilos tradisjonssuppe Gulasj å anbefale. Ellers har de også sunnere alternativer som wraps med grønnsaker og salat med avokado og kylling. En varm kakao gjør godt for kroppen og vi er mottakelige for neste etappe.

Bakken venter og vi kommer oss til Halstensgård igjen hvor t-kroker fører oss oppover til Gullsteinhovda. Her møtes vi av en fantastisk utsikt over de koselige hytteområdene. Her finnes mer krevende bakker hvor de litt eldre barna kan kose seg. Her kan du komme deg til de andre områdene på «Geilosiden» eller ta fire-seters heisen, Fugleleiken. Bakkene her er brede og har du lyst på mer fart kan du kjøre ned igjen til Slaattajordet. Veien opp igjen krever både krokheis, t-heis og stolheis, men utsikten er verdt det. Her finner du også preparerte langrennsløyper bortover fjellet til Hallingskarvet.

God stemning i bakken

Nede igjen i Havsdalen svinger vi inn på Havsdalskroa hvor et bredere utvalg av mat og stemning venter. Folk med rosenrøde skinn har samlet seg til en sen lunsj – eller tidlig middag om du vil. Et band er i ferd med å rigge seg til på scenen da vi tråkker ustøtt inn med skistøvler. I bakgrunnen suser skientusiaster og ivrige snowboard-kjørere forbi. Et tjuetalls mennesker tar av seg ytterjakker, hjelmer og hals, og samler seg for pizza og øl-servering. Første etasje består av en restaurant og to barer, mens annen etasje har et mer avslappet område med sofaer og peis. Her kommer både barn og voksne inn for å få tilbake varmen.

På Havsdalskroa har de et utvalg av italiensk pizza, hamburgere, salater og desserter. En innleid magiker i blå dress går rundt og sørger for å underholde gjestene frem til bandet er klare til å spille. De digre sjokoladekakene og skolebollene faller i god smak hos de yngste.

Stemningen stiger da kjente låter fra 80- og 90-tallet fremføres av en rocker og to unge jenter. Det oppfordres til allsang. Klokken er 15.00, og det står ikke på øl- og vinserveringen, her blir det afterski-stemning lenge før solen har gått ned. Så på Havsdalskroa passer det gjerne å ta med barna tidligere på dagen.

Tid for spa

Etter en passe god salat, et par øl og litt entusiastisk klapping for bandets skyld er vi klare for å komme oss videre. «Africa» av Toto høres over anlegget i det vi legger i vei til Dr. Holms Hotel. Her venter utendørsjacuzzi og svømmebasseng for de minste.

Hotellet er nærmeste nabo til Slaatta Skisenter og ligger i smørøyet av Havsdalen. Vi betaler en hundrelapp for å få tilgang til spa-avdelingen hvor et innbydende innendørs svømmebasseng, et barnebasseng og et boblebad møter oss. Kun en barnefamilie har lagt seg til ved bassenget og det er en avslappende stemning her – deilig etter en lang dag i bakken. Ute på den snølagte terrassen finner vi et rykende varmt jacuzzi fylt med tre franske karer. Her har vi utsikt ut over Geilo Sentrum, tente stuer og snødekte hytter. En deilig halvtime varmer opp skikroppen og fjerner det siste av stivhet.

Vi rister av den rolige spa-stemningen og tusler opp i en annen etasje hvor et romslig lounge-område venter. Her finner vi en overfylt bar hvor en eldre pianist spiller kjente sanger fra tidlig 90-tall. I den tilhørende loungen sitter vennegjenger og par i ullundertøy og skåler. Reiser du uten barn anbefales turen til Dr. Holms afterski som byr på god stemning og fjonge skifolk.

Er du på en lengre påsketur er det nok av andre bakker du kan prøve deg i de neste dagene, og for storfamilien kan en tur innom bowlingbanen på Vestlia Resort være et fint avbrekk fra bakken.

Forslag til langrennsturer med barn

Om du heller vil dra på langrennstur er dette to fine turer:

Ustedalsfjorden rundt: Hvis du vil ta med barna på ski kan denne 10 kilometer turen passe. Denne løypa passer for hele familien og har flott utsikt over Geilo og Ustedalen. Du kan starte både i Geilo Sentrum, Geilo badestrand og Vestlia. Du kan også gå en kortere versjon – Veslefjorden rundt, som er på 4,5 kilometer. Ekstra morsomt for barn er trollet som ser utover fjorden langs sørsiden.

Geilo Fjellandsby – Hakkesettstølen: Har du med de aller minste på tur er Hakkesettstølen en enkel tur å gå på 1,5 kilometer i fjellskogsterreng. Turen starter fra Geilo Fjellandsby. Ved ankomst i Hakkestølen finner dere en serveringshytte som tilbyr nystekte vafler, rømmebrød og lefsekling. Her finner du også en bakke som barna kan ake i nedenfor hytta.

Start her

Hos Slaatta Skisenter kjøper du skipass for dagen og leier det du eventuelt mangler av skiutstyr. Slaattaparken inneholder et godt utvalg av hopp og rails med variert vanskelighetsgrad. Her er det barneområde med tallerkenheis, for de mer erfarne går det tallerkenheis opp til Slaattajordet. Tar du heisen videre opp kan du komme deg videre til Geiloheisen, Havsdalen og Halstensgård.

Slaatta Skisenter

På Slaatta Skisenter finnes de beste plassene for barn, både nybegynner og de mer erfarne. Med hele 39 nedfarter finner du et bredt utvalg av grønne, blå, røde og sorte bakker. Geilo er en av de beste skidestinasjonene for hele familien med mange gode barneområder. Både Slaatta, Havsdalen, Vestlia og Kikut har barneheis og slakkere bakker for de minste.

Slaatta Skisenter er åpent fra sesongstart til slutten av april.

Dagspass for vokse (18 og oppover) koster 440 kroner. Dagspass for barn koster 345 kroner.

PS: Har du ikke skikort så koster det 50 kroner ekstra.