ENKLE FORHOLD: Stabilt, varmt vær, gode strender og hyggelige priser gjør Den dominikanske republikk til budsjettturistenes favoritt. Foto: Scanpix

Thailand: Pattayas lyse sider

Skal du reise til Thailand? I Pattaya finner du øyutflukter, god sjømat og paradis for aktiv ferie

PATTAYA (VG) Utskjelt og stemplet som syndens pøl. Men Thailands Pattaya har også andre og lysere sider, noe stadig flere norske par og familier oppdager.

- Ingen tvil. Vi merker helt klart at et økende antall norske familier finner veien hit til Pattaya.

- Mange sier de blir positivt overrasket over det de finner, forteller Hans Konrad Nyvoll (51), som har bodd ni år i Thailand, fire av dem i tjeneste for Sjømannskirken.

Vaffel-formiddag

Vi spiser vafler med kirkestaben ute i den deilige grønne kirkehagen, rett bak rekken av turisthoteller langs Pattaya Beach.

THAILAND-TIPS:Få ferietips om Thailand av VGs reisepanel

Et titall norske fastboende har tatt turen innom denne fredagsettermiddagen, noen for å kikke på norske aviser, andre for å slå av en kaffeprat med kirkestaben.

Mange vielser

Nyankommet sjømannsprest Jan Olav Johannessen sier han allerede har funnet seg godt til rette, og selv om det alltid vil være en del omsorgsoppgaver å ta fatt i på et sted som Pattaya, preger det langt fra sjømannsprestens virke.

LES OGSÅ:Dette mener VG-leserne om Pattaya

- Oppgavene er varierte, og vi har hendene fulle med å vie folk, ler han. Å gifte seg i Thailand er blitt populært. I fjor viet sjømannsprestene i Thailand mer enn 100 par - mange av dem i romantiske omgivelser på kritthvit palmestrand.

Hjelper barnehjem

Opp til 200 nordmenn kommer på lørdagsgrøt i «kjerka». Her avholdes filmkvelder med bl.a. Max Manus på programmet. Rune Larsen, Sputnik og Trond Myhre er blant artistene som underholder den norske kolonien her nede - og mange av inntektene fra de ulike arrangementene går til å støtte et barnehjem i byen.

BILLIG!Thailand billigere enn noen gang

VG blir med Hans Konrad Nyvoll til Baan Jing Jai Children's Home, der ungene kaster seg rundt halsen på ham.
Vi må pent bli med på karusellkjøring og opp i trampolinen vi også, før ungene synger en sang for oss og går til aftensmat.

- Det er rørende å kunne bidra til å gi disse barna et bedre liv, innrømmer Hans fra Randaberg - ikke ufortjent kåret til årets nordmann i Pattaya.

UTE BLANT FOLK: Sjømannskirkene driver også mye oppsøkende hjelpearbeid. Her er 'kjerkas' Hans Konrad Nyvoll omgitt av unger på et barnehjem Sjømannskirken støtter i Pattaya. Foto: Terje Bringedal

Norsk miljø

Gudmund Eiksund fra Ulsteinvik er en annen pilar i det norske Pattaya-miljøet. Sammen med kona driver han restauranten Linda i Jomtien. I tillegg bygger han ferieboliger til nordmenn.

LES OGSÅ:Opplev fullmånefesten i Thailand

- Særlig innslaget av voksne par og familier er voksende. I dag teller innslaget av fastboende og langtidsferierende nordmenn i området drøyt 2000, sier Nyvoll.

- Mange kommer av klimagrunner, andre for å få mer ut av pengene sine, forteller Gudmund.

- Godt for helsa

Selv har Gudmund revmatisme. Etter å ha bodd i Thailand i tre måneder kunne han kaste medisinen, og har ikke brukt den siden. Nå har sunnmøringen meldt flytting for godt.

LES OGSÅ:Eldorado for øyhopping

Vi velger thaimat fra menyen på Lindas, men Gudmund & co. serverer også norsk husmannskost som potetball og fiskegrateng.
Og vi forstår, etter 11 dager i Sørøst-Asia, at det de fastboendes smaksløker lett lar seg forføre av noe heilnorsk.

Deilig øyrike

20 speedbåt-minutter utenfor Pattaya finner du nesten folketomme drømmeøyer med kritthvite strender.

PASS PÅ!:Dødsmanet krevde nyt offer

Vi har leid oss speedbåt og setter ut fra overfylte Pattaya Beach med kurs for drømmeøya Koh Larn, skimtbar gjennom fuktighetsdisen.

Cicerone om bord er Erik Sørensen, som gjennom mer enn 20 år har vært en av klippene i det norske Pattaya-miljøet som innehaver av Scandinavian Bar midt på «stripa».

Bagetter og hvitvin

Erik har med ferske bagetter og hvitvin i nistebagen. Ute på Coral Island (Koh Larn) vet han at vi får den ferskeste sjømaten vi kan tenke oss - sjøkreps, kjempereker og hvitfisk levende rett fra bassenget på land.

- Pattaya og Jomtien har et matfat folk flest kan misunne, sier Erik.

LES OGSÅ:Thailand med barn

- Bare 10-15 minutters kjøring utenfor byen finner du sjømatlandsbyene Ban Amphoe, Banggsarai og Sriracha med ferskt havsgodt til en veldig billig penge.

På frivakt

Om bord er også Ingvar Berland (33) fra Askøy og Ingar Gjersdal (47) fra Vartdal, begge ansatt i offshoreindustrien med lange frivakter som de gjerne tilbringer i Pattaya.

- Billig og bra. Her har vi alt vi trenger, sier de - og viser bl.a. til Pattayas døgnåpne supermarkeder med ferskt brød selv midt på natten om de skulle trenge det.

GRATIS:Last ned VG-reiseguide for Phuket her

Også ringerikingen Jan Martin Gundersbye (62) har slengt seg med på øyturen. Han har feriert i Pattaya / Jomtien i mer enn 20 år, og har sitt faste rom på hotellet i gågaten.

- Jeg ringer bare og sier jeg skal ha «seven-eleven», så er det greit, ler Pattaya-veteranen.

Sjømat

Gutta nyter sjøbrisen og vet hva som venter hos strandbar-verten Nong.

LES OGSÅ:Matguide til Thailand-ferien

På veien ut passerer vi flere kritthvite øystrender, der det knapt er et menneske å se. Koh Krok, Koh Sark og KohPhai kan fritt besøkes, bare man styrer unna havskilpaddetrekket og marinens avstengte områder.

- Du kan leie en båt for hele dagen. Tar du en langsom en, koster det ikke mer enn 200-300 kroner, forteller Erik.

Lei dårlig rykte

Bar- og restaurantvert Sørensen er lei av stempelet Pattaya har fått i norske medier.

NORDMENN I THAILAND:- Eldorado på jord.

- Alltid fokuseres det på sex, krim og elendighet. Det store flertallet nordmenn her nede er høyst oppegående og lever et godt liv på alle måter.

Vi benker oss på langbordet hos Nong og inn bæres fat med varme, nytrukne kjempereker, kylling, krabbe og stekt hvitfisk med hale og hode.

- Nå, hva sier du? spør Erik og setter fram medbrakte biter med norsk svineribbe. - Bare så du ikke skal få hjemlengsel...

Her er ting du kan gjøre i og rundt Pattaya:

Pattaya er stedet for aktiv ferie.
Innenfor 40 minutters kjøretid fra byen finner du et 30-talls golfbaner, flere i verdensklasse og arena for internasjonale toppturneringer.

LES OGSÅ:VG-lesernes beste Thailand-tips

Ingen andre steder i Thailand finner du et bredere utvalg av vannsportaktiviteter enn i Pattaya: Her er flere dykkersentre, du kan leie vannscooter, windsurfe, snorkle, stå på vannski og paraseile.

Thailand-ekspert

- Pattaya har mye å by på, også for vanlige turister, sier Thailand-ekspert Trude Brattli, som har skrevet boken «Thailand - en reiseguide», og som i mange år jobbet for reisebyrå som har spesialisert seg på Thailand-reiser.

LES OGSÅ:På fottur i Thailand

I og utenfor Pattaya kan du kjøre gokart, offroad og buggy.
Området rundt feriebyen egner seg ypperlig for sykling. Veiene er gode og det er mange flotte steder å besøke, forteller Hans «Hansi» Nyvoll ved Sjømannskirken, som selv syklet en hel uke på veiene langs Thailands strender.

- Fantastisk

- En helt fantastisk tur.

Pattaya har joggeparker og flust av treningsstudioer, og døgnåpne shoppingsentre, om du vil bruke tiden der.
Byen har tigerpark, krokodillefarm og undervannsverden, der du kan gå i glasstunneler og se hai på nært hold.

20 minutters kjøring utenfor byen ligger den tropiske botaniske hagen Nong Nooch Village med en fantastisk flott kaktus- og palmepark og elefanter du kan ri på.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder