FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Sommerbyen Ålesund - bli med på bypadling i Jugendbyen

Av Anne BergsengAv Odin Jæger (foto) 08.08.15 10:30 | Oppdatert: 08.08.15 21:33

Del saken på:

ÅLESUND (VG) Midt i sentrum av Ålesund kan du sige av sted med kajakk eller padlebrett og oppleve Norges vakreste by fra vannskorpen.

Brødrene Jack (7) og Luka Bendiksen (9) ser ut som de er født med padleåre i hendene, der de manøvrerer elegant rundt i Brosundet, forbi sjøhusene og de fargerike bygningene i vakker jugendstil.

Sammen med pappa Jonathan Bendiksen og noen flere padlere er de ute på en liten ettermiddagstur i finværet.

I fjor sommer åpnet man for muligheten til å leie seg en farkost og komme seg på vannet midt i byen, noe stadig flere tilreisende benytter seg av.

For både mange nordmenn og utlendinger peker seg ut Ålesund som reisemål om sommeren. Det hjelper også på interessen at sunnmørsbyen i 2009 ble kåret til Norges vakreste av den britiske avisen The Times, og fikk samme ære av Norges befolkning under en kåring i 2007.

418 trinn til Fjellstua

Fra kajakkene i Brosundet ser man også helt opp til byens attraksjon nummer én: Fjellstua, byens eldste serveringssted fra 1903 på byfjellet Aksla.

– Det første vi oppfordrer alle som kommer hit å gjøre, er å gå de 418 trappetrinnene fra Byparken og opp til Fjellstua. Derfra ser man hele byen, Godøya, Alnes fyr og helt ut til fuglefjellet på Runde. Det er som å se et levende kart, sier Bente Saxon i Destinasjon Ålesund & Sunnmøre.

16. mai i år var det nyåpning av trappeferden til himmels, etter at den har vært stengt i flere måneder for restaurering.

Et nytt innslag her er utsiktspunktet «Byrampen», som ligger midt i fjellsiden med panoramautsikt over jugendbyen og Sunnmørsalpene.

Turen opp går på et kvarter i moderat tempo, og det er mange muligheter for å sette seg ned på en benk underveis. Vel oppe kan man ta seg en kaffe og en is, eller ta en helaften med middag i restauranten på Fjellstua, som også er nyoppusset.

Fersk fisk

I Ålesund gjelder det å se opp. Opp på Fjellstua, opp på fjellene, den vide himmelen og ikke minst – opp på de vakre husfasadene.

– Jo mer du kikker opp, jo flere detaljer oppdager du. Jugendstilen er preget av stor innflytelse fra naturen, med blomster og dyr. Og her i Ålesund er det i tillegg mange innslag fra norrøn mytologi, forteller Bente Saxon på vår lille runde i byen.

Arkitekturen i sentrum av Ålesund med sine tårn, spir og fantasifulle ornamenter er som kjent et resultat av den katastrofale bybrannen i 1904.

Arkitektene som deltok i gjenoppbygningen, var unge, norske og inspirert av datidens moderne byggestil, i tillegg til nasjonale og nasjonalromantiske impulser. Derfor har byen en unik plass i norsk arkitekturhistorie, og er med i et europeisk nettverk for art nouveau, sammen med blant annet Glasgow, Wien, Barcelona, Brussel og Riga.

De historiske bygningene rommer i dag spennende kafeer og restauranter, butikker, gallerier og et bredt utvalg av overnattingssteder.

I tillegg til gode shoppingmuligheter gatelangs, er det selvsagt mulig å kjøpe fersk fisk i Ålesund. Ved fiskemarkedet i Skansegata ligger Martin Myklebust (83) til kai med skøyten si.

Det ble ingen direkte storfangst for han i dag.

– Men jeg har noe fin seifilet, om dere vil ha, sier fiskeren fornøyd.

Kristin Krohn Devolds Ålesundtips

Direktøren i NHO Reiseliv er fra Ålesund, og har flere gode ideer til besøkende i byen.

Best å gjøre: Padle på fjorden, gå trappene til Fjellstua, spise varme fiskekaker til lunsj rett fra fiskehandleren, bo på Brosundet med vindu rett ut i sundet så du kan fiske fra rommet.

Best å spise: Bacalao på XL Diner eller fiskemat på Maki.

Min hemmelighet: Bo på Norges minste ettromshotell Molja Fyr, og få frokosten med sykkelbud. Bookes gjennom Brosundet hotell, rom nr. 47.

Tips til Ålesund fra Destinasjon Ålesund & Sunnmøre

5 Ålesund-opplevelser

* Fjellstua og utsiktspunktet Aksla, 418 trappetrinn fra byparken og 130 m.o.h. Trappene er nyrestaurerte denne våren. Med sin start i 1903 er Fjellstua Ålesunds eldste serveringssted. Fjellstua har en solid plass i alle ålesunderes og sunnmøringers bevissthet.

* Byen i jugendstil er en opplevelse med sitt mangfold av spir, tårn og vakre ornamenter på husfasadene. Ålesund er den byen i Norge som har den mest konsentrerte bebyggelsen av hus i jugendstil. Jugendstilsenteret er et nasjonalt kompetansesenter for denne stilen, og det ligger i den gamle Apotekergaarden fra 1907.

* Atlanterhavsparken er et av Nord-Europas største saltvannsakvarier, og er et utstillingsvindu for livet langs Norskekysten og Atlanterhavet. Mer enn 120 000 besøkende i året. Ligger tre km fra sentrum med utsikt rett mot storhavet.

* Alnes fyr ligger på fiskeværet Alnes på Godøya, 20 minutter utenfor Ålesund. Fyret åpnet i 1876. En kombinasjon av vakker natur, et flott tilrettelagt fredet kystkulturminne og den spesielle nærheten til havet har gjort Alnes fyr til en turistmagnet. I nærheten ligger utsiktspunktet og den spesielle steinen Johan Skytt.

* Runde er internasjonalt kjent for sitt fuglefjell, og øya er et eldorado for naturelskere og fugleglade. Hekkesesongen varer fra februar til august, med mer enn 500 000 fugler som samler seg på øya.

5 steder å overnatte

* Hotel Brosundet, Apotekergata 5, et gammelt fiskemottak som er blitt til et trendy hotell, hvor Snøhetta har designet rommene som det kun er 47 av. Rom nr. 47 ligger i Molja Fyr, ved innseilingen til indre havn.

* Scandic Parken hotell, Storgata 16, ligger midt I sentrum og har 197 rom.

* Clarion Collection Hotel Bryggen, Apotek1-3 ligger sentralt på bryggen i en tidligere sjøbod, med 85 rom.

* Quality Hotel Waterfront, Nedre Strandgate 25-27, ligger sør i sentrum, 200 meter fra Brosundet, åpnet i 2011, 196 rom fordelt på tre bygninger.

* Radisson Blu Hotel. Sorenskriver Bullsgt 7, ligger midt i byen med utsikt over fjorden, 131 rom.

5 steder å spise

* XL Diner, Skaregata 1b, er en klippfiskrestaurant som sies å være Europas beste på bacalao. Har også retter som ikke kommer fra havet.

* Maki, Apotekergata 5, ligger i Hotel Brosundet. Målet er å stadig lage nye måter å tilberede sesongens ferske fisk som er fanget i løpet av natten eller morgenen.

* Anno Restaurant & Bar, Apotekergata 9b, serverer retter med inspirasjon både fra inn- og utland. Kjent for god pizza fra steinovn, er også et utested på kveldstid.

* Lyst Bar & Restaurant, Kongens gate 12, serverer lunsj på dagtid og à la carte på kveldstid, kjent for god fiskesuppe og koselig bakgård.

* Zuuma, Kongens gate 13, er en nyåpnet japanskinspirert grill- og sushirestaurant, med sjøutsikt på kaia. Legger vekt på lokale- og nordiske råvarer som klippfisk, hval, laks og kamskjell.

Se video fra Ålesund: THE TALL SHIP RACE 2015!

5 tips for barn

* Barnas Lekeland er Nordvestlandets største innendørs aktivitetshus og lekeland.

* Barnas aktiviteter på Sunnmøre Museum, hvor det hver onsdag er aktivitetsdag med eventyr, snekring av småbåter, fisking, roing.

* Devoldfabrikken på Langevåg, ca. 20 min. utenfor Ålesund har en miniatyrtogbane som er svært populær for barn i alle aldre.

* Padle kajakk i Brosundet, hvor man kan leie kajakk på timebasis eller være med på guidet tur.

* Guidet tur i byen spesielt tilrettelagt for barn. Må avtales med turistkontoret på forhånd.

Aktivitetskalender

* 13.–16. august: Trebåtfestivalen i Ulsteinvik, tiårsjubileum.

* 21.–22. august: Jugendfest, musikkfestival med kjente artister som Kygo, Kurt Nilsen osv.

* 26.–29. august: Den Norske Matfestivalen og NM i klippfisk

* 4.–6. september: Makrellfestivalen i Fosnavåg

* 23.–27. september: Ålesund teaterfestival, med Ane Dahl Torp, Thorbjørn Harr, Else Kåss Furuseth m.fl.