FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Dra på akevittrundtur i Oslo

Av Dag Fonbæk06.01.09 08:10 | Oppdatert: 06.01.09 09:47

Del saken på:

(VG Nett) Selv om Arcus på Hasle allerede er stoppested på den sagnomsuste Akevittruten, er flere Oslo-stopp på vei inn i det schterke, fatlagrede rundtur-opplegget.

Schterk reisenyhet, hvis du brenner for det

Danskene har snapseruten, tyskerne har vinveier og skottene sin Malt Whisky Trail. Norge har for lengst fått sin Akevittrute.

Hittil har Akevittruten - den populære reisen i potet-brennevinets rike - stort sett gått innom brennerier, pottitgårder og overnattingssteder på hedmarken, naturlig nok.

Annonsørinnhold

"Light"-rute

Men mange ønsker seg en Akevittruten-"light" nærmere Oslo, med opplegg som er lettere å gjennomføre uten overnatting f.eks.

LES OGSÅ: Jubilant-akevitten til topps

Derfor utvides listen over besøksmål til å omfatte en rekke Oslo-steder med relasjon til akevittens herligheter - noe som helt sikkert vil gjøre Akevittruten enda mer populær, tror rutens mor, Stine L. Borgersen, opprinnelig fra brenneribygda Stange.

- Vi utvanner altså ikke opplegget, men har brukt tid til å lete fram Oslo-steder som har ekte relavans til akevitten og atmosfæren rundt, sier Borgersen:

Oslo-stedene

** Hos Arcus på Hasle har man altså en stund kunnet oppleve akevittproduksjonen fra innsiden hos Norges største leverandør av akevitt og brennevin. 27.mars blir det ny "snapsetur" dit i Akevittrutens regi.

LES OGSÅ: Sterkest i klassen

** Mini Bottle Gallery er også inne på stoppested-listen - småflaskemuseet til Christian Ringnes med over 12 500 småflasker utstilt + om ønskelig i kombinasjon med fast føde fra Bent Stiansen på Statholdergaarden.

** Vøienvolden Gård - en av Oslos best bevarte løkkeeiendommer hvor det tilbys selskaper i både drengestue og i en nyoppusset potetkjeller.

- Alle gamle gårder har jo sin akevitthistorie, smetter Borgersen inn. - Det er vel nesten ikke til å unngå...

LES OGSÅ: Akevitt drikker vi året rundt

** Nordseter Gård, en sjelfull gammelgård på Nordstrand i Oslo, er også kommet med på den utvidede Akevittruten.

** Heggedal Hovedgård i Asker, likeså.

** Kulinarisk Akademi (gamle Gastronomisk Institutt) der noen av Norges beste kokker holder matkurs med øl- og akevittsmaking tett på Akerselva. Ikek alle vet at godt drikke er god tilsetning til mat - også før den inntas.

** Oslo Bymuseum (Frogner Hovedgård) og Herregårdskroen, der du kan oppleve akevittsmaking og gourmetkvelder i historiske omgivelser fra 1800-tallet

** Oslo Ladegård, det staselige barokkpaléet i Gamlebyen med hovedhus fra 1720-årene, er heller ikke noe dårlig sted for snapsedram i biskopens salonger og middelalderkjeller.

** Ringnes Bryggeri holder fremdeles stand midt i Oslo, ihvertfall med smakesal for øl - akevittens halvbror.