FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Langturer på ski i Norge

Av Hans Kristian Krogh-Hanssen20.02.18 15:14 | Oppdatert: 28.12.18 10:04

Del saken på:

Langrennssesongen er i gang flere steder. Planlegger du å teste en langtur i vinter, fører disse fire forslagene til paradis på ski.

Snart finner du hvite vidder og fjell egnet for fjellskiturer helt fra Svalbard i nord til sør for Hardangervidda. Du kan enten overnatte på hytter i fjellet, eller bo i telt. Den siste varianten krever en del mer kunnskap om vinterfriluftsliv, men du må uansett ha et erfaringsgrunnlag før du legger på vei inn i det norske vinterfjellet.

Her er noen turer Den Norske Turistforening og Norgesguidene anbefaler å prøve i løpet av vinteren.

Tafjordfjella

I det største høyfjellsområdet på Sunnmøre finner du veldig variert natur med bratte vestlandsfjell i vest, slakere fjell i øst og rent viddepreg i sørøst. Det er mange fine topper som en også kan nå på fjellski her, med Puttegga (1999 moh.) som den høyeste. Deler av Tafjordfjella ligger også i Oppland fylke. I nord henger området sammen med Romsdalsfjella som er bratte og ville. Også her er det flere merkete ruter og en del overnattingshytter. Mot øst glir Tafjordfjella over til Reinheimen Nasjonalpark som strekker seg langt nedover i Ottadalen. Det ligger 15 hytter i området, de fleste selvbetjente eller ubetjente vinterstid.

Troms

Indre Troms er et paradis for den som ønsker en eksklusiv villmarksopplevelse langt fra strømmen av turfolk. Nordlys og nordlig vinter er en mektig opplevelse. Området ligger mellom Tromsø og Narvik, og et turalternativ er å starte fra Rognli i Signadalen og gå sørover mellom ubetjente hytter som Gappohytta, Rostahytta, Dærtahytta og Dividalshytta. Turer her krever erfaring fra vinterfjellet og gode orienteringskunnskaper, men det er ikke veldig langt mellom hyttene her.

Annonse fra:

Lei hytte i Troms

Hardangervidda

Hardangervidda er Nord-Europas største høyfjellsplatå og byr på en rekke spennende turer. Om du vil oppleve rå og vill natur, så er turen fra Finse til Haukeliseter en ukes tur på fjellski med gode dagsetapper. Du kan overnatte i hytter med oppstart på Finse – Krækkja – Stigstuv – Sandhaug – Litlos – Hellevassbu og så Haukeliseter. Dagsetapper fra 16 til 28 kilometer i lett til middels krevende terreng. Dette er en langtur som byr på stor variasjon i dagsetapper, hytter og terreng.

Sylan

Å gå fra nord til sør i Sylan i Trøndelag med storslagen utsikt til det mektige Sylmassivet er en flott skitur. Hele turen følger vintermerkede ruter i et lettgått høyfjellsterreng og er innom de to største turisthyttene på norsk side av grensefjellet. Turen starter på Bjørneggen og går sørover i lett terreng til den tradisjonsrike Storerikvollen. Andre etappen går langs Sylmassivets fot med Syltoppens karakteristiske pigg stikkende opp halvveis, før den ender i Stugudal lengst øst i Tydal kommune.

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det bli repostet av oss.