FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Derfor får du ikke sove på flyet når babyer gråter

Av Jostein Matre 28.10.12 10:36 | Oppdatert: 30.10.12 22:04

Del saken på:

(VG Nett) Forskere har funnet ut at babygråt utløser en følelsesmessig reaksjon i hjernen som gjør den nesten umulig å ignorere.

Ifølge studien skjer dette selv om det ikke er vårt eget barn som gråter, og til og med selv om vi ikke har egne barn selv.

Forskerne mener å ha funnet bevis for at barnegråt utløser en mye sterkere følelsesmessig reaksjon enn gråt fra en voksen, og mener dette kan forklare hvorfor mange sliter med å få sove på flyreiser dersom de hører barnegråt.

Avisen Daily Telegraph skriver at forskningsrapporten viser at hjernen vår trolig har utviklet seg slik at vi reagerer spesielt på denne spesifikke lyden, for å kunne komme våre barn til unnsetning så raskt som mulig.

Naturlig utstyrt

Det er et forskningsteam fra Oxford-universitetet i England som har scannet hjernene til 30 barnløse voksne mens de lyttet til opptak av spedbarn og voksne som gråt, samt stresslyder fra ulike dyr. Blant annet hundeuling og kattemjauing.

Resultatene viser at når babygråt ble spilt av så hadde deltagerne betydelig høyere aktivitetsnivå i to deler av hjernen som er tilknyttet følelsene våre.

- Alle reagerte like raskt på alle lydene, men det var kun barnegråten som utløste nevneverdige følelsesmessige reaksjoner, sier Katie Young, som er en av vitenskapsfolkene bak undersøkelsen.

Hun mener dette beviser at lyden av babyer som gråter fanger voksnes oppmerksomhet på en måte få andre lyder klarer.

Young kan også fortelle at deres forskning viser at menn og kvinner hadde likt reaksjonsmønster, og at begge reagerte følelsesmessig etter bare 100 millisekunder. Tidligere har forskere trodd at hjernen bare kunne oppfatte helt grunnleggende elementer ved lyd, slik som volum, på så kort tid. Men Oxford-studien viser altså at man også er i stand til å reagere følelsesmessig like raskt.

En annen av forskerne, Christine Parsons, sier siden ingen av deltagerne i testen selv hadde barn, tyder funnene på at dette er en reaksjon vi er naturlig utstyrt med uansett om vi har barn selv, eller ikke.

- Når du hører et spedbarn gråte på et fly reagerer du umiddelbart. Det er en av de lydene det er vanskelig å overse, og det gjør at vi kan reagere hurtig i situasjoner der det er
nødvendig.

Delte ut godtposer

Tidligere i høst skrev Daily Mail om et ektepar som hadde med sine to små tvillingbabyer på en flyreise. De var tydeligvis forberedt på at ungene kunne komme til å lage en del lyd, og valgte å avvæpne en eventuell situasjon med irriterte medpassasjerer med å på forhånd dele ut godteposer til de som satt nærmest dem på flyet.

I posene fulgte det med en lapp der det stod «Hallo! Vi er to tvillinggutter som er på vår første flytur, og vi er bare 14 uker gamle. Vi skal forsøke å oppføre oss så godt vi kan, men vi vil gjerne få unnskylde på forhånd dersom vi ikke klarer å være rolige, dersom vi blir redde, eller får vondt i ørene. Mamma og pappa (også kjent som vår mobile melkemaskin og vår bleiskifter) har øreplugger tilgjengelig dersom noen trenger det. Vi sitter på sete 20E og 20F dersom dere vil ha. Håper du får en fin flytur!»

-Fantastisk bra og omtenksomt av foreldrene, skrev en medpassasjer som postet bilder av godtposen på internett.

Litt godsaker og humor kan altså gjøre flyturen hyggelige for alle.