FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

VGs miniguide til Manhattan - finn ditt favorittområde

Av Jostein Matre 14.12.13 10:22 | Oppdatert: 19.12.13 08:42

Del saken på:

MANHATTAN (VG) Synes du asfaltjungelen i New York er uoversiktlig? Fortvil ikke, vi i VG hjelper deg med å finne dine favorittområder.

Vi har delt Manhattan inn i 11 områder som alle er mer eller mindre populære steder å besøke for turister. Her kan du lese en kort beskrivelse av de ulike stedene, og finne ut hva du bør se eller gjøre dersom du drar dit.

Tidligere har VG også presentert en guide til Williamsburg, Manhattans kule nabo. Den kan du lese her. Og her kan du lese hvilket flyselskap som er det beste valget for å komme seg til storbyen på USAs østkyst.

Harlem

Hvor: Fra Central Park og nord til 155. gate.

Om området: Harlem har tradisjonelt vært preget av en del sosiale problemer. De siste årene området derimot opplevd en oppblomstring. For eksempel kan man merke det i gaten Frederick Douglass Boulevard. Her er det kommet en rekke spennende restauranter og barer. I Krysset Broadway og 112. gate kan Seinfeld-nerder finne kafeen gjengen alltid hang på.

Anbefaling: Få med deg en søndagsgudstjeneste med fullt gospelkor i en av de mange kirkene.

Upper West Side

Hvor: Fra 59. gate til 110. gate vest for Central Park.

Beskrivelse: Primært et boligområde for folk med god råd. Har rykte på seg for å huse New Yorks intellektuelle og kulturelle elite. Men her er også flere interessante steder å besøke. I sør finne du kulturhuset Lincoln Center og i midten naturhistorisk museum. På 72. gate, helt inntil parken, kan Beatles-fans besøke Dakota-bygningen, hvor John Lennon ble skutt.

Anbefaling: Kjøp med lunsj, og ta en piknik i Central Park.

Upper East Side

Hvor: Fra 59. gate til 96. gate øst for Central Park.

Om området: Upper East Side er i hovedsak et boligområde, som går for å være et av New Yorks mest velstående. For kunstinteresserte kan museene The Metropolitan og Guggenheim være verdt en tur. På østsiden av parken finner du Central Park Zoo, hvor du blant annet kan se isbjørn.

Anbefaling: Ta taubanen over til Roosevelt Island fra 60. gate og 2. aveny. Du reiser på T-banekortet, og får en fantastisk utsikt mot Manhattan.

Midtown North

Hvor: Fra rundt 34. gate til 59. gate.

Om området: Drøssevis med hoteller, og kjente steder som Times Square, Rockefeller Center, Grand Central, FN-bygningen og Bryant Park. Langs 5. aveny vil du finne det meste du trenger for en god dose shopping i storbyen. For en litt roligere del av området kan du ta turen til Hell's Kitchen.

Anbefaling: Mange ønsker seg opp i en skyskraper. Velg Top of the Rock på Rockefeller Center. Mindre kø og flottere utsikt enn fra Empire State Building.

Midtown South

Hvor: Fra 14. gate til rundt 34. gate (her: øst for 8. aveny).

Om området: Nok et område med forholdsvis mange hotell. Sports- og konsertarenaen Madison Square Garden er foruten Empire State Building det mest kjente landemerket. Varehuset Macy's går for å være verdens største. New Yorks kanskje kuleste bygning, Flatiron Building, ligger like ved trivelige Madison Square Park.

Anbefaling: Det er ikke tilfeldig at det ofte er lang kø foran hamburger-boden Shake Shack i Madison Square Park.

Chelsea og Meatpacking

Hvor: Mellom Gabsevoort St. og 30. gate (vest for 8. aveny).

Om området: Trolig den delen av Manhattan med størst tetthet av nattklubber. Men her er også mange roligere barer og ikke minst restauranter. Meatpacking District huset i sin tid 250 slakterhus og kjøttpakkefabrikker. Nå er området minglested for New Yorks unge og trendy. Parken High Line, som er bygd over bakkenivå, går gjennom hele området.

Anbefaling: Se solnedagen fra High Line, og gå så ned trappen og ta en øl på The Standard Biergarten.

East Village

Hvor: Fra 14. gate og sørover mot Houston Street, mellom East River og 3. aveny.

Om området: Kan minne litt om sin landsbynabo i vest, men uten like mange smale gater. Kjent for å være et samfunn som lenge tiltrakk seg kunstnertyper. De siste årene vil mange likevel hevde at East Village har endret seg i takt med at mer pengesterke mennesker har flyttet hit. Et variert natteliv.

Anbefaling: Er du i New York på en varm sommerdag kan du kjøle deg ned i et av de to utendørsbassengene i området.

West Village og Greenwich Village

Hvor: Fra 14. gate og sørover mot Houston Street, mellom Hudson River og Broadway.

Om området: Her finner du mange steder en helt annen ro enn i travle Midtown. Bygningene er mye lavere og mange av gatene smalere. Området har en rekke hyggelige barer og restauranter. New York University ligger rundt Washington Square Park.

Anbefaling: Comedy Cellar i MacDougal Street er en av mange standup-klubber i New York. Her har mange nåværende stjernekomikere opptrådt.

SoHo og Little Italy

Hvor: Mellom Houston Street og Canal Street og West Broadway og Bowery.

Om området: SoHo er et shoppingmekka med både kjente og mindre kjente kjedebutikker, samt designerbutikker. Du finner også mange kunstgallerier her. Little Italy er selvsagt et italienskdominert område, og stedet i New York du finner flest italiensk restauranter innenfor relativt få kvadratmeter.

Anbefaling: Dersom du går mye i T-skjorter bør du sjekke ut butikken Yellow Rat Bastard (Broadway og Broome St.).

Lower East Side

Hvor: Sør for Houston Street fra Bowery og ut mot East River.

Om området: Lower East Side har som flere deler av Manhattan opplevd en oppsving de senere år. Blant annet kan du spise på flere trendy restauranter langs Clinton Street. Tradisjonelt er det kjent som et viktig jødisk nabolag. Like utenfor dette området finner du Chinatown.

Anbefaling: Prøv en pastramisandwich på Katz' Delicatessen. Omtalt av en tidligere VG-korrespondent i New York som byens syndigste.

Financial District

Hvor: Det meste sør for City Hall Park (inkl. Battery Park).

Om området: Nå er det skyskrapere som gjelder igjen. Her finner du kjente steder som Ground Zero, hvor det nye Freedom Tower har reist seg de siste årene, Wall Street, Brooklyn Bridge og Battery Park. Fra sistnevnte sted kan du ta båt til Frihetsgudinnen og museet på Ellis Island. Også gratisfergen til Staten Island går herfra.

Anbefaling: Gjør gode kupp på kjente merkevarer på Century 21 (Church St. og Cortlandt St.).