FOTO-KJENDIS: Havørnen Sveinung, født i 1985, er en av verdens mest fotograferte. Kjendisørnen på Smøla er i ferd med å få seg et «navn» blant fuglefotografer i inn- og utland. Nylig ble gamlingen også far igjen. Foto: Audun Lie Dahl

Kjendis-ørnen Sveinung (28) tar turistene med storm

(VG Nett) Havørnen Sveinung fra Smøla er verdens mest fotograferte. Ser han en turist, så kommer han.

PR-kåt eller bare glad i mennesker? Trolig mest glad i fisk.

Ivertfall dukker han alltid opp når Smøla Naturopplevelser arrangerer havørn-safari.

Da kommer kjendis-Sveinung stupende fra oven, og treffer havflaten tett på turistenes båt med et kraftig plask.

For alle som har sett det: Et eksotisk syn!

- Enkelte ganger har jeg faktisk fryktet at han skal fly rett inn i båten. Sånn sett har han nok forårsaket en del skrekkblandet fryd blant safarideltakerne, ler safari-guide Espen Lie Dahl, barnefødt på Smøla og ansatt som fugleforsker ved Nasjonalt Vindenergisenter på øya.

Innpå 300 havørn

Smøla har verdens tetteste bestand av havørner. 50 havørnpar hekker her oppe. Med enkeltindivider teller bestanden mellom 200 og 300 havørn.

INNPÅ 300 HAVØRNER: Smøla på Nordmøre har verdens tetteste bestand av havørner. Hit strømmer naturfotografer fra hele verden for å få nærkontakt med den mektige rovfuglen. Foto: Wigdis Wollan

Til Nordmøre kommer havørn-entusuiaster fra hele verden for å se den mektige, hvithalede rovfuglen på nært hold.

Bli med VG Nett på havørnsafari på Smøla!

Havørnen blir innpå meteren lang. Voksne hunner kan ha et vingespenn på opptil 240 centimeter, mens hannene er noe mindre. Havørner kan bli opptil 50 år gammle, selvom det skjer sjelden.

- Sveinung er den vi har mest kontakt med. Han er uredd, hverken beskjeden eller sjenert, forteller ornitolog Espen, som tar doktorgraden på ørn.

Gir ørnene navn

Med bruk av blant annet DNA-prøver kjenner han omtrent alt som er av havørner på øya ute i havgapet. Mange av dem har egne navn fordi Espen bruker navn i stedet for nummer i forbindelse med DNA-prøvene.

LES OGSÅ: Her kan du få nærkontakt med ville dyr i Norden

- Sveinung, som ble født i 1985, mistet dama si for et drøyt år siden etter et svært langvarig forhold. Men han traff en ny, og er blitt far for første gang med en annen partner, forteller Espen Lie Dahl.

52 DREPT SIDEN 2005: Ornitolog og biolog Espen Lie Dahl er født og oppvokst på Smøla, og tar doktorgraden på ørn. Han er opptatt av havørnens største trussel - Smølas vindmøllepark som tar livet av ørn hvert eneste år. Foto: Øyvind Nordahl Næss

Er blitt kjendis

Så lenge han kan huske har han vært nysgjerrig på Nord-Europa største rovfugl - verdens fjerde største ørn.

Ved siden av å ta doktorgraden ved NINA/NTNU og forske på havørner på Smøla, driver han Smøla Naturopplevelser sammen med broren Audun og kameraten Svein Håvard Støl.

- Sveinung er en av verdens mest fotograferte havørner, og har fått seg et «navn» blant de proffe fuglefotografene. Stadig flere jakter på blinkskudd av nettopp Sveinung, forteller Espen Lie Dahl.

Farlige vindmøller

Men farene truer. Smøla har også landets største vindmøllepark - en svært dårlig kombinasjon her ute i havgapet.

Hvert eneste år slås havørn ihjel av vindmøllenes rotorblader. Siden 2005 skal 52 havørn på Smøla ha blitt drept på denne måten.

Havørn-bestanden er likevel ikke blitt redusert - men til glede for Sveinung (28) og vennene hans skal det nå testes ut tiltak for å hindre mer fugledød i vindmølleparken: Rotorblader skal males sorte, slik at havøren skal få øye på dem og svinge unna.

I tillegg skal UV-lys og lyd prøves ut som anti-kollisjonsmiddel, i regi av blant andre Statkraft og NVE.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder