FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Norske turist-villaer blir bistands-prosjekt

Av Dag Fonbæk26.11.14 07:11

  Del saken på:

  AHANGAMA (VG) Til lyden fra surfebølgene slanger Karl Philip Lund seg i hengekøya mellom palmene i «den norske» villahagen – egentlig et hjelp-til-selvhjelp-prosjekt for arbeidstrengende srilankere.

  Skaper arbeidsplasser i Sri Lanka

  Sørlands-investoren Kurt Mosvold drømte om sin egen villa på en palmestrand under Sydens sol. Nå står villaen der – på Sri Lankas vakre sydkyst – til glede for europeiske turister og arbeidstrengende naboer.

  – Dette er ikke noe hotell. Vi sier heller at vi åpner villaen vår for folk, smiler Nilanka Martinus, manager for Mosvold-villaen på Ahangama-stranden – tett på kjente turistbyer som Galle, Hikkaduwa og Matara.

  Bistandsprosjekt

  Kanskje så du den norske villaen på TV 2 tidligere i år, da den var arena for «Senkveld»-gutta Thomas og Haralds eskapader.

  29-årige Nilanka trives i rollen som villavert, og sørger oppmerksomt for at hans skandinaviske gjester ikke mangler noe i ferien.

  Gjennom Strømmestiftelsen hadde Kurt Mosvold nære vennskapsbånd til Martinus-familien.

  Etter tsunami-tragedien i 2004, som tok 50.000 liv på Sri Lanka, bygget de i fellesskap barnehjemmet Fatima Boys Home her nede på badekysten.

  Lå øde

  Men sørlandsinvestoren klarte ikke slippe tanken om å lansere flere bistandsprosjekter for det hardt rammede folket han var blitt så glad i.

  Ahangama-stranden lå øde og folketom i 2008 da Mosvold fant drømmetomten.

  I dag er tomten omformet til en paradisisk hage med luksuriøse villaværelser du kan leie, restaurant, basseng, patio og grønne plener.

  En hellelagt sti fører ned til den neste folketomme sandstranden.

  – Jeg og familien får jo ikke brukt villaen så mye selv, så underveis i byggingen fant vi ut at vi kunne innpasse noen flere rom for utleie, forteller Mosvold til VG.

  Flere villa-steder

  Slik ble turisme-frøet sådd – og bare halvannet år etter åpningen av Mosvold Villa på Sri Lankas deilige badekyst, har investoren og hans lokale medhjelpere funnet flere tomter egnet for tilsvarende boutiquehoteller – både langs kysten og i innlandet.

  To nye villaprosjekter er på gang – på en utsiktshøyde i Mathare og en strandtomt i nærheten av Hambantota.

  Bistands-tanken står helt sentralt. Siden jeg mener at den beste formen for bistand er å starte opp næringsvirksomhet, ser vi for oss et nettverk av Mosvold-villaer rundt på øya, sier sørlands-investoren.

  Lokal-sponsing

  Deler av overskuddet går til å sponse utdanning og arbeidstrening for landsbyungdommen.

  Mosvold Villas sponser også kirken i nabolaget, og kjøper inn alt de trenger lokalt.

  – For de lokalt involverte er det viktig at villa-prosjektet kaster av seg. Da kan vi ekspandere og skape enda flere arbeidsplasser, legger 47-åringen til.

  Målet er å bli størst på reiser fra Norge til Sri Lanka.

  Eksterne lenker