FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hunden Finn hjelper urolige flypassasjerer

Av Monica Bring Estensen 03.06.13 10:02 | Oppdatert: 03.06.13 12:13

Del saken på:

(VG Nett) I USA har en rekke flyplasser ansatt firbente hjelpere som skal trøste urolige flypassasjerer.

Terapihunder på flere amerikanske flyplasser

OSL vurderer å gjøre det samme

Skal du innom Los Angeles internasjonale flyplass (LAX) , kan det være at du møter på Finn - en stor, irsk ulvehund. Han og 30 andre hunder kommer nemlig innom flyplassen noen dager i uken for å muntre opp urolige flypassasjerer.

- Når jeg er med Finn føler jeg meg bra, og når andre er med Finn er føler de seg også bra. Det skjer nesten øyeblikkelig, sier Brian Valente, Finns eier, til AP.

De to deltar i programmet «Pets Unstressing Passengers» (PUPs), hvor frivillige tar med hundene sine til flyplassene for å berolige passasjerer før flyreisen.

- Du kan føle at stresset slipper tak, folk smiler og fremmede begynner å snakke med hverandre. Folk føler seg lettere til sinns, sier Heidi Huebner, ansvarlig for de frivillige på LAX.

OSL neste ut?

På Oslo Lufthavn Gardermoen utelukker ikke å «ansette» firbeinte medhjelpere.

- Vi har registrert at flere flyplasser gjør dette. Vi har ingen planer om dette på det nåværende tidspunkt, men vurderer muligheten med jevne mellomrom, sier Vegar Gystad, pressesjef ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

- Det er såpass mange andre ting som gjøres på Oslo Lufthavn for tiden at vi ikke har mulighet til å ta tak i alle innspill nå, legger han til.

Terapihunder på flere flyplasser

Det hele startet på San Jose flyplass. Flyplassen var den første som tok i bruk terapihunder i dagene etter terrorangrepet i 2001. Flyene var satt på bakken og passasjerene strandet, de var engstelige og redde.


Nå er det ni terapihunder som jobber på San Jose flyplass. Flere amerikanske flyplasser har fulgt etter, blant annet både Miami internasjonale flyplass og Los Angeles internasjonale flyplass. Sistnevnte har engasjert 30 hunder, og ønsker enda flere terapihunder. Som oftest er det passasjeren som kommer bort til hundene.

- Det er jobben hans å bli klappet på, sier Kyra Hubis, eieren til hunden Henry James (5).

Smil og tårer

Henry James og Hubis er ukentlig på San Jose flyplass.

- Jeg bare står der med han, og passasjerene snakker med han. Jeg er i enden av hans bånd, ikke han i mitt, sier hun.


Blant smilene hundene gir passasjerene, er det også mange tårer. Mange deler tunge stunder med Hubis og Henry James.

- En kvinne fortalte en gang at mannen hun hadde vært gift med i 40 år nettopp hadde gitt beskjed om at han ville skilles. Hun gråt på Henry James skuldre, forteller Hubis til AP.

- Han bare satt der. Han skjønte det, sier Hubis.

Les flere reiselivssaker her !