FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Vinterferievær det svinger av

Av Harald Vikøyr12.02.13 20:28 | Oppdatert: 12.02.13 20:49

Del saken på:

BERGEN/OSLO (VG) Nå er det bare å se over ski- og vinterutstyret. Neste ukes vinterferie ser lovende ut - og i Sør-Norge sendes det nå ut pudderalarm ...

Et lavtrykk som kommer med vind og snø torsdag, vil mest sannsynlig gi et lite snøfall, først på Vestlandet, og lørdag også på Østlandet.

Helgen ser rimelig bra ut, forteller meteorolog Stig-Arild Fagerli i StormGeo:

- Vi får en ganske flott helg i hele landet, ser det ut som. Både lørdag og kanskje særlig søndagen ser veldig flott ut med sol og pent, kaldt vintervær, sier han.

- Så det kan bli litt nysnø til helgen, men ikke så mye at det skal gi store trafikkproblemer fredag.

SE VÆRVARSLET FOR DER DU ER PÅ PENT.NO !

Usikre prognoser

Dette lavtrykket vil gi noe mildere temperaturer, men disse vil synke igjen i løpet av helgen.

For neste uke er ikke prognosene bombesikre lenger - slik de gjerne er når vi har store, kalde høytrykk over oss.

Neste uke ser det ut til at høytrykket blir liggende over Sør-Norge, mens et lavtrykk gjør seg klar til å komme inn over Midt-Norge og Nord-Norge. Dette kan gi en kortvarig periode med regn på kysten av Nord-Norge tirsdag, men vil så gå over til snøbyger og nordvestlig til dels kraftig vind.

Hvis de europeiske varslene slår til, ser det ut til at vi kan få ganske kald nordavind over hele landet i nest uke.

50 norske alpinbakkenyheter HER!

Økt snøskredfare

Hans kollega på Meteorologisk institutt, statsmeteorolog Jon Smits, mener at vi kan garantere nysnø til helgen:

- Dette ser ganske sikkert ut. Ulempen er nok at dette, sammen med vinden torsdag og fredag, kan øke snøskredfaren. Så det er all grunn til å be folk følge med på snøskredvarslingen for helgen.

Han mener at helgen ser flott ut i hele landet, mens neste uke ser usikker ut værmessig:

- De europeiske prognosene gir en del usikkerhet, med en viss sannsynlighet for at vi får inn lavtrykk fra vest. Men de amerikanske prognosene tilsier at disse lavtrykkene stanser opp ute i havet. Så får vi se hvilken som slår til, sier Smits.

Høytrykksdominert i sør, mer stabilt i nord

Høytrykket ser ut til å etablere seg på nytt over sørlige Norge fra starten av neste uke. Modellene varierer i detaljene, men det ser ut til at lavtrykksaktivitet vil dominere i Barentshavet, noe som gir perioder med mildere vær lengst nord i landet. Denne lavtrykksaktiviteten vil imidlertid kunne gi opphav til en kjørligere nord-nordvestlig luftstrøm mot slutten av perioden, noe som typisk betyr snøbyger. Østlandet blir derimot for en stor del liggendei le og får lange perioder med opphold og sol.

FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK!