FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Venezia drukner i turister

24.09.11 10:35 | Oppdatert: 24.09.11 12:24

Del saken på:

Venezianere kan kjøpe en karnevalsmaske til 2.000 kroner på hjørnet, men må kanskje ta en kanalbuss for å få tak i ferske grønnsaker.

Turismen skviser ut hverdagslivet i den italienske byen, viden kjent for sine bruer og gondoler. Venezias 59.000 innbyggere kjemper en hard kamp for å leve sine liv innimellom turistene, som på en «god» dag kan telle opptil 130.000.

- Dette er ikke et normalt sted lenger, sier Lidia Fersuoch.

Annonsørinnhold

Da hun vokste opp i bydelen San Samuele, var det to slaktere, flere kolonialbutikker, to bakere, en butikk som solgte sysaker og til og med en skomaker i nabolaget.

- Nå er alle borte, sier Fersuoch.

Med organisasjonen Italia Nostra (Vårt Italia) forsøker hun å få myndighetene til å se problemet. Byen er stadig truet av vannet og det brukes mye tid og penger på å beskytte kanalbyen fra det, men politikerne glemmer å ta vare på innbyggerne, er budskapet.

Byen som også er berømt for sin filmfestival, kan dessuten bare skilte med to kinoer.

«Intelligent turisme»

Italia Nostra ønsker å begrense antall turister som får besøke byen, blant annet de som ankommer i store cruiseskip. De kaller det «intelligent turisme».

- Ingen benekter at turismen er motoren som driver Venezias økonomi og at folk i turistsektoren arbeider veldig hardt. Men ved å basere seg så mye på turisme har byen mistet sin sosiale struktur, sier Fersuoch.

For vanlige venezianerne er det blitt dyrt å leve i byen, og særlig rammer det eldre. Å frakte varer til butikkene innebærer å bruke stadig mindre båter og så til slutt håndkjerrer for å nå butikker som ikke ligger ved kanalene. Hvert nye transportmiddel øker prisen.

Boligene er blitt ettertraktede for utlendinger. Amerikanere og australiere kjøper, men er i byen bare nå og da.

- En fornøyelsespark

Mange av de innfødte ser at de kan tjene langt mer på å leie ut til turister enn på langtidsleie til studenter eller arbeidere.
- Venezia er blitt en fornøyelsespark. Noen ganger minner det meg om et sørgelig Disneyland, sier skribenten Caterina Falomo. Hun har samlet minner og refleksjoner om dagliglivet i Venezia gjennom tidene i boka «En gang var vi Venezianere».

- Politikernes oppgave er å beskytte byen med alle sine sider. Den første plikten er å beskytte dagliglivet til innbyggerne, ikke turistenes innfall, sier hun.

Innbyggerne mener byens politikere ikke har grepet mulighetene som har bydd seg for å gjøre noe med problemet. Øya San Clemente i lagunen der Venezia ligger, og som tidligere huset et mentalsykehus, ble gjort om til et luksusferiested. I stedet kunne det for eksempel blitt brukt til å bygge ut universitetet.

- Med hvert nye luksushotell, gjestehus eller ferieleilighet, dør en del av byen. Som innfødt venetianer sårer det meg mer enn jeg kan forklare, sier Falomo.

Klikk deg frem til din drømmedestinasjon