FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Vil nyansere bildet av keiser Nero

Av Tom Berby15.04.11 14:28 | Oppdatert: 15.04.11 16:48

Del saken på:

(VG Nett) Det vil være trygt å si at keiser Nero har et av verdenshistoriens aller verste rykter. Nå ønsker en utstilling i Forum i Roma nyansere bildet av den stigmatiserte keiseren.

Keiseren med det elendige rykte var ikke så ille likevel

Stor utstilling i Roma med den romerske herskeren som tema

Utstillingen som åpnet denne uken og varer til 18. september vil også fortelle historien om en sjenerøs velgjører og beskytter av kunsten og en nyskapende byplanlegger som omskapte store deler av den evige stad.

Lys og skygge

- Dette er ikke et forsøk på å rehabilitere Nero. Det er et forsøk på å forklare hans fortrinn og kvaliteter, men også han mangler, for å tilby et bredere bilde av mannen, sa statssekretær Francesco Maria Goro i det italienske kulturdepartementet til journalister under en visning av utstillingen ifølge AFP.

- Han var en mann full av lys og skygge. Utstillingen vises i et område der Nero levde sitt offentlige og private liv - Forum, Palantinerhøyden og hans palass Domus Aurea.

Tårer for Roma

Et av de mest kjente bildene av Nero skapte den engelske skuespilleren Peter Ustinov (1921-2004) i filmen «Quo Vadis?» fra 1951 (Ustinov ble nominert til Oscar). Her framstiller han en forfengelig, hevngjerrig, dekadent og skadefro keiser; en mislykket poet og musiker som like fullt «plager» hoffet sitt med selvkomponerte musikkstykker på sin lyre.

På samme lyre ble det hevdet det han tok oppstilling på terrassen og betraktet Roma brenne under seg. Og brannen skulle han selv ha påsatt, het det i gatene. Likevel forteller mytene at keiseren gråt for den tapte byen, der kun fire av 14 distrikter sto uskadd tilbake.

Rykte

Den romerske senator og historiker Tacitus (56-117 e.Kr) skrev imidlertid at dette var et rykte.

Senere gikk et folkelig rykte om at han spilte fele under brannen. Ganske umulig siden instrumentet ble funnet opp mange hundre år senere (antakelig 900-tallet). Snarere opptrådte Nero med medfølelse og verdighet, skriver Tacitus, da han åpnet pallasset sitt og organiserte matforsyninger til de overlevende.

Ulike teorier

Nero ble keiser bare 17 år gammel takket være moren Agrippina den yngres korridorspill. Henne skal han i følge mange samtidige historikere ha tatt livet av en gang i mars 59 e.Kr. De er bare uenig om hvorfor og hvordan.

Tacitus mener det var fordi moren ville sette en annen på tronen, mens andre hevdet at det var fordi moren motsatte seg at Nero ville skille seg og gifte seg med en kvinne - Poppaea - som hun ikke kunne godta.

Blant hans ofre var også to koner - kusinen Claudia Octavia og Poppea ved et dødelig spark under hennes andre graviditet - men også motstandere som Britannicus og han egen mentor Seneca. Han var også en nitidig forfølger av den første kristne i den romerske hovedstaden. Historikere fra hans tidsepoke har fortalt at han yndet å tenne på kristne fanger i sin egen hage for å få bedre lys i uterommet.

Domus Aurea

Hovedattraksjonen i utstillingsområdet er pallasskomplekset Domus Aurea, som aldri ble ferdigstilt og ødelagt i brann etter Neros død.

Artikkelen fortsetter under bildet


- Dette var et ekstremt komplekst byggverk som la beslag på store landområder, sier direktør for Colosseum-museet Rossella Rea til AFP. - Det var et anlegg med flere palasser bygget i et grønt landskap med fontener og bassenger. Her Colosseum nå står var det en kunstig innsjø.

Besøkende kan for første gang også se Centatio Rotunde, en roterende spisesal som ble gjenfunnet i pallasset for to år siden.