STRANDIDYLL: Stranden i Antiguas Jumby Bay er fredelig og avslappende, med kritthvit korallsand som ikke blir varm å gå på. Foto: Thomas Nilsson

Slik reiser du billig

VG lærer deg de beste reisetriksene

(VG) Reisemålene har blitt billigere det siste året, men fortsatt kan du spare masse penger ved å reise lurt.

Det vrimler av nettsteder som skanner markedet og sammenligner priser på flybilletter, hoteller og leiebiler. Dermed kan alle enkelt være sitt eget reisebyrå - trygt og komfortabelt sittende hjemme i sin egen stue.

Du har likevel ingen garanti for at søkemotorene finner det beste tilbudet. De ulike nettstedene kan nemlig finne helt ulike priser. I en test utført av Forbruker-rapporten var forskjellen mellom prisskannerne på nesten 1000 kroner på en tur / retur-billett til Athen - fra 1.631 på det billigste til 2.625 kroner på det dyreste søket.

For en flytur til Praha var forskjellen enda større. Her varierte prisene fra 340 til 2.138 kroner.

Nettstedet momondo.com fant den laveste prisen på begge reisemålene i testen. Stikkprøven gir likevel for lite grunnlag til å si hvilket av nettstedene som er best.

Reiseekspert Jens A. Riisnæs er imidlertid skeptisk til prisskannerne. Han velger å gå direkte inn på hjemmesidene til lavprisselskapene, eller å booke via et reisebyrå.

- Bookingsystemene til flyselskapene legger inn sperrer slik at skannerne ikke finner alle prisene. Ellers hadde selskapene som lager bookingsystemer, mistet næringsgrunnlaget, sier globetrotteren som er best kjent fra radioprogrammet «Ut i verden».

Flere faktorer er uansett med på å avgjøre hvor mye som er blir igjen av feriebudsjettet. Erfarne reisefolk vet at både sesong, ukedag, reisemål, mellomlandinger og når du booker billetten påvirker prisen.

Her er lesernes reisetips for å reise billig og bra!

Velg dag med omhu

Flyprisene varierer enormt fra dag til dag. Dette skyldes både at etterspørselen varierer, og at en del flyselskaper bare har avganger på enkelte ukedager. Derfor er det mye å spare hvis du kan reise når det er billigst.

- Prøv deg frem. Såkalte skjeve avganger - enten tidlig om morgenen eller sent på kvelden - kan være gode tips. Du kan også sjekke prisene til flyplasser litt utenfor storbyene, lyder rådet til administrerende direktør i Travelmarket, Ole Stouby.

Han sier at tirsdag, onsdag og torsdag generelt er de billigste dagene, mens søndag er aller dyrest.

Derfor kan det lønne seg å legge langhelgen fra fredag til mandag i stedet for torsdag til søndag.

Les også:Slik kommer du deg billigere til Alpene

Stouby forteller at midtukebillettene aldri har vært billigere enn nå.

- Finanskrisen har gjort at mange firmaer reiser mindre. De siste 6-12 måneder har forretningsreisene gått veldig ned, sier han.

Til de fleste reisemål kan du spare mye på å reise utenfor sesong.

Charterreiser er billigst utenom skoleferien. Da kan du også ta sjansen og satse på å finne billige restplasser kort tid før avreise. Du får imidlertid gode priser også hvis du er tidlig ute.

Les også:Her er verdens billigste Michelin-restaurant

Informasjonssjef Anette Maltun Koefoed i Berg-Hansen Reisebureau gir ellers disse rådene:

Storbyferier i Europa er billigst nå og frem til mars, med unntak av jul og nyttår. Januar er aller billigst.

På eksotiske langreiser er det mye å spare hvis du reiser utenom sesong. For eksempel koster en natt på Radisson SAS i Cape Town 890 kroner per natt i lavsesongen fra mars til oktober, 1.480 i høysesongen, og 2.860 i julen.

For eksotiske reisemål bør du imidlertid finne ut hvorfor akkurat den årstiden er lavsesong. Det kan for eksempel skyldes en heftig monsuntid.

Les også:VGs reisetips: Hit bør du reise i 2010

Bestill i god tid

Den generelle regelen er at turen blir billigere jo tidligere du bestiller. Både fly- og charterselskapene selger gjerne de rimeligste billettene først.

- Våre undersøkelser viser at det er billigst fire til åtte uker før avreise, sier Ole Stouby i Travelmarket.

Cruise- og charteroperatører har ofte «bestill tidligrabatter».
Hvis du venter til siste liten, kan du få supertilbud hvis selskapene ser at de ikke klarer å fylle flyet. Stouby advarer imidlertid mot å vente for lenge.

- Hvis du får en fornuftig pris, skal du bestille. Du skal ikke sitte og sjanse på at prisen går ned 200 kroner til, sier han.

Les også:Charterturen blir dyrere enn du tror

Reisejournalist i VG, Mona Langset, anbefaler å være tidlig ute dersom du skal på chartertur i høysesong.

- I høysesong blir det meste utsolgt, og da går de billigste og beste plassene først. I skolens vinter- og høstferie er det så godt som umulig å få restplasstilbud, forteller Langset.

Det kan lønne seg å sjekke prisene fra London hvis du skal på skikkelig langtur. Her er konkurransen om flypassasjerene knallhard, og pundet er billig. Billetten til og fra London trenger heller ikke koste mange hundrelappene.

Her kan du laste ned gratis reiseguider til 80 reisemål!

Kjøp først, tenk etterpå

Velger du dette, må du imidlertid beregne noen timer til å hente og sjekke inn bagasjen. Du bør også legge inn en sikkerhetsmargin i tilfelle forsinkelser. De billigste lavprisbillettene er så billige at du kan kjøpe først og tenke etterpå.

- Jeg har gjort dette i flere år. Jeg kjøper billettene først og finner ut hvordan jeg skal bruke dem senere. Hvis du betaler 87 kroner for turen, har du ikke engang noen binding om at du må reise, sier Jens A. Riisnæs.

Han finner ingen grunn til å sky lavprisselskapene.
- Flyet er en aluminiumsboks som du fraktes i. Med unntak av Widerøe-fly eller Himalaya i finvær er det ingen opplevelse. Min erfaring er at flyturen er akkurat så god som kvaliteten på litteraturen jeg har med, sier han.

BLI TILHENGER AV VG REISE PÅ FACEBOOK!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder