EGYPT: Rødehavet og Sharm el Sheikh er en flott destinasjon for deg som elsker å dykke. Foto: Nature, underwater and art photos. www.Narchuk.com / Moment RF

Fem flotte dykkedestinasjoner

Disse plassene byr på rikt dyreliv under havoverflaten.

Hvem har ikke drømt om å svømme med hai og skilpadder eller se sjøhester på nært hold? Pakk kofferten og begi deg ut i tropisk farvann eller utforsk havlandskapet langs norskekysten.

VG reise har plukket ut fem reisemål for deg som trives under vann.

les også

Fem attraksjoner for adrenalinjunkien

HAWAII: I krystallklart vann kan du dykke med havskilpadder. Foto: Malene Emilie Rustad

Hawaii

På Hawaii er vannet virkelig krystallklart og byr på fantastiske opplevelser under vann. Har alltid drømt å svømme med ville delfiner eller se store havskilpadder? På Oahu får du muligheten til nettopp det. Du trenger ikke nødvendigvis fullt dykkerutstyr, er du nybegynner finner du flust av plasser hvor det holder med snorkleutstyr. Electric Beach ved Kahe Point er kjent for å ha gode dykkemuligheter og Mākua Beach er kjent som hjemmet til ville delfiner. De svømmer der vanligvis mellom klokken seks og ni, så vær tidlig ute. Ellers kan du se både hai, fargerike fisker og koraller. Er du der på vinterstid kan du være heldig å oppleve knølhval.

les også

Hvordan unngå turistfellene på Hawaii

Egypt

Om du ikke vil reise langt er Egypt og Rødehavet en topp destinasjon for deg som vil utforske landskapet under vann. Du kjenner kanskje Sharm el-Sheikh som en Syden-destinasjon, men her finnes det flotte dykkemuligheter. Fra vakre korallrev dekket av anemoner, havskilpadder, delfiner og flere haiarter, her finnes noe for alle – både i vanskelighetsgrad og foretrukne arter. Rødehavet byr også på vrakdykk, blant annet SS Thistlegorm ved nasjonalparken Ras Mohammad og Aida II ved Port Ghalib. Er du der om sommeren kan du også få oppleve hvalhai.

les også

Ta bølgen i Sri Lanka

Indonesia

Her er det bokstavelig talt et hav av dykkemuligheter. Indonesia består av flere tusen øyer, flotte strender med klart vann og er kjent som et paradis for dykkere. Fargerike stimer av tropisk fisk, skilpadder, rokker, sjøhester, blekksprut og stimer av hammerhai, med andre ord et rikt dyreliv under havoverflaten. Velger du Komodo kan du i samme slengen oppleve komodovaraner. Giliøyene og Bali er også flotte. Indonesia passer både for de erfarne og nybegynnere, så her er det bare å ta med hele familien på tur.

AUSTRALIA: Det finnes mange fines dykkeplasser i Australia. Her fra Great Barrier Reef. Foto: Cat Gennaro / Moment RF

Australia

I Australia finner du riktignok verdens største korallrev – Great Barrier Reef, som kan by på fantastiske opplevelser, men det er også flere andre fine plasser du kan dykke. Byron Bay er en av dem og anbefales gjerne til de som ikke har et stort dykkebudsjett. I likhet med Great Barrier Reef finner du fargerike koraller og fisker, hai og skilpadder. Julian Rocks er en velkjent destinasjon og er populær både sommers- og vinterstid takket være skifte i temperaturen. Her finner du både varmtvanns-arter og arter som trives i det kaldere Tasmanhavet.

les også

Drømmereisen: 7 fantastiske nasjonalparker

Norge

Du trenger ikke reise utenlands for å oppleve dykking, selv om vanntemperaturen selvfølgelig er mer behagelig. Sjøstjerner, kråkeboller, krabbe, tareskog og vrakdykking, det langstrakte landet vårt har mer enn nok å by på under vann. Nord-Norge er et av flere steder du kan oppleve dykking og utenfor kysten av Nordland finner du verdens største kaldtvannskorallrev. Dykking i Saltstraumen sør for Bodø er fantastisk, ellers finner du fjorddykking i Sognefjorden og i sør skal området ved Trysnes i Søgne være en drøm.

Når du dykker i nord er også tørrdrakt nødvendig under dykking, ettersom det som regel er for kaldt til å bruke våtdrakt. Det finnes egne tørrdraktkurs du kan ta, se Norges Dykkeforbund for mer informasjon.

Husk at du trenger dykkersertifikat for å dykke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder