HENNINGSVÆR: Blåtimen. Årets førjulseventyr åpnet lørdag 2. november. Foto: Cecilie Haaland, Førjulseventyret i Henningsvær.

Snart jul: Her får du den gode stemningen

November er over oss og før du vet ordet er det jul. Dette er noen av byene og bygdene hvor du kan få mye god førjulsstemning.

 • Mona Langset

Julelys har kommet opp i butikkvinduer og på husfasader flere steder. Noen synes at det er for tidlig, men en ting er sikkert: Det blir mye mer av dette i ukene som kommer. Sesongens første skiløyper er preparert og de første slalåmportene kjørt. Snart er både julen og vinteren her for fullt.

Dette er noen av stedene du kan dra for å oppleve den gode førjulsstemningen:

Henningsvær

Årets Førjulseventyr i Henningsvær starter denne helgen. I fiskeværet med snaut 500 innbyggere har inngangen til mørketiden blitt en ny høysesong. Hver uke før jul er alle butikker, gallerier og restauranter åpne fra onsdag til søndag, og i helgene er det aktiviteter for store og små, som snekkerverksted, pepperkakepynting, lysstøping og glasskuleblåsing. De besøkende kan ta seg frem mellom aktivitetene på blåmalte låne-sparkstøttinger som for sikkerhets skyld er utstyrt med både meier og hjul.

les også

Lofoten på sitt beste: Når turisthordene har reist hjem

OSLO: Sakral stemning i den lysende portalen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Oslo

#julivinterland ble en instagram-hit i fjor, med lysportalene, det opplyste pariserhjulet, og skøyteisen i midten av julemarkedet i Spikersuppa. Den 16. november er det her igjen. Samme dag åpner et annet stort julemarked i sentrum, det er på Youngstorget, inne i ni store julepyntede lavvoer. Og mellom markedene skal gater og fasader lyses opp med millioner av ledlys. Julegatene åpnes offisielt den 24. november, blant annet med nissebarna fra Putti Plutti Pott, julegateparade og fyrverkeri. Vil du heller ha gammeldags jul kan du besøke julemarkedene på Folkemuseet en av de de to første helgene i desember.

les også

Taxi, tog eller buss: Slik reiser du billigst fra Gardermoen

Savalen

Her er det jul hele året, og du treffer nisser både i juli og til jul. Men før jul er det ekstra mye som skjer. I år arrangeres barnas eget julemarked for femte år på rad, helgene 13. til 15. og 20. til 22. desember. Da er det tett med juleaktiviteter for barn i Nissehuset og i verdens største pepperkakehus, underholdning, fakkeltog og kanefart.

– I år blir det enda mer fokus på barna. Det blir også boder som retter seg mot barn, for eksempel med pølser og vafler i ulike farger, samt grøtbod med både julegrøt og Sotnissegrøt, forteller Trond Ola Hektoen fra Savalen.

Etter jul samles nisser fra fjern og nær her når de offisielle nisse-vinterlekene går av stabelen i januar

Annonse fra: Finn.no

Her bor du i Savalen

les også

Kjære julenissen, jeg ønsker meg ...: Disse nissene svarer på brev fra barn

DRØBAK: I Julehuset er det jul hele året Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Drøbak

I likhet med på Savalen er det jul året rundt i Drøbak, takket være det helårsåpne Treegaardens Julehus. Kommer du med bil passerer du et skilt som viser at det kan være nisser i veien like før sentrum, og spør du på Turistkontoret får du høre at der er her nissen bor. Brev som adresseres «til julenissen, Nordpolen,» havner på postkontoret inne på Julehuset, og alle får svar fra julebyen Drøbak.

Lysene i julegaten tennes den 15. november og den 1. desember tennes det store juletreet på torget.

les også

Ta rutebåt fra Oslo til «sørlandsidyll»

EGERSUND: Juleby med tradisjoner Foto: Johan Aakre / VG

Egersund

VG reise har tidligere skrevet at du ikke kommer lenger unna norsk kjøpesenterjul enn Julebyen Egersund. Det er nå 15. år på rad at Egersund gjøres om til den stemningsfulle «Julebyen» i desember. Denne gangen er det fra den 5. til 8. og fra den 12. til 15. desember. Julemarkedet her er inspirert av de tradisjonelle markedene i Tyskland, og i Globen er det teater og musikk for ulike aldersgrupper. Også i Egersund mener de at det er her nissen hører hjemme.

Annonse fra: Finn.no

Her bor du i Egersund

les også

Ni julemarkeder som sikrer julestemningen

Eriklia i Hustadvika

På aktivitetsgården som ligger mellom Kristiansund og Molde er det bøtter og spann med god, gammeldags julestemning. Fra og med første helg i desember kan barn møte nissemor, nissefar og den hvite julegeita på gården.

– Her møter de den snille norske julenissen som sier «å, så koselig at du kom» og ikke roper «er det noen snille barn her?» Barna får hoppe i høyet, mate dyr, hugge ved, snakke om jul, gå rundt juletreet og synge norske julesanger, forteller gårdbruker og julenisse Linda Erikli. Hun har hold på med dette i 23 år, og hvert desember er mellom 2000 og 3000 barn innom.

Det er åpent for forhåndsbestilling på hverdagene og drop-in i helgene, og koster 100 kroner per barn.

Røros

Den som har levd en stund husker juleepisodene av Pippi Langstrømpe der hun blant annet var på marked og hengte julegaver i treet utenfor Villa Villekulla. Alle vinterscenene er spilt inn på Røros. Det samme er alle utescenene i NRKs adventskalender Jul i Blåfjell. Men byen har også julesjarm så det holder utenfor TV-ruten og lerretet, blant annet med det tradisjonelle julemarkedet som i 2019 er åpent fra den 5. til 8. desember.

les også

Opplev Norge: Måned for måned

LILLEHAMMER: Tonnevis av julestemning i Gågaten. Foto: Geir Olsen / VG

Lillehammer

En av de magiske førjulsopplevelser i Lillehammer sentrum er åpningen av julegaten med nisseparade. I år skjer det den 5. desember klokken 17. Gågaten pyntes med girlandere, stjerner og lys som stammer helt tilbake fra 1930-tallet. Men allerede den 30. november settes julestemningen i byen med Maihaugens julemarked lørdag og søndag. Utenom markedstidene kan du fortsatt føle, smake, lukte og gammeldags jul på friluftsmuseet.

les også

Snart vinter: 12 grunner til å glede seg

BERGEN: Pepperkakebyen. Dette er fjorårets utstilling. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Bergen

Hvert år før jul står halve Bergen på hodet for å bake bidrag til Pepperkakebyen. Hus, kirker og slott stilles ut på Sentralbadet fra 16. november og ut året. En annen sterk juletradisjon er Lysfesten rundt Lille Lungegårdsvann. For 30. år på rad skal fakler, underholdning, allsang og fyrverkeri markerer starten på adventssiden. I 2019 skjer dette lørdag 23. november. Det stemningsfulle julemarkedet på Festplassen har åpent fra den 28. november.

les også

Lonely Planet: Bergensbanen er en av verdens beste togturer

TROMSØ: Nordlys over byen. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Tromsø

I år igjen har CNN kåret Tromsø til en av verdens beste vinterbyer, blant annet på grunn av muligheten for å se nordlys. Med polarnatt over julepyntede gater og den opplyste Ishavskatedralen, blir førjulsstemningen helt spesiell.

les også

Aurora borealis: Her kan du se nordlyset

Kjerringøy

En halv times biltur fra Bodø ligger Kjerringøy handelssted fra 1800-tallet. Her er det stemningsfull førjulskos tre lørdager på rad fra og med 23. november.

Disse helgene er det åpent bakeri og krambod med mulighet for julehandel. Kafeene er åpne, og barna kan være med på jakt etter jektenissen – kystens svar på fjøsnissen. Tur med hest og vogn blir det også mulig å være med på

Mer om

 1. Jul
 2. Egersund
 3. Røros
 4. Tromsø
 5. Lillehammer
 6. Bergen
 7. Oslo

Flere artikler

 1. Fredag skjer brexit – hva skjer så?

 2. De holder Norge i gang

 3. Verdens yngste miljøforkjemper?

 4. Amerikansk høyreekstremist blir i Norge til mandag

 5. Fotballforbundet beklager: Navnet til dommere med skjult identitet var bare et tastetrykk unna

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder