RIDETUREN: De nygifte kommer med hest og vogn ut av denne porten på Windsor castle rett etter vielsen. Foto: Nina E. Rangoy

Bli med på feiringen i Windsor: Her kan du se Meghan og Harry

Prins Harry og Meghan Markle vil dele gleden med flest mulig når de gifter seg lørdag 19. mai. Reiser du til Windsor kan du bli med på folkefesten.

WINDSOR (VG reise) Før den store begivenheten er butikker og spisesteder i den lille byen like utenfor London pyntet med Union Jack-vimpler med bilder av paret.

I souvernirbutikkene smiler Meghan og Harry på alt fra porselenskopper og -fat til partymasker, og kortstokker.

les også

En dag på Queen Elizabeth IIs favorittsted

SØTT: Harry og Meghan i kakeversjon Foto: Nina E. Rangoy

På konditoriet selges kaker med bilder fra forlovelsen. Og mer skal det bli. Mengden pynt i britisk rødt, hvitt og blått øker for hver dag vi kommer nærmere begivenheten.

Godt.no - Dette er den kongelige kakebakeren

Gjester fra Afrika og USA

Folk fra alle verdenshjørner vil reise til Windsor for å hylle paret når de kjører med hest og vogn gjennom byen etter vielsen.

På Facebook diskuteres det flittig i egne bryllupsgrupper hvordan de skal sikre seg best mulig plass ved sperregjerdene langs ruten.

RUSTET FOR UVÆR: Arlene Prinsloo fra Cape Town kledde godt på seg da hun var med på William og Kates bryllup i London. Hun er forberedt på regn i Windsor også. Foto: Privat

– Jeg planlegger å overnatte i parken fra fredag til lørdag. Vognen vil passere så fort at det er best å stå helt inntil gjerdet. Det gjorde jeg også da William og Kate giftet seg, forteller Arlene Prinsloo fra Cape Town.

Hun reiser fra Sør-Afrika, ens ærend for å se brudeparet på nært hold.

– Det er en fantastisk atmosfære, og noe helt annet enn å se det på TV. Når vognen kommer, vil folk hyle av glede, sier hun.

les også

Flyplassikkerhet i Windsor bryllupshelgen

FISH & CHIPS: Amir Bukhari venter storinnrykk av sultne kunder. Foto: Nina E. Rangoy

Folkefest

– Dette blir bra for businessen, smiler Amir Bukhari som selger fish-and-chips i High Street rett nedenfor slottet.

Han har hengt opp Harry- og Meghan-vimpler over døren, og forteller at det skal bli mye mer pynt og blomster når bryllupsdagen er her.

Ruten de nygifte skal kjøre går først igjennom butikk-og-kafe-strøket, deretter forbi boligområder, før den avsluttes gjennom parken foran slottet.

Laura Hill som bor i Kings Road får orkesterplass fra eget vindu.

FORBEREDER CHAMPAGNEFEST: Laura Hill inviterer til fest når brudeparet skal passere rett foran huset hennes. Foto: Nina E. Rangoy

– Jeg kommer til å invitere venner på champagnefest. Det er jo en once-in-a-lifetime-opplevelse at prins Harry kjører forbi porten din med hest og vogn, sier hun begeistret.

Kongelige bryllup i Storbritannia

Et steinkast bortenfor selve ruten ligger puben Two Brewers.

Utenfor henger en tegning av Harry og Meghan med teksten «OK, vi har fortalt dere ruten, men vi er ennå ikke sikre på hva som vil skje i Park Street og The Two Brewers.»

– Hva kommer til å skje her?

– Det blir veldig mye folk, både før og etter hest-og-vogn-turen. Vi kommer til sette opp pappfigurer av Meghan og Harry i full størrelse og pynte med vimpler, forteller innehaver Stuart O’Brien.

Barene i hele Windsor har utvidede åpningstid denne dagen, og gleder seg til storinnrykk av gjester som vil skåle for brudeparet og kjærligheten.

GLEDER SEG: Innehaver av baren The Two Brewers, Stuart O’Brien, ser fram til folkefesten. Foto: Nina E. Rangoy

les også

10 fine dagsturer ut av London

Her er ruten:

  • Vognen med det nygifte paret kjører ut av slottsporten ved Castle Hill.
  • Der Castle Hill møter High Street ved dronning Victoria-statuen, svinger den til venstre.
  • Vognen følger High Street, som etter hvert skifter navn til Sheet Street, Kings Road og Albert Road.
  • Der Albert Road krysser gangveien The Long Walk, svinger vognen brått til venstre, og følger The Long Walk gjennom parken hele veien opp til slottets hovedinngang.

THE LONG WALK: Rideturen avsluttes med den lange gangveien gjennom parken. Det er her mange planlegger å tilbringe natten før bryllupet. Foto: Nina E. Rangoy

les også

Bryllupsturistene overtok London da storebror William giftet seg

Bryllupsdagen lørdag 19. mai:

  • Vielsen skjer i St. George’s chapel som ligger inne på området til Windsor castle. Den starter klokken 12,00 britisk tid (13,00 i Norge). 600 gjester er invitert til seremonien i kapellet.
  • 2600 representanter for «folk flest» er invitert til å oppholde seg inne på slottsområdet før, under og etter vielsen.
  • Klokken 13,00 britisk tid (14,00 i Norge), vil det nygifte paret sette seg i en vogn som skal trekkes av hester gjennom Windsor.
  • Etter turen med hest og vogn samles gjestene fra vielsen og brudeparet til en mottakelse i St. Georges hall inne på slottet.
  • På kvelden er prins Charles vertskap for en privat fest for paret og 200 av deres nærmeste venner og familie i Frogmore House.
  • Bryllupet er samme dag som cup-finalen i Storbritannia. De som er både royalister og fotballfans kan få med seg begge deler, da fotballkampen for anledningen er flyttet til senere på dagen.

KIRKEN: Dette er St. George’s chapel som ligger inne på området til Windsor slott. Foto: Nina E. Rangoy

Se slottet og kapellet

Både Windsor castle og St.George’s chapel er vanligvis åpne for publikum.

Selve bryllupsdagen den 19. mai er dette riktig nok forbeholdt brudeparet og de inviterte gjestene. Slottet blir også stengt to dager i forveien for å gjøre det klart til bryllup.

Men både før og etter er det åpent for alle.

les også

En dag på Queen Elizabeth IIs favorittsted

Når vi besøker det 1000 år gamle slottet en måned før bryllupet, vaier dronning Elisabeths flagg fra tårnet. Det betyr at hun er tilstede.

Windsor er hennes favoritt-residens. Det er her hun tilbringer de fleste frihelgene sine.

ST GEORGE’S CHAPEL: Her skal selve vielsen skje, i kirken inne på slottsområdet. Foto: POOL New / X80003

I disse dager vil mange se stedet der den store begivenheten 19. mai skal skje.

St. George’s chapel, der de skal vies, ligger inne på slottsområdet.

– Vi veddet om hvor mange som kom til å spørre om bryllupet i dag. Jeg tippet 40, forteller en munter vakt i St. George’s chapel.

– Hvor mange har spurt hittil?

– 24. Og vi er ennå bare på formiddagen, sier hun.

WINDSOR CASTLE: 2600 vanlige briter er invitert til å se brudeparet innenfor slottsmurene. Vi andre må vente til de kommer ut av porten med hest og vogn. Foto: Nina E. Rangoy

Levende slott

Windsor er verdens eldste bebodde slott. De staselige festsalene er ofte i bruk ved offentlige anledninger.

Etter vielsen i kapellet skal brudeparet og de 600 gjestene som var med på seremonien til en mottakelse i den største av salene: St. George’s hall.

På veien til St. George’s hall går vi på dyprøde, tykke tepper, opp en marmortrapp pyntet med hvite statuer, rustninger og sverd.

les også

Storebror William og Kates Londonfavoritter

Vi går forbi enorme malerier i gullrammer på vegger med brokadetapeter. Vi går under under glitrende lysekroner, gjennom rom med gull-ornamenter på tak og vegger, og tunge fløyelsdraperier ved dørene.

ST GEORGE’S HALL: Etter vielsen samles gjestene og brudeparet til en mottakelse i denne salen på Windsor slott. Foto: POOL / X80003

Inne i St. George’s hall beundrer vi rustningene som er stilt opp langs veggene og skjoldene som er festet i taket.

Vi høres prins Charles’ stemme gjennom hodetelefonene. Han forteller om slottets historie, om ridderne av hosebåndsordenen, og om millimeter-presisjonen som må til når det dekkes til middag for 160 gjester.

Godt.no - Slik blir bryllupskaken til prins Harry og Meghan Markle

Når vi etter bryllupet den 19. mai får se bilder fra mottakelsen i den største festsalen på Windsor slott, vet vi at der inne, i den samme festsalen, har vi også vært.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder