FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Åtte byer med stemningsfull førjulshandel

Av Mona Langset03.12.18 22:24 | Oppdatert: 05.11.19 16:50

Del saken på:

Planlegger du storbytur i november eller desember? Her får du hyggelig førjulshandel på kjøpet.

VG reise har plukket ut åtte byer som kan gi en god porsjon julestemning mens du handler julegaver:

Krakow, London, Zagreb, Wien, Berlin, Göteborg, København og New York.

Krakow

I Polen får du både rimelig juleshopping for og store mengder julestemning.

Krakows hovedtorg, Rynek Glowny midt i gamlebyen, gjøres om til et stort julemarked fra midten av november. Da fylles det opp med salgsboder med håndverk og matvarer. Ved noen av dem kan du se lokale håndverkere, blant annet smeder og treskjærere jobbe. Det er også mulig å kjøpe gode, gammeldagse håndmalte glasskuler og forseggjorte julekrybber.

Ved hovedtorget ligger St. Wojciech kirken fra 900-tallet, Mariakirken, og ikke minst: den 108 meter lange kleshallen «Sukiennice.» Denne 700 år bygningen som opprinnelig ble laget for å beskytte handelsmenn mot vær og vind, regnes av mange som verdens eldste kjøpesenter. I dag selges det ikke klær her lenger, bare souvernirer.

Men det er flere moderne kjøpesentre i byen, for eksempel Bonarka, Galeria Krakowska og Krakow Plaza. Her finner du forretninger som Reebok, Puma, Levi’s, Timberland og Swarovski. De beste prisene får du imidlertid på polske merkevarer.

De kjente merkevareforretningene finnes også i handlegatene Szewska, Grodska, Florianska og Slawkowska.

London

Hele byen lyser før jul, men noen steder lyser mer enn andre. Covent Garden Regent Street og Oxford street er blant gatene som er kjent for sine flotte juledekorasjoner.

I Oxford Street skinner julepyntede varemagasiner som Selfridges, Debenhams og John Lewis. I Regent Street brer enorme lysende engler sine vinger ut over kunder til blant annet leketøysmagasinet Hamleys, Apple store og Liberty London. I 2019 slås lysene i englene på den 14. november.

Et av Londons største juletrær pleier å stå på Covent Gardens torg omgitt av 100.000 juelys. I 2019 skal lysene tennes den 12. november. Her finner du blant annet designerbutikker som Chanel, Paul Smith og Mulberry, og mulige gaver til barna i blant annet Disney Store og The Moomin Shop.

London er kanskje ikke byen du først og fremst forbinder med julemarkeder, men det finnes flere. Det største er i Hyde Park. Winter Wonderland inneholder blant annet 200 handelsboder og en skøytebane.

Zagreb

Kroatia seiler opp som et stadig mer populært reisemål for nordmenn. Men få tenker på dette som et vinterreisemål. I hovedstaden Zagreb slår de på jule-stortrommen hvert år i desember. Hele byen er full av julepynt, julemarkeder og mye levende musikk.

Det største julemarkedet er på hovedtorget, der bodene med lokale spiselige og drikkelige juledelikatesser holder åpent hver dag fra formiddag til midnatt. I helgene er det underholdning for barn om formiddagen, og DJs og band om kvelden.

På Strossmayer-torget er det daglig underholdning i desember. Konserter er det også på den gamle musikkpaviljongen i Zrinjevac-parken.

For å forflytte deg fra den ene førjulsbegivenheten til den andre, kan du gå igjennom adventspassasjen, en portal av grener opplyst av ledlys. Det kroatiske nasjonalteateret har et eget adventsprogram med julemusikk og adventsjazz, mens gallerier og museer har egne adventsutstillinger. Midt i det hele ligger Kong Tomislavs torg som blir omgjort til en vinteridyllisk skøytebane med musikk over høyttalerne i desember.

Og vanlig shopping? Jo da. Byen har kjøpesentre også.

Det går ikke direktefly fra Norge om vinteren, men du kan for eksempel reise via København.

Wien

Østerrikes hovedstad har julemarkeder med tradisjoner helt tilbake fra år 1298, da hertug Albrecht I ga innbyggerne lov til å holde desembermarked. Siden den gang har markedene vokst både i størrelse og antall. I dag er det over 20 offisielle julemarkeder der du kan kjøpe julegaver, mat og drikke. Det største er Christkindmarkt ved rådhuset. I 2019 åpner det den 22. november.

Julemarkedene setter sitt preg på hele byen fra midten av november, selv om Wien selvsagt også har vanlige kjøpesentre og butikker. Det mest eksklusive shoppingområdet finner du i Kärtner Strasse. Graben og Kohlmarkt har også eksklusive forretninger, antikvitetsbutikker og kunstgallerier.

Litt rimeligere varer finner du i shoppingsentrene sør i byen eller butikkene rundt Favoritenstrasse og Meidlinger Hauptstrasse – hvis du ikke finner den helt spesielle julegavene på et av julemarkedene.

Berlin

Hele byen pynter seg til jul, og kjøpesentrene er intet unntak. De fleste har også søndagsåpent før jul.

Berlin oser av julestemning. Byen har over 50 store og små julemarkeder med lange tradisjoner. Både markedene i seg selv og bygningene rundt lyser opp i den mørke førjulstiden.

Julemarkedet på Gendarmenmarkt - som åpner den 25. november i 2019 - regnes som det vakreste og mest populære i byen. Men det er mange å velge mellom.

Vil du ha vinter med på kjøpet, kan du gå til markedet på Potsdamer Platz. Det kalles «Vinterland» og tilbyr ikke bare typiske juleting. Her er det også en 500 kvadratmeter stor skøytebane. Markedet er laget i østerriksk stil med alpeinspirerte boder, og after ski-atmosfære i helgene.

Vil du heller kjøpe gaver i ordinære butikker, er handlegatene Kurfürstendamm og Schloßstraße, så vel som Hackescher Markt, også julepyntet i desember.

Er du ute etter luksusartikler, kan de mange designerbutikkene på Friedrichstraße være noe. Eller du kan gå til noen av de store kjøpesentrene, som Potsdamer Platz Arkaden eller Mall of Berlin.

Göteborg

For mange nordmenn ligger Göteborg bare noen timers kjøring unna. Fra midten av november gjøres store deler av sentrum om til «Julstaden Göteborg.» Liseberg med sine millioner av julelys er bare en liten del av det. Her kan du gå på gavejakt blant bodene med håndverksprodukter på julemarkedet, eller ta rullerappen opp til Designmarkedet i Lisebergstårnet. På skøytebanen ved Stora Scenen er det isballett, og når det ikke er forestillinger, kan du gjøre dine egne piruetter på isen. Liseberg åpner den 15. november, og har åpent alle helger og en del hverdager frem til 30. desember.

Göteborg sentrum har hele åtte kilometer gater med julebelysning. Kungsgatan alene har 13.000 ledpærer i kronene som ble restaurert i 2015.

I den gamle og hyggelige bydelen Haga er det julemarked med hjemmelagede og kortreiste julegaver hver helg fra slutten av november. Bydelen har ord på seg for å være et paradis for vintage-elskere, her er det muligheter for å finne designklassikere og vintage-skatter.

For matelskere er Store Saluhallen et must. I mer enn 40 salgsboder finner du blant annet oster, kjøtt, surdeigsbrød og konfekt.

Glem heller ikke byens paradegate, Avenyn, som er full av julepyntede butikker.

København

Lonely Planet utropte København til verdens beste by å besøke i 2019. Byen oser også av førjulsstemning.

Tivoli har hvert år juleåpent fra midten av november, med millioner av glitrende lyspærer og salgsboder der du kan du gjøre gavekjøp og smatte til brente mandler og sukkerspinn.

Er du mer interessert i danske designprodukter, skal du sette kursen mot Strøget, eller til den kryssende Købmagergade midt i sentrum. Der har mange av de kjente danske merkevarene sine flaggskipsbutikker.

Også hos Illum og i gamle, gode Magasin du Nord på Kongens Nytorv er det hyggelig å julehandle. Men kanskje enda mer i de smale, nesten bilfrie strædene parallelt med Strøget og i Latinerkvarteret der danske lovende designere har sine små butikker.

I stor-kjøpesentrene Field's (nær Kastrup) og Fisketorvet (på vei ut mot Kastrup) finner du alle de store, kjente merkevare-butikkene.

Waterfront Shopping og Amager Centeret er to andre sentralt beliggende kjøpesentre der pengene kan få ben å gå på.

New York

New York er koselig å besøke om vinteren, og kanskje aller mest i tiden før jul.

Byens mest kjente juletre finner du på Rockefeller Center Plaza. Her kan du prøve deg på skøyter samtidig, og når du først er der, kan du ta turen opp på toppen av skyskraperen for å nyte utsikten over byen som i god amerikansk tradisjon er full av pynt og lys i desember.

Vil du på julemarkeder, kan du sjekke ut Bryant Park, Union Square, eller Grand Central.

Store varehus som Macy's, Saks, Bloomingdale's, Bergdorf Goodman og Barneys er populære for shopping. Utstillingsvinduene hos disse er attraksjoner i seg selv i desember. Særlig de to sistnevnte får ofte mye skryt.

Century21 ved Ground Zero er et kaotisk varehus, men med mulighet for å gjøre svært gode kupp på kjente merkeklær.

Vil du unngå varehus, er 5th Avenue fra Bryant Park til Central Park og SoHo klassiske shoppingområder.

PS- her har vi bare nevnt en liten del av det som skjer i byene opp mot jul. Du finner ut mye mer ved å reise dit. Vi kunne også nevnt mange flere fine julepyntede byer. Disse var nevnt til inspirasjon.

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det hende at vi reposter det.