FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slik beskytter du deg mot smitte på fly

Av Mona Langset25.05.18 13:50 | Oppdatert: 21.07.18 15:15

Del saken på:

A-a-a-atsjo! Når passasjeren i flysetet ved siden av sender en sky av dråper ut i kabinen, vil du helst beskytte deg best mulig mot smitte.

Rådene er mange og kommer fra ulike hold. Nesespray, saltvannsskylling, morsmelk, munnbind, håndvask.

Hva vi skal tro er mest nyttig kommer an på hvem vi spør.

Øre- nese- og halsspesialist Ole J. Woxen, som også er mangeårig medarbeider på Flymedisinsk institutt, sier at det er få steder folk sitter så tett sammen over lengre tid som på fly.

– Det øker risikoen for smitte. I tillegg har du tørrheten i de fleste flykabiner. Tørre og såre slimhinner kan øke risikoen for virusinfeksjon, sier han. Men:

– Teknologien går i riktig retning. I Dreamlinere er luftfuktigheten mye bedre. Flere nye flytyper kommer med forbedret luftfuktighet i kabinen nå.

Liten smittefare

Selv om det finnes eksempler på at flypassasjerer har blitt smittet av luftbårne bakterier om bord, i noen tilfeller tuberkulose, er det likevel liten sjanse for å pådra seg noen form for smitte i flykabinen. Det skyldes flyenes luftsirkuleringssystemer, som sender luften fra taket i kabinen og sidelengs ned lang veggene.

Det er gjort studier som viser at passasjerene som sitter inntil tre rader foran eller bak en syk person kan være utsatt for smitte. Men ikke de som sitter lenger unna. Virus og bakterier sprer seg ikke over hele flyet.

Halvparten av luften i flykabinen resirkuleres. Den resirkulerte luften kjøres gjennom et hepa-filter som fjerner 99 prosent av alle partikler som virus og bakterier.

Husker du? Ebola-panikk etter at kvinne ble syk på fly til London

Hjelper - og hjelper ikke

– Hvis man likevel vil være på den sikre siden - hvordan bør man beskytte seg?

– Fuktige slimhinner er mer motstandsyktige enn tørre slimhinner, så en hvilken som helst nesespray som fukter slimhinnene kan være til hjelp, sier øre- nese- og halsspesialisten.

– Vanlige munnbind som japanere pleier å bruke har ikke noe for seg. Da måtte det i tilfelle vært munnbind med spesielle filtre.

– Hvis det sitter en person som er tydelig syk ved siden av deg, kan du be om å få bytte plass.

– Det viktigste er likevel god håndhygiene. Vask hendene etter toalettbesøket og før du spiser. Det gjelder både på fly og andre steder.

– Og i den grad det er mulig: Unngå å fly selv når du har en aktiv luftveisinfeksjon. Da unngår du å smitte andre, sier øre- nese- og halsspesialist Ole J. Woxen.

Apotekene: God håndhygiene

God håndhygiene er også første bud når vi spør de to største apotekkjedene om råd for å unngå smitte og ubehag på flyturen.

Kommunikasjonssjef Kjersti Solberg Ofstad i Apotek 1, sier:

– Vask hendene med vann og såpe, og ha gjerne en liten flaske med antibac i vesken. Bruk den når du har tatt på ting, særlig i influensaperioder.

– Hold luftveiene åpne for å unngå smertefulle «propper i ørene.» Nesespray med saltvann egner seg godt, og kan brukes så ofte du trenger det. Hvis du er veldig tett kan du også bruke en slimhinneavsvellende nesespray, for eksempel Otrivin, i en kort periode. Følg bruksanvisningen.

Også fag- og kvalitetsdirektør Hege Willoch hos Norsk Medisinaldepot påpeker at god håndhygiene er viktig.

I tillegg anbefaler hun å dempe den kalde luftstrømmen rett over setet, siden noen blir forkjølet av aircondition.

– Og hvis du sitter ved siden av en som nyser ut i luften, kan du be vedkommende nyse inn i albuen i stedet. Spør eventuelt kabinpersonalet om det er mulig å få bytte plass.

Ny nesespray

Det siste på markedet for å beskytte seg mot smitte på fly, er en nesespray som skal danne en beskyttende barriere rundt slimhinnene.

– Det gjør at virus ikke får feste seg, dermed reduseres muligheten for å bli virussyk, sier markedsdirektør, Bent Andreassen i det Ålesund-baserte selskapet Viiral AS.

Nesesprayen er nylig testet av kabinansatte hos SAS. 111 personer fullførte testen i fire uker. 69 fikk Viiral-spray, mens 43 personer fikk saltvannsoppløsning.

Ifølge Andreassen viste studien at sykefraværet som følge av forbigående forkjølelsessymptomer ble redusert med 56,7 prosent hos gruppen som brukte Viiral-spray, sammenlignet med kontrollgruppen som bare fikk saltvannsoppløsning.

Øre- nese- og halsspesialist Ole J. Woxen er på sin side ikke imponert over omfanget av studien.

– Denne studien ville ikke fått meg til å be folk spraye nesen sin med dette før en flytur.

– Er kabinansatte generelt mye syke?

– Nei, flyvende personell er generelt veldig friske. De må ha god helse for å få den jobben de har. Men av sikkerhetsgrunner har de lav terskel for når de må sykmelde seg. Kabinansatte kan for eksempel ikke gå på jobb med en luftveisinfeksjon eller bihuler som gjør det vanskelig å utligne trykk.

Morsmelk

Virkestoffet i den nye nesesprayen som skal beskytte mot virus, er neuraminsyre/sialinsyre. Det samme stoffet finnes i rikelige mengder i sjøpølse og i morsmelk.

– Hvis nesesprayen beskytter mot virussmitte, vil en dose ekte morsmelk i nesen gjøre samme nytten?

– Det er godt mulig. Jeg vet ikke hvor sterk konsentrasjonen av neuraminsyre er i sprayen sammenlignet med i morsmelk. Men i morsmelken er det også mange andre stoffer som virker beskyttende og hindrer at barnet blir infisert av virus og bakterier. Noen av stoffene legger seg som et beskyttende lag rundt barnets slimhinner, sier rådgivende lege ved nasjonalt kompetansesenter for amming, Solveig Thorp Holmsen.

– Jeg vet at det har blitt sprutet morsmelk i nesen til både babyer, eldre søsken og ektemenn for å forebygge og behandle forkjølelse. Det er i alle fall helt ufarlig, sier hun.