HØSTFARGER: Nå er tiden for de fineste fargene i fjellet. Foto: Mona Langset / VG

Hit bør du reise i oktober

Hva vil du helst; Rømme fra høst-kulden til varmere strøk, eller nyte det beste av oktober i Norge? Ja takk begge deler.

  • Mona Langset

På fjellet er fargene på sitt mest intense om høsten, og har du muligheten, bør du oppleve det. Men kombiner gjerne naturopplevelsen med en storbytur denne måneden. Eller forleng sommeren lenger sør i Europa.

Mona Langset er ansvarlig journalist for VG reise. Her deler hun sine reisetips for oktober.

les også

Slik tar du toget til Sør-Europa

OKTOBER: VG Reises Mona Langset setter også pris på bynære naturopplevelser. Her på Hvervenbukta i Oslo. Foto: Maria Sheikh

Skal innrømme at jeg synes sommeren ble litt kort i år. Derfor var det godt med litt påfyll av sol og varme i Malaga sist uke. Lengst sør i Fastlands-Spania er det varmt både i september og oktober, derfor er det et perfekt sted å forlenge sommeren noen dager. Malaga er en sjarmerende by hvor det alltid er kort vei til en strand. Det er også alltid kort vei til en takterrasse-bar. Les den store takbar-guiden til Malaga her.

les også

Malaga: Storbyhelg med solgaranti

GOD STEMNING: Malaga er en by med mange takterrasse-barer. Foto: Mona Langset / VG

Skolenes høstferie

De fleste skolene i landet har høstferie enten den første eller andre uken i oktober. Det er en fin mulighet til å oppleve både by og natur sammen med barna.

Når barna har fri en hel uke, er det mulig å legge storbyturen til de billigste reisedagene. Det er aller dyrest å fly til typiske helge-utfartsmål fra fredag til søndag. Reiser du heller på hverdager, er det større sjanse for å finne billige billetter. For eksempel koster billigste billetter Oslo – Paris med Norwegian 3375 kroner fredag til søndag i høstferien, mens du kommer tur-retur for 1424 kroner tirsdag til torsdag samme uke. (priser sjekket 9/9 2019)

Tenker du å ta med barna på storbytur i høst, er det smart å gjøre det på hverdagene i høstferien. De fleste rektorer liker dårlig hvis foreldre ber barna fri utenom de 175 dagene det allerede er skolefri i løpet av et år.

Ja, det er faktisk så mange fridager i skoleåret, når du regner alle ferier, planleggingsdager og helligdager.

BARCELONA: Her kan du også være heldig og få solvarme dager i høstferien. Fredag er det meldt 25 grader. Foto: Foto: Mona Langset/VG

Så hvilken by skal dere besøke? Vi har tidligere skrevet om London, Paris, Amsterdam, Barcelona, Berlin og Edinburgh, som alle er morsomme reisemål med barn. Selv holder jeg en ekstra knapp på den siste. Edinburgh har et vell av interessante opplevelser for store og små rundt hovedgaten gjennom gamlebyen – som nesten ligner et eventyr i seg selv – med borgen fra 1100-tallet i den ene enden, og dronning Elizabeths slott i den andre.

Her ligger blant annet Camera Obscura hvor du kan leke deg med optiske illusjoner og leketøy-museet. Det er også mulig å møte ekte spøkelser på omvisning i den gjenmurte verdenen under dages gateplan.

Og like ved ligger National Museum of Scotland, med dinosaur-skjeletter og kostymer fra 1600-tallet som du kan kle deg ut i.

EDINBURGH: De skotske guttene i bakken har aldri kjørt på snø. Foto: Mona Langset / VG

I tillegg kan du stå på ski, uansett vær og føre. Like utenfor byen ligger et alpinanlegg uten snø. Bakken ligner en blanding av kunstgress og våte børster. Du får riktig nok bedre gli på ekte snø, men det er artig å prøve. Her kan du leie ski eller store akeringer som ligner de som brukes i vannsklier.

Hvit vinter

Vil du heller leke med kald, hvit snø, kan du reise til Sjusjøen. Der kommer snøen 1. oktober. I alle fall skal snøhaugen som er spart fra sist vinter, måkes ut i alpinbakken og langrennsløypa den dagen. Det er ikke ekte vinter ennå, men det gir en forsmak for dem som ikke kan vente.

FRA I FJOR: Snøhaugen skal omgjøres til skiløyper 1. oktober. Foto: Johannes Haukåssveen

Langrennsløypa som pleier å være rundt en kilometer lang så tidlig på høsten, ligger ved siden av rulleskiløypa. Mye av turveinettet på Sjusjøen er laget slik at det egner seg for flere fremkomstmidler med hjul: Rulleski, rullestol og barnevogn.

I alpinbakken måkes snøen ut til en 100 meter lang park med rails og hopp. Det er ikke skiheis ved parken, så der må du bære brettet eller skiene opp selv.

Stolheisen, som går til toppen av alpinanlegget, tar med seg fotturister og sykler på denne tiden av året.

SYKKELSKIHEIS: Dette er i Trysil. Foto: Mona Langset / VG

Sykkel i skiheisen er mulig mange steder i landet nå. Stadig flere skianlegg satser på å ha et tilbud også om sommeren. Trysil er det stedet hvor de har satset alle mest på sykkelstier for hele familien.

Men sykle kan du jo gjøre nær sagt overalt. Du trenger jo ikke reise langt av gårde. I høstferien er det viktigste bare å komme seg ut i frisk luft.

Har du brukt opp alle årets feriedager, kan du nyte de fine høstdagene hjemme. Uansett hvor du bor i Norge er det kort vei ut i naturen. Har du ikke fri fra jobb, så ta med barna på en ettermiddagstur i skogen eller på stranden. Den 15. september oppheves sommerens bålforbud, så det er fullt lovlig å steke pinnebrød og grille pølser til middag ute. Bare husk å slukke skikkelig og rydde opp etter deg.

BYGDØY: Man trenger ikke reise langt for å grille pølser i naturen. Carla Paulsen Andreassen (10), Ingunn Meringdal og Petter Meringdal Høkeli (10) er fra St. Hanshaugen i Oslo. Bestemor Reidun Meringdal på benken bak er på besøk fra Eidsvåg. Foto: Foto: Mona Langset/VG

Hytteliv

For mange er ordet «høstferie» synonymt med «hytta». Familiehytter på fjellet og ved sjøen blir flittig brukt disse ukene. Har du ikke egen hytte, er det alltid plass på en av hyttene til Turistforeningen. Og vil du bo helt gratis, står koiene og buene til Statsbygg til disposisjon. Eller pakk godt med klær og sov i telt eller hengekøye.

Personlig synes jeg at det kalde og klare høstværet gjør Norge til et av de vakreste stedene i verden i oktober. Lyset blir helt spesielt. Særlig i nord. For et par år siden tok jeg Hurtigruten fra Kirkenes til Tromsø akkurat på denne tiden. Det ble nesten en sakral opplevelse i blått. Blått hav, blå himmel og blått lys.

Se videoen Fifty Shades of Blue fra Hurtigruten på strekningen Kirkenes – Tromsø:

Restplassalg til Syden

Siden den norske sommeren 2019 var mye våtere og kaldere enn tidenes sydensommer i fjor, er det meste av charterturer til varmere strøk i høstferien utsolgt. Likevel er det er ikke komplett umulig å sikre seg en plass i solen. Hvis du i tillegg er villig til å investere litt tid i å reise før du setter deg på flyet, er det større sjanse for å finne noe: Altså fly fra Bergen når det er høstferie i Oslo den første uken i oktober, eller fly fra Oslo når det er høstferie i Bergen den andre uken i oktober.

MALAGA: Fortsatt varmt i oktober Foto: Mona Langset / VG

Har du ikke barn i skolealder, eller jobber i skolen selv, kan du kommer mye billigere til Syden etter at elever og lærere er tilbake i klasserommene. Allerede uken etter høstferien kan du få fly og hotell flere steder i Syden for langt under 2000 kroner.

Perioden etter høstferien har alltid lave sydenpriser, helt til de stiger brått igjen ved juletider. Så hvis du ikke skal reise med barn i skolealder er dette tiden for å oppleve feriestedene ved Middelhavet etter at de fleste sommerturistene har reist hjem, eller Kanariøyene før alle vinterturistene kommer dit.

God høst!

GRAN CANARIA: Prisene synker i siste halvdel av måneden. Foto: Annemor Larsen / VG VG

Les også

Flere artikler

  1. Sjusjøen og Kvitfjell: Hit kan du ta med ski i høstferien

  2. Vinterferie i siste liten

  3. Det beste skiføret er innendørs

  4. Høstferietips: Høstens beste uteliv

  5. Åtte tips til vinterferien i siste liten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder