PÅ DEN SMALE STI: Etter to dager er målet innen rekkevidde. Langt der framme skimtes toppen av Varful Moldeveanu, Romanias høyeste fjell. Foto: Håkon F. Høydal

På Transylvanias tak

Mer fotogene fjell enn Karpatene i Romania skal du lete lenge etter. Pakk lett, for dette blir tungt, bratt - og spektakulært.

– Åtte kilometer! Jeg kan ikke tro at det bare er åtte kilometer!

Stemmen foran meg ler, men jeg svarer ikke. Joda, det er latterlig, at det bare er åtte kilometer fra parkeringsplassen til fjellhytta vi er på vei til i Karpatene i Romania. Jeg klarer bare ikke le. Jeg trenger den pusten jeg har for å klare bakkene.

Vi har allerede gått i et par timer og det nærmer seg kvelden den første dagen. Solen er i ferd med å gå ned, og det lille norske fjellfølget er på vei oppover mot det andre av tre stupbratte fjellpass. Målet for turen er Romanias høyeste fjell - Varful Moldeveanu.

LANGS EGGEN: Mye av stien til Romanias høyeste fjell er som dette - bratt og smalt. Det krever god balanse å komme seg fram. Heldigvis, eller nettopp derfor, har rumensk Røde Kors redningsstasjon like i nærheten. Foto: Foto: Håkon F. Høydal

Målet for denne natten er fjellhytta Cabana Podragu, som skal huse oss de to neste nettene. Nå har vi - til tross for strålende merking av stiene i den rumenske fjellheimen, og mest på grunn av dårlige forberedelser - forvillet oss inn på en sti som vi etterpå skal vite blir kalt “De tre dødstrinnene”. Så bratte er de tre fjellpassene stien klatrer over.

Draculas fjell

Hvis du trenger lekre fjell å gå i, er Karpatene i Romania et godt valg. Du finner langt høyere fjell i Alpene og Pyreneene, men villskapen i naturen er noe for seg selv her i øst. Å gå i fjellene som troner over Transylvania, området hvor den ekte grev Dracula satte folk på stake for 560 år siden, er også en bonus. Ønsker du deg et fotogent fjell utenfor allfarvei med god treningseffekt og mange høydemetere, er Varful Moldeveanu noe for deg.

OPP OG NED: ..og opp igjen. Stigningen er i snitt 25 prosent på hele turen. Det er med andre ord bratt både opp og ned. Foto: Foto: Jonas F. Høydal

Det hjelper også at det for en nordmann er et billig land å leve godt i. Føttene dine kommer til å fortjene et hotellrom med badekar når du er ferdig i fjellet.

At sjefen for fjellhytta Cabana Podragu åpenbart må være i slekt med gamle Vlad Dracula, får man ta som en god historie for ettertiden. Hans oppfatning av service er å anta at alt som blir sagt, er en fornærmelse. Det tar litt tid å bli vant til, men deretter ser man sjarmen, i det minste hvis man vet at det kun er for et par netter.

Politisk mistillit

Og kanskje er det mulig å forstå hva som ligger bak hans og andres nøkterne kundebehandling: Romanias vei ut av kommunismen i 1989 var voldelig og endte med henrettelsen av diktatoren Nicolae Ceausescu og hans kone Helena. Deretter har det mer eller mindre gått framover i rykk og napp. I dag er landet et av Europas mest korrupte land, og mistilliten til regjering og politikere sitter dypt. Da landets politikere nylig innførte en lov som gjør det umulig å rettsforfølge korrupte politikere, førte det til store demonstrasjoner i de største byene. Folk ønsker en bedre framtid, hvor de kan stole på hverandre og ledere.

GODT GREP OG GODE SKO: På det bratteste partiene - i det minste noen av dem - er det montert kjetting for å gjøre det enklere å klatre opp. Ta med gode fjellsko. Her vil du trenge dem. Foto: Håkon F. Høydal

Lytt til erfarne fjellfolk. Den regelen gjelder også i Romania. Ifølge beskrivelsen på nettet skulle turen fra parkeringsplassen til hytta ta fem timer. Fem timer på åtte kilometer?? Hva slags slappfisker er de rumenske fjellfolka når de bruker så lang tid, tenkte vi med en viss norsk stolthet da vi forberedte turen: Det vil ta oss maksimalt et par timer. Maks.

Tyske byer i Romania

Inngangsporten til Transylvania er Sibiu, en av de sju byene som i mange hundre år var befolket av hovedsakelig tyske innvandrere. Tyskerne hadde flyttet til Transvylvania på 1100-tallet, etter invitasjon fra den ungarske kongen som da rådet over egnen. Han ønsket trofaste undersåtter til å beskytte ytterkantene av imperiet. Det ble enda viktigere da mongolene angrep Europa på 1200-tallet, og deretter tyrkerne fra 1300-tallet. Det var på den tiden at området fikk navnet “Siebenbürgen” - de syv borgene, etter de sju befestede tyske byene. Ikke bare var byene godt vernet - Transylvania er kjent for sine befestede kirker, som du kan finne i selv den minste landsby.

Idag er det få tyskere igjen i Sibiu og resten av Transylvania, men arven etter dem er synlig i de vakre byggene. Arkitektonisk kan Sibiu minne litt om Krakow - smale gater og små torg omringet av gamle herskapshus og kirker. Du kan gjerne bruke en dag på å gå i smugene og på de doble bymurene. Byen har en liten flyplass med avganger til flere større byer i Europa.

INNGANGSPORTEN: Den vakre byen Sibiu er inngangsporten til Transylvania og fjellene i Karpatene. Byen var grunnlagt av tyskere i middelalderen, og heter også Hermansstadt. Foto: Foto: Jonas F. Høydal

Bratt vei

Etter en dag i Sibiu satte vi oss i en lokalprodusert Dacia Logan og fløt rykkvis østover, på myke støtdempere og et automatgir som husket Gorbatsjov.

Stien som leder til Cabana Podragu og Varful Moldeveanu begynner ved innsjøen Balea, 2034 meter over havet. Veien som tar deg dit heter Transfagaras, og er så spekakulært fotogen at den har fått sin tid på Top Gear. Veien begynner på slettelandet 400 meter over havet, og går i skarpe hårnålssvinger 1600 høydemeter opp til Balea.

Balea er et populært utfartssted for dagsturister. De fleste klarer seg imidlertid med en tur rundt innsjøen eller opp den første stupbratte bakken.

TÅKELANDSKAP: Tåken kom raskt, og la seg som et hvitt filtteppe over sørsiden av fjellkjeden. På nordsiden av de skarpe tindene var det derimot ikke en skyflekk. Foto: Foto: Håkon F. Høydal/VG

Skarpe tinder

Etter den første stupbratte bakken fortsetter det på samme måte. Den velmerkede stien følger kanten av de barberbladskarpe fjelltoppene før den svinger stupbratt opp over fjellpass og ned forbi juv. Og opp igjen. Etter en time er pusten borte, hjertet dunker i ørene og t-skjorten er gjennomvåt. Et følge kommer imot oss. Vi må da ha gått halvveis nå, spør vi dem.

– Dere har minst tre-fire timer igjen, svarer de kort før de selv sliter seg videre.

Tre timer igjen?? Det kan ikke være mulig. Det er da vi kommer til det fatale veivalget: Kort eller lang rute?

Vi tar den korte. Den med et navn som hentet fra “Ringenes Herre”: De tre dødspassene.

GOD MERKET: Vel og merke hvis du ser etter malingsmerkene på steinene. Teksten på skildene som du finner på hver fjelltopp langs stien, er helt slipt bort av vind og regn og snø. Foto: Foto: Jonas F. Høydal

Halvannen time før vi ankommer fjellhytta ser vi på kartet. I luftlinje er vi 600 meter unna. Det er 25 grader i lufta og 25 graders stigning. Alt som driver oss fram nå, er tanken på dusjen vi skal ta når vi kommer fram. Og middagen. Og rom med to senger.

Bestemt gjeter

Steinhytta Cabana Podragu er plassert ved kanten av en fjelldal, ved et lite brevann. Mot sør kneiser skarpe tinder - opp dit går stien som tar deg til Varful Moldeveanu. Mot nord faller landskapet bratt og gir utsikt mot det fruktbare slettelandet 2000 meter nedenfor. Hytta er et samlingspunkt for områdets sauegjetere, og er åpen for overnattende fra mai til oktober. Den har 70 sengeplasser, men tro ikke at du kan få sove i fred. I ukedagene er det relativt god plass, men i helgene kan faktisk hytta bli full.

MIDTVEIS: Steinhytta Cabana Podragu ligger halvveis mellom parkeringen ved innsjøen Balea og fjelltoppen. De fleste som tar turen overnatter her en eller to dager. Vær forberedt på nøkternt hushold og røff service. Foto: Foto: Jonas F. Høydal

Gjeteren på kjøkkenet stamper irritert foran oss opp trappen og åpner en dør til en sovesal med sengebrisker. Han peker på to køyesenger.

– Dere sover der, konstaterer han.

– Men. Men vi hadde bestilt rom for bare oss to, forsøker vi.

Blikket han gir oss er vanskelig å definere.

– Skal dere ha hele dette rommet, mener du? Hvor skal de andre sove? Du betaler for rommet nå, nede. Ta med passene.

– Har dere en dusj her, ber den svette nordmannen.

– Nei. Du kan skylle deg i bekken.

I TÅKA: Tåken lå tett rundt oss. Så forsvant skyene med ett, og lot Varful Moldeveanu bryte gjennom. Foto: Foto: Håkon F. Høydal

Nøkternt hytteliv

Det eneste oppholdsrommet er den nødtørftig innredete spisesalen. De fleste besøkende setter seg ut på trammen etter middagen og ser sola farge tindene gyldne før den går ned. Hytta og resten av området er utenfor mobildekning, så bring en god bok. Det er heller ikke mulig å lade mobil eller elektronikk, så ta med reiseladere. Hyttas eget aggregat gir strøm til lys to timer hver kveld. De enkle måltidene som serveres, kokes på gass eller ved.

– Vil du ha en øl, utbryter mannen på kjøkkenet auto-fornærmet:

– Vi har ikke mer øl! Når du ser eselene komme over åsen, da har vi øl! Men nå har vi ikke øl! Du kan få vin, stadfester han og heller noe rødt i en plastkopp før vi rekker å takke ja eller nei.

VÆRSKILLE: Hvor Varful Moldeveanu ligger, går fjellkjeden Karpatene fra øst mot vest, og skaper et skarpt skille mellom den varme, fuktige luften fra sør, og den tørre luften fra nord. Foto: Foto: Jonas F. Høydal

Det er tøff kjærlighet både inne og utenfor hytta. Men det du får på dag to, er en av Europas vakreste fjellturer. Med unntak av det to bratte fjellpass - et i begynnelsen og ett på slutten, er ikke turen fra Cabana Podragu til Varful Moldeveanu spesielt krevende. Turen fram og tilbake tar omkring åtte timer.

Toppen av Romania

Men at det er bratt og noen steder risikabelt, er de mange korsene og plakettene langs stien et tegn på. Folk har dødd av å forsøke å bestige Romanias høyeste fjell. På noen av de bratteste stedene er det hamret kjetting inn i berget for å hjelpe klatringen. Andre steder gjelder det å se hvor man setter foten.

FLAGGET TIL TOPPS: Endelig på toppen! Flagget som vi tok med hele veien, ble plasser sammen med alle de andre, hovedsakelig rumenske, flaggene. Nå vet alle at Norge også har vært her! Foto: Jonas F. Høydal

Etter et par timer omgitt av tåke og sau stikker plutselig en topp gjennom skylaget foran oss. I løpet av noen minutter er tåken borte, og fjellet vi er kommet hit for, troner over oss, grønt og vilt. Det tar ytterligere halvannet time, så sitter vi og spiser lunsj på Romanias tak.

– Visste du at det finnes bjørner her i fjellet? spør fjellfølget meg.

Jeg nikker og tar en jafs av brødleiven hyttesjefen ga oss.

– Ja. Tenk om vi hadde møtt en vill bjørn mens vi var her. Det hadde vært noe, det.

BJØRNEMOR: Joda, vi fikk se henne. Den rumensk binna med bjørnunge var ikke redd for verken biler eller mennesker. Vi holdt vinduene rullet opp. Foto: Foto: Jonas F. Høydal

Les også VGs nye 100-siders reisemagasin. Kjøp det her

Fakta:

  • Varful Moldeveanu (2.544 moh)
  • Romanias høyeste fjell
  • 1 ½ times kjøring fra Sibiu

Antall timer å gå:

  • Balea Lake - Cabana Podragu (via “De tre dødstrinnene”): 5-6 timer (8,5 km)
  • Cabana Podragu - Varful Moldeveanu t/r: 7-8 timer (13 km)
  • Cabana Podragu - Balea Lake: 5-6 timer (10 km)

Du får kjøpt middag, frokost og brød til matpakker på Cabana Podragu. Det kan likevel være lurt å ta med ekstra næring, for eksempel et par energibarer til hver av turene.

Pris per natt på Cabana Podragu: 60 lei (120 kroner) for en køyeseng i flermannsrom.

Pris per natt i Sibius beste luksushotell: 1200,- for et dobbeltrom

Fly til Sibiu: Lufthansa flyr via München, Austrian Air flyr via Wien.

Valuta: Leu Romania er godt utstyrt med minibanker, og nesten alle steder i nærheten av byene aksepterer betaling med kort. Skal du litt ut på landet bør du imidlertid ha med kontanter. Euro er også greit å ha med som betalingsmiddel.

Romania er et trygt turistmål. Transylvania er mye besøkt av spesielt tyskere, foruten rumernene selv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder