FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Foreslår kamera på flydo

Av Pål Unanue-Zahl11.09.06 13:20

Del saken på:

(VG Nett) Flyturen kan i fremtiden bli et «Storebror»-mareritt. Komplett med kamera på do.

Dersom man ønsker seg litt privatliv på flyturen, kan det bli dårlig med sånt i fremtiden. Britiske forskere jobber med et system som skal overvåke passasjerene i setene, midtgangen og på flytoalettene.

Det er en av modellene til et nytt og sikrere fly, og med sikkert mener forskerne terrorsikkert.

Modellen som nå legges frem på tegnebordet består av en datamaskin som kontinuerlig analyserer passasjerenes oppførsel mens de reiser.

Videokameraer og mikrofoner over hele flyet mater datamaskinen med informasjon og den tar en avgjørelse på om oppførselen er mistenkelig eller ikke.

- Det (systemet) vil plukke ut passasjerer som oppfører seg snodig eller urolig, sier talsmann Catherine Neary i Bae Systems til den engelske avisen The Telegraph.

Noen av tegnene maskinen ser etter er om passasjerene beveger seg unormalt, om de reiser seg opp mens flyet beveger seg på rullebanen og om de nevner visse stikkord.

Ingen do-fred
- Det er sannsynlig at kameraer og mikrofoner vil bli plassert på toalettet, siden det er der angriperne vil sette sammen en bombe, sier hun til The Telegraph.

Samtidig skal systemet hele tiden være på utkikk etter mistenkelige pakker rundt omkring i flyet, spesielt på toalettet.

For de fleste vil det ikke være snakk om inntrenging i privatlivet, mener firmaet.

Informasjonen lagres på datamaskinen om bord, men vil ikke bli tatt vare på med mindre det skjer en «hendelse» på flyturen. Neary tror de fleste passasjerer vil akseptere de foreslåtte sikkerhetstiltakene.

- Dersom folk vet at de blir tryggere, vil de gladelig akseptere sensorene.

Flyindustrien følger prosjektet med argusøyne.

- Vi er alltid på utkikke etter nye tiltak som forbedrer sikkerheten, sier en talsmann for British Airways til avisen.