FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Frykter hackerangrep mot Dreamliner-fly

Av Jostein Matre 31.05.12 11:20

Del saken på:

(VG Nett) To forskere mener de har påvist at kyndige datafolk kan overta kontrollen over passasjerfly.

Det er via en databrikke som er bygd inn i flyets operativsystem at hackere angivelig skal kunne ta over styringen via internett.

Forskerne Chris Woods, fra Quo Vadis Labs, og Sergej Skorobogatov fra Cambridge-universitetet, hevder ifølge The Guardian at de har funnet en metode datakyndige kan bruke for å få tilgang til databrikken, som er produsert av amerikanske Actel.

Tilsvarende brikke finnes også i andre fly i kommersiell luftfart, samt i militære systemer.

- En potensiell angriper kan ødelegge all sikkerhet i brikken, omprogrammere kode- og adgangsnøkler, eller permanent ødelegge brikken, skriver de to forskerne.

Woods opplyser til The Guardian at de har videreformidlet all nødvendig informasjon til myndighetene, men ønsker ikke å si noe om hvordan de reagerte på dette.

Det er via en såkalt «bakdør» man kan få tilgangen til brikken. Disse er med hensikt lagt inn i brikken for å gi større funksjonalitet. Problemet er at de også utgjør en hemmelig vei til kontroll over den.

- De er lette å finne og utnytte, sier Woods.

Actel har så langt ikke kommentert saken.

Norwegian har bestilt en håndfull Dreamliner-fly. Der er forventet at de får det første levert neste år. Også SAS vurderer å kjøpe Dreamliner.