Guide til øyhopping

BO BILLIG: Bungalower helte nede på stranden får du til 400 bath (70 kroner) døgnet. Foto: Dag Fonbæk

PASSER FOR BARNEFAMILIER
Koh Lanta, «Svenskeøya» er storebror i en vakker øygruppe på 50, helt sør på Thailands vestkyst.

En døsig, litt rufsete ferieøy der resort- og bungalowanleggene avløser hverandre langs de tre vestkystmilene med så å si sammenhengende strandlinje - noe svenske barnefamilier altså har oppdaget.

Les også:Thailand - eldorado for øyhopping

De mest kjente strendene er langgrunne Klong Dao i nord, velkjente Long Beach (Phra Ae) og Klong Khong litt lenger sør, med palmetrær og et godt utvalg av hoteller.

Fremfor alt er Koh Lanta et supert utgangspunkt for båtturer ut til snorkleparadiset Koh Mook med den 80 meter lange Emerald Cave-grotten som du kan svømme inn. Fargerik småfisk flokker seg rundt deg og napper også ved Koh Ngai, en annen av øyrikets nyyydelige snorkle- og dykkerøyer.

Koh Samui, Thailands 3. største øy etter Phuket og Koh Chang. Ble som de fleste andre thailandske turiststedene oppdaget av backpackerne - og har nå den største turistveksten i landet, mye fordi øya ligger beskyttet inne i Thailand-gulfen og gikk således helt klar av tsunamien.

SNORKLE-ELDORADO: Ta med deg snorkel og dykkermaske og lei en en longtailbåt for en dag. Her fra Koh Krada. Foto: Øystein Larsen-Vonstett

Med sin beliggenhet har øya også en forskjøvet regntid i forhold til øyene i vest, derfor er Koh Samui populær å besøke også sommerstid.

Her er lesernes egne Thailand-tips

Her er det ikke lov å bygge høyere hotell enn kokosnøttpalmene, derfor anses Koh Samui som Østens Lanzarote, med et grønt og ubebygd indre og mange fine sandstrender - dog smale(!) - rundt på øya.

Phuket har noe å tilby alle, fra fredfulle strender til pulserende natteliv. For barnefamiliene anbefaler vi Kata Beach, Kata Noi, Karon Beach og veldig rolige Kampala og Cape Panwa.

Patong er ikke noe for barnefamilier. I årenes løp har den utviklet seg til et yndet sted for festløver og natteravner med liv døgnet rundt.

Kata og Karon har et mye roligere tempo. Her bor de fleste barnefamiliene, tett på minigolf og andre barneforlystelser.

Phuket - Thailands største øy med 340000 innbyggere og massiv turisme - er tørr fra desember til april. Regntid fra mai til november.

PASSER FOR UNGE/BACKPACKERE

LETT Å KOMME RUDT: Med ferger, speedbåt og longtail-farkoster et det enkelt og billig å komme seg rundt. Foto: Dag Fonbæk

Phi Phi er verdensberømte for sin skjønnhet - og for Maya Bay der filmen «The Beach» ble innspilt. Så populær at mange mener øygruppen er i ferd med å ødelegges.

Hvor enn du skal legge til med longtailbåten ligger det drøssevis av dem der fra før.

Phi Phi fikk hard medfart av tsunamien i 2004, men det meste er gjenoppbygd - og selv om de flotte korallene er bevart (Phi Phi er et dykke- og snorklereldorado!) og vannet er klarere enn noen gang, er den populære øygruppen mellom Phuket og Koh Lanta i ferd med å få ry som Thailands maurtue. Andre øyhopperveteraner sier at Phi Phi bare er et sted du må innom ...

Koh Pha Ngan. Ungdommens og backpackernes eldorado.

Øya rett nord for Koh Samui (båt går derfra) er beryktet for sine temmelig ville fullmånefester, når tusenvis av ungdommer samles på Hat Rin.

Reiseoperatørene finner grunn til å advare unge Koh Pha Ngan-reisende mot å lefle med narkotika, som kan medføre strenge straffer i Thailand.

PASSER FOR VOKSNE
Krabi/Ao Nang: Ikke øyer, men to supre utgangspunkt for å opplevde Thailands aller flotteste øyskjærgård. Det er i Krabi-traktene alle de flotte turistbrosjyrebildene fra Thailand er tatt.

Selvsagt kan du bo på fastlandet og ta daglige longtailbåt-turer ut til øyene fra 30 til 60 minutter unna. Også velkjente Railay Beach, beliggende på en halvøy og isolert fra fastlandet, ligger ti minutter unnas Ao Nang med båt.

Besøk Hong Island med sin vakre lagune (derav navnet) og supre strender der du faktisk fortsatt kan finne din egen paradisiske strand.

Naboøya Pakbia Island er også smellvakker. Egentlig tre småøyer som henger sammen med sandstrender ved lavvann. Her ute risikerer du å dumpe rett oppi et giftermål på stranden!

Koh Chang: Nær Kambodsja finner du denne nokså ukjente, men til gjengjeld raskt voksende turistøya, som får stadig nye hotellanlegg, ettersom turistene finner veien både fra Thailand og Kambodsja, som selv ikke har særlig mange velutviklede badereisemål med unntak av Sianoukville. Ko Chang er Thailandbuktas største øy, hovedsakelig dekket av grønn og frodig regnskog.

Koh Samet: En av de lettest tilgjengelige turistøyene, ikke langt fra Pattaya på fastlandet, således innen rekkevidde med bil fra Bangkok. Den 6 kilometer lange, grønne idyllen med bare 700 innbyggere er nasjonalpark, med restriksjoner på turistutviklingen. Øya regnes for rolig - velegnet for både par og barnefamilier.

Selv om Koh Samet er en populær ferieøy også for thaiene, er øya såpass «tørr» at du også kan få en fin (og billigere) ferie i lavsesongen på sommeren.

Koh Tao: Et coming feriemål, en fergetur unna mer kjente Koh Samui, som etter manges mening begynner å bli vel turistutbygd. «Skilpaddeøya» nord for storebror Koh Samui, var opprinnelig en fangeøy. Lenge var den ubebodd, og det preger øya fortsatt.

Den er mindre og roligere enn naboen Koh Pha Ngan, kjent for sine ville fullmånefester, og en superb dykkerøy med et vell av firmaer som leier ut utstyr.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder