FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

10 tips til ukjente Thailand

10.02.13 15:55

Del saken på:

BANGKOK (VG) Elsker du Thailand - men er lei av å følge turiststrømmen? Det er fortsatt håp.

Av MICHAEL TÖPFFER
Thailand har praktfulle øyer, naturopplevelser og attraksjoner der masseturismen ennå ikke har nådd frem.

Her er ti gode tips:

Koh Bulon Lae - Robinsonøya

Langs den populære fergeruten mellom Koh Lipe og Koh Lanta, passerer man flere mindre øyer som virker helt uberørte. Men på noen av dem finnes det enkle bomuligheter og strender uten trengsel. En av disse øyene er lille, men vakre Koh Bulon Lae. Øya er omgitt av fine strender og korallrev som må utforskes. Her finnes bare et knippe enkle resorter - den beste er kanskje Pansand Resort. Her finner du ikke shopping, underholdning og barer.

Øya er et sted du bare nyter: dypper føttene i det klare vannet mens du spiser en fersk ananas. En del skandinaver har allerede
funnet frem hit, men likevel er paradisøya langt fra den opptråkkede turistløypen.

REISE HIT: Det går båt fra fastlandet i Trang- og Satunprovinsene. Dit kommer man med tog fra Bangkok eller fly til Hat Yai og buss derfra. Du kan også komme hit med ferge via
ruten som går mellom Koh Lipe og Koh Lanta, men siden fergen er for stor til å legge i land på øya, blir du transportert med en liten båt. Ved kraftig sjø passer ikke dette for folk i dårlig form, siden du må klatre opp og ned i fergen selv.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Koh Lao Ya - Nesten øde øy

Populære Koh Chang, ved grensen til Kambodsja, er et populært og etablert reisemål. Men rett sør ligger flere mindre øyer der turismen ennå er i barndommen. En av disse øyene er Koh Lao Ya,
som bare er 900 meter lang og knapt 300 meter bred. Her finner du en lang, fløyelsaktig strand og glassklart vann på øyas østre side. Se på krabbene som løper rundt i sanden og skyggene av fiskene som leker i bølgene mot havbunnen.

En lang trebro knytter øya sammen med en annen liten øy - Koh Lay Klang. Her finnes det bare en resort: Lao Ya Resort, som bør bookes god tid i forveien.

REISE HIT: Bestill en båt fra Koh Chang. Det går også an å padle hit i havkajakk om været tillater det. Du kommer til Koh Chang med buss fra Bangkoks østre bussterminal og videre med ferge og minibuss. Du kan også fly fra Bangkok til Trat-provinsen og ta minibuss derfra til Koh Chang.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Koh Phayam - Finn roen

Lange strender, vaiende palmer og finkornet sand som siles mellom tærne. Det er hva besøkende til den lille øya Koh Phayam i Andamanhavet kan vente seg, helt sør for grensen til Myanmar.

Det forlokkende med dette paradiset er det som ikke finnes: biltrafikk, veier og store hoteller. Her kan du bo i små bungalower i grønne omgivelser og spasere ned til byen kun for å kjøpe fersk ananas.

Øya har et par fine strender og noen enkle restauranter - og det er alt som trengs.

REISE HIT: Båt går to ganger om dagen fra byen Ranong. Dit kommer man med buss fra Phuket (fem timer) eller fra Chumphon, der man kommer med tog fra Bangkok. Flyselskapet Happy Air flyr til Ranong fra Bangkok flere ganger i uken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Koh Tarutao - Det urørte

På fredfylte Koh Tarutao får du de fantastiske strendene for deg selv. Øya har siden 1974 hatt status som nasjonalpark, og de eneste bofaste er øyas parkvoktere og familiene deres. Det betyr at øya er uten bebyggelse - bortsett fra en resortlignende by ved Pante Malaka-stranden, som har en håndfull bungalower og bygg med sovesaler, en restaurant, en liten butikk og parkvokternes hus.

Koh Tarutao har fantastiske og urørte kilometerlange strender med hvit og porøs sand. Parkvokterne leier ut sykler for rundt
50 kroner dagen. Et enkelt kart er inkludert i prisen. Det er bare å tråkke løs på den ene veien som finnes. Sykkelturen går til flere vakre strender og et gammelt og stengt fengsel. Det er alt som finnes på øya.

REISE HIT: Fra sør-Thailand kan du ta båt fra Pak Bara i Satunprovinsen eller fra Phuket-, Krabi- eller Trangprovinsene.
Noen kommer også med båt fra Langkawi i Malaysia.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Chumphon - Dykkeparadis

Halvveis mellom Bangkok og Phuket ligger provinsen Chumphon, et sted nesten alle kjører forbi på vei til de mer kjente stedene i Thailand. Og det er synd, for her finner du noen av Thailands fineste strender på fastlandet: Kilometer på kilometer med lange og urørte strender mot den thailandske gulfen. Her finnes bare noen få hoteller. En mulighet er å bo i byen Chumphon og dra på dagsturer til provinsens ulike severdigheter og nasjonalparker. Gå ikke glipp av den marine delen av nasjonalparken Mu Ko, kjent for sine vakre korallrev og klare vann. Her er det fint å dykke.

Fra Chumphon kan du også ta ferge ut til de populære øyene i den thailandske gulfen, som Koh Tao og Koh Phangan.

REISE HIT: Du kommer deg enklest til Chumphon med tog eller buss fra Bangkok. Alle som kjører landeveien fra sør til sentrale Thailand passerer stedet. Byen har også en flyplass, og Solar Air flyr fra Bangkok.

Tak - Fossefall og dype daler

Tak er Thailands varmeste provins, med temperaturer godt over 40 grader om sommeren. Litt ironisk er det kanskje da at provinsen er kjent for vann. Her finner du Thailands største og mektigste fossefall, nemlig det imponerende Thi Lo Su, med et fall på 250 meter. I provinsen finner du også landets største demning: den enorme Bhumibol-demningen, som rommer over 13 milliarder kubikkmeter vann.

Reiser du vestover, kommer du til grensen mot Myanmar og byen Mae Sot, som er kjent for handel med edelstener. Veien nordover går til Mae Hong Son, som er en spennende og eventyrfylt reise på smale veier blant høye fjell og dype daler.

REISE HIT: Provinshovedstaden Tak har ikke flyplass, men ligger langs motorveien fra Bangkok til Chiang Mai. Det går ofte busser, og reisen tar rundt fem timer. Nærmeste togstasjon ligger i naboprovinsen Phitsanulok, åtte mil unna. Grensebyen Mae Sot har flyplass, der det lander noen fly i uken.

Loei - Det ville Thailand

Thailands ville vest, kalles den, provinsen Loei. Inneklemt blant elver, fjellmassiver og nasjonalparker er det også et av Thailands mest grisgrendte områder.

Dessuten er det den kaldeste provinsen i landet. Her kan temperaturen på noen steder gå ned mot frysepunktet - noe som er en attraksjon i seg selv blant thailandske turister.

Her kan du besøke høydeplatået og nasjonalparken Phu Kradung - også kalt Thailands mest romantiske sted - og beundre det rike plantelivet og utsikten fra 1600 meters høyde. Stedet har en flora som er helt unik for Thailand.

Chiang Khan og Pak Chom er også verd å besøke. Begge stedene ligger langs Mekongelven. Ta en kald øl i solnedgangen og se ut over den mektige elven mens himmelen sakte farges rød.

REISE HIT: Det går nå fly fra Bangkok til Loei et par dager i uken. Naboprovinsen Udon Thani har en større flyplass, og derfra går det busser og tog. Regn med en titimers tur dersom du velger buss fra Bangkok.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nakhon Phanom - Buddha i veggene

Nakhon Phanom er kanskje Thailands mest avsidesliggende provins og er mest kjent for tempelet Phra That Phanom. Det regnes som et av buddhismens mest hellige steder. Hvorfor? Fordi det sies at Buddhas brystben er murt inn i tempelveggen. Tempelet ble bygget på 1500-tallet av kong Setthathirath av Lanxang.

Buddhister fra hele verden valfarter hit, men få vestlige turister har oppdaget stedet. Det er synd, for provinsen er vakker. Veien er kort til Vietnam og Laos, og folk her snakker flere språk. Det sies også at provinsen har Thailands beste kylling med klebrig ris.

REISE HIT: Flere flyselskaper har daglige fly hit fra Bangkok. Buss fra Bangkok tar ca 12 timer. Stedet ligger laglig til for dem som tar landeveien mellom Thailand, Laos og Vietnam.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mo Hin Khao - Et tropisk stonehenge

Mo Hin Khao regnes som et av Thailands syv underverker og er en samling klippeformasjoner som har likheter med det verdensberømte Stonehenge. Riktignok kan de ikke måle seg helt med Stonehenge, men kalksteinsklippene som stikker rett opp av jorden er faktisk imponerende. De har fått sine unike former av værets krefter gjennom årtusener, og med litt fantasi kan du se at de ligner sopp, skilpadder - eller noe helt annet.

Mo Hin Khao ligger i Chaiyaphum-provinsen nord i Thailand, som også er kjent for fine fossefall og nasjonalparker. Dette er definitivt utenfor den gjengse turistløypen og en del av det urørte Thailand.

REISE HIT: Du kommer dit enklest med forhåndsbestilt skyss fra det lokale hotellet. Buss fra Bangkok til Chaiyaphum tar seks timer. Nærmeste togstasjon er Bua Yai.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sukhothai - Ruinbyen

Tempel- og ruinbyen Sukhothai ligger på UNESCOs verdensarvliste. Den historiske parken utgjør restene av et kongedømme fra 1200-tallet. Her finnes, foruten restene av templer, buddhastatuer og bygninger, også murer, kanaler og enorme porter som er godt bevart.

Hele området strekker seg over 70 kvadratkilometer, men de mest interessante delene er konsentrert til et mindre område.

Sukhothai har alltid vært forlokkende for historieinteresserte, men har aldri dratt de store utenlandske turiststrømmene. Den beste måten å utforske området på er på sykkel for noen få kroner per dag.

REISE HIT: Flyselskapet Bangkok Air flyr til Sukhothai. Buss fra Bangkok tar rundt syv timer. Du kan også ta tog fra Bangkok til Phitsanulok og buss derfra. Nordfra finnes det flere bussforbindelser.