FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

- Husk at du er gjest

29.07.12 23:04

Del saken på:

Du kommer langt med vanlig folkeskikk når du ferierer i Europa.

Av Julie Østengen og Synnøve Åsebø
Ikke rop på kelneren. Ikke gå med bikini i butikken. Ikke bli overstadig beruset. Ved å oppføre deg som folk og ha respekt for landet du besøker, vil du også selv bli møtt med respekt, er rådet fra Rolf Forsdahl, reisedirektør for utland i Virke.

- Det viktigste er å huske at vi er gjester, og at det forventes at vi følger det som er vanlig skikk i det landet vi besøker, sier Forsdahl.

Reisedirektøren presiserer at Europa på mange måter er et homogent område når det gjelder moral og verdier.

Forskjeller

Samtidig bør man ha i mente at det er forskjeller mellom de typiske turiststedene som Ayia Napa, og landsbyer i for eksempel Frankrike eller Italia.

- I de katolske landene står respekten for religion veldig høyt, og også i de konservative delene av Tyskland og Frankrike, sier Forsdahl.

- Man bør dekke seg til når man besøker religiøse områder, og ikke knipse i vei når man besøker en kirke der folk er i bønn.

Forsdahl råder norske turister til å tørre å smake på lokale retter og drikker, og å takke ja til invitasjoner til lokale arrangementer.

- Da vil du gi et godt inntrykk, sier Forsdahl.

- Men når det gjelder alkoholinntak, har mange av oss en vei å gå. I de fleste europeiske land er det å vise seg synlig beruset, ikke akseptert.

Kysset - havnet i fengsel

Ikke alle reisende er like flinkt til å huske at de er gjester i land med andre lover og regler.

I Dubai i 2010 ble det britiske ekteparet Ayman Najafi og Charlotte Adams dømt til en måneds fengsel med påfølgende deportasjon for å ha kysset hverandre på munnen på en restaurant. De ble også ilagt en bot på 200 pund for å ha drukket alkohol.

Den thailandskfødte amerikaneren Joe Gordon ble i 2011 dømt til to og et halvt år i fengsel for majestetsfornærmelse etter å ha oversatt og publisert deler av boken «Kongen smiler aldri» på nettet. Boken er forbudt i Thailand.

Thailandske Ampon Tangnoppakul ble samme år dømt til 20 års fengsel etter å ha sendt frekke tekstmeldinger om kong Bhumibol Adulyadej.