HISTORISK: En kanalbåt kjører forbi Albert Dock, en av flere minner om Liverpools tid som handelsmetropol. Foto: PA PHOTOS

Unesco mener at britisk verdensarv er i fare

(VG Nett) Liverpool står i fare for å miste statusen som verdensarv på grunn av et byggeprosjekt.

«Den maritime handelsbyen Liverpool» fikk plass på den gjeve listen i 2004, fordi en rekke av bygningene vitner om hvordan byen ble et av verdens fremste handelssentrum i løpet av det 17. og 18. århundre.

Verdensarv-status fører gjerne til flere turister, og turisme har ganske riktig vært en av de største vekstnæringene i Merseyside-byen de siste årene.

- Turistnæringen er verdt tre milliarder pund (28 milliarder kroner) i året og skaper 42.000 jobber, sa lederen for besøksøkonomi og utvikling i Mersey Partnership, Pam Wiltshire, til BBC i fjor.

Uttalelsene ble gitt i forbindelse med at Unesco - som styrer verdensarvlisten - var på inspeksjon i Liverpool fordi FN-organisasjonen var bekymret for fremtiden til byens historiske minnesmerker.

- Jeg tror ikke det er noen fare for at vi mister statusen, sa Wiltshire den gang.

Bekymret

Denne uken tok likevel byen hans et første skritt mot «verdensarvløshet». Tirsdag satte nemlig Unesco offisielt Liverpool på listen over verdensarv i fare.

Årsaken heter Liverpool Waters, og er en gigantisk skyskraperutbygging i havneområdet nord for bysentrum.

Etter Unescos mening vil 50-milliardersprosjektet dele opp og isolere de ulike havnene visuelt. Organisasjonen mener at hele det den unike verdien ved byens havneområde og historiske sentrum settes i fare av planene, ifølge uttalelsen på Unescos hjemmeside.

Vil ut

Ikke alle lar seg skremme.

- Jo før strengen blir kuttet (byen mister verdensarvstatus - journ. anm), jo bedre, sier lederen i Downtown Liverpool In Business, Frank McKenna, til lokalavisen Liverpool Daily Post.

Han fnyser også av Unesco-inspektørenes påstand om at skyskraperne vil ødelegge byens sjøside.

Artikkelen fortsetter under bildet.

«SHANGHAI LIGHT»? Høyblokkene i Liverpool Waters er omstridte. Slik vil de se ut fra Mersey. Foto: LIVERPOOL WATERS


- Det er nonsens. Gjenreisingen av havneområdet nord for byen, som i dag er en slags ødemark, er en sjanse som Liverpool ville være gal hvis den stoppet, sier McKenna.

- «Wannabe»-Dubai

Unesco får imidlertid støtte fra Guardians arkitekturkritiker Rowan Moore. Han mener Liverpool Waters er et «wannabe»-Dubai eller lettversjon av Shanghai, «slengt likegyldig ved siden av de historiske bygningene».

«Tårnene vil reise seg truende bak The Three Graces (tre landemerker i det tidligere George's Dock - journ. anm.). Og, til tross for at de er store, de gamle lagerhusene vil se ut som drivved i et hav av det som, inntil det motsatte er bevist, ser ut som et svært gjennomsnittlig kommersielt prosjekt, skriver han, videre i Guardian.

Om plassen på bekymringslisten vil få noen videre betydning, er høyst usikkert. I dag er hele 37 steder på denne listen. I hele verdensarvlistens historie har kun to steder mistet statusen som verdensarv.

Liverpool er ikke det eneste verdensarvstedet som skaper bekymring i Unesco. Også Portobelo-San Lorenzo i Panama og to steder i Mali: Timbuktu og Akias grav i Gao, er ført opp på farelisten.

De to stedene i Mali ble satt på listen etter anmodning fra landets regjering. Grunnen er at den nordre delen av landet, der både Gao og Timbuktu ligger, siden i vinter har vært kontrollert av opprørere. I mai skal rebeller ha satt fyr på en av Timbuktus verdensarv-steder.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder