FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Magiske Havana

Av Klaes Krog21.11.10 12:11

Del saken på:

HAVANA (VG) Det er noe som skurrer under Havanas fargerike overflate.

Hun var ung, vill, vakker og vanvittig sexy. Hun fikk meg til å ville gå i barndommen. Vi satt på Casa de la Musica i Centro i Havana en sen nattetime og kikket på flickor i Havana.

HAR DU ET REISETIPS FRA CUBA? Legg det inn her!

«Levva livet - å - å - levva livet». Henslengt i en åpen Oldsmobil 1955 årgang med sigaren solid plantet som en stokk i munnviken gled vi ned Malecon, bølgebryter-strandpromenaden som slanger seg rundt sentrum i Havana. Åge Aleksandersens gamle hit fra 1984 romsterte under kraniet. Malecon er stedet folk av alle kjønn treffes. Går du etter lyden i sidegatene snubler du raskt i nye partylignende tilstander.

Havana er fortsatt en magisk by og et av stedene der du må betale musikanter for ikke å spille.

Ragaton er siste skrik og rytmene dundrer løs på deg i flere etasjer.

BILDESPESIAL: Se flere bilder fra Havana

På dansegulvet går det i salsa, rumba og mambo og cha-cha-cha - dansen cubaneren Enrique Jorrín konstruerte i 1952, etter sigende for at rytmesvake amerikanere - eventuelt europeere - skulle henge med.

For å få med deg siste musikknytt prøv: Café Cantante Mi Habana ved Revolusjonsplassen i Vedado eller La Madriguera i Quinto de los Molinos, der bydelene Vedado og Centro glir over i hverandre.

Gamlebyen er nå så gjennomrestaurert at den har mistet mye av den falmede sjarmen - omtrent som Røros. Til gjengjeld finner du den i Centro.

Lukten av Cuba

Mitt første minne om Cuba er en duft som rev i nesen. Den kom sivende mot meg fra noen digre typer i ørelappstolene, sikkert onkler. De snakket om Cuba og en fyr som het Partagas. Etter hvert skjønte jeg at det ikke var fyren, men verdensberømte havanasigarer de hadde snakket om. I et turistfølge er Partagas-fabrikken i Industrigata fortsatt obligatorisk.

Og for å få med deg resten av smakene, kan du jo oppsøke rommuseet og sjokolademakeriet. Resten består stort sett av ris, bønner og kylling eller fisk.

Så glemte jeg Cuba til mine jevnaldrende begynte å reise dit på arbeidsleir. Noen ble vaksinert mot kommunisme for all fremtid, mens andre fant den store sosialistiske gløden. Nysgjerrigheten var vakt, men ble ikke forløst for min del, før El Jefe - Fidel Castro - gikk i «allianse med djevelen», som han sa, og åpnet for turisme. Siden er det blitt noen turer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Havanas gater hardner til, men byen har fortsatt noe magisk over seg. Det er grenser for hvor lenge selv et så tilbakelent vesen som cubaneren kan leve under dårlige kår og likevel holde humøret og gleden oppe. Noe skurrer skjærende falsk under festspilloppene. Det er som å kjenne draget fra stupet der borte ved kanten.

LES OGSÅ: Cubas fascinerende sider

I en gammel amerikaner

Oldsmobilen var ment som reportasjerekvisitt, men det fungerte ikke helt, selv om vi hygget oss fælt. Vi cruiset rundt gamlebyen og i Centro.

Mange tok det for det det var: Rike turister som moret seg på fjollet vis, mens andre hardnet i blikket ved synet av småfeite sigartyggende gringos. Kanskje ikke så rart når du vet at daglønnen til mange knapt kan betale en trikkebillett i Oslo, og at det er rasjoneringskortene og svartebørsen som holder liv i dem, men bare så vidt.

Atter andre fikk dollartegnet i øynene. Bondefangere, og dem er det mange av, så lett-tjente penger. Lokalt kalles de jineteros og jineteras - bokstavelig talt ryttere.

LES OGSÅ: Ny turistrute i Che Guevaras fotspor

Tilbudene dreier seg om alt fra kropp via fiksing til guiding. Stort sett er de bare masete og ikke farlige.

Til gjengjeld er turistpolitiet ofte raskt på pletten og jager dem om de tror du føler deg truet, og det kan være vel så masete når du bare hadde tenkt å slå av en prat.

MER ENN HAVANA: Her er ni «hemmelige» reisetips i Karibia

Får du venner blant lokalbefolkningen, noe som lett kan skje, så gjør deg selv og dem den tjenesten at du ikke forsøker å invitere dem med på hotellet.

Der står nemlig en overordentlig svingdørgeneral som har til oppgave å sørge for at uønsket fraternisering ikke finner sted. Og han kan jobben sin.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!