FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Bli med til verdens billigste ferieland

Av Dag Fonbæk 07.02.11 11:46 | Oppdatert: 07.02.11 13:03

Del saken på:

MALAKKA (VG) Igjen er Malaysia - for 3. året på rad - kåret til verdens billigste ferieland. Ikke noe annet sted får du mer igjen for feriepengene dine.

Malaysia - det komplette feriemålet

Det har valutavekslingsbyrået X-Change regnet ut.

Og når Thailand-naboen i tillegg byr på massevis av sol og varme, flott badevann, grisebillig shopping, matsmaker fra alle Asias hjørner, engelsktalende befolkning og en spennende kolonihistorie samt masser av grønn og frodig natur, nøler vi ikke med å fastslå at Malaysia er ett av verdens mest komplette ferieland.

MALAYSIA = ROBINSON

Best av 73

Hovedstaden Kuala Lumpur er storbyen med verdens laveste priser for turistene, sammenlignet med 72 andre storbyer over hele verden. KL er billigst på alt - både på varekjøp, mat, overnatting, transport m.m. ifølge UBS Wealth Management Research.

FÅ MED DEG: Bildeserie fra Malaysia

Kanskje er det derfor turisttilsstrømningen til Malaysia øker, tross finanskrise og globale nedgangstider. Innpå 24 millioner turister besøkte Malaysia i fjor - 7 prosent flere enn året før.

Smak av hele Asia

Som KL-turist kan du knapt unngå Merdeka Square - frigjøringsplassen - omgitt av rikt ornamenerte bygninger fra kolonitiden. Nettopp her ser du bedre enn noe annet sted hvilken etnisk og kulturell smeltedigel Malaysia er: Kinesere, indere, malayer og drøssevis av andre folkeslag omgås i fred og harmoni, slik de har gjort i hundrevis av år.

REISEBREV: - Verdens beste reisemål!
REISEBREV: Øyloffing i Malaysia
REISEBREV: Paradis på jord

I Chinatown, ikke langt unna, syder luften av chili-hvitløk og piratsalg. Går du i motsatt retning havner du i Little India, der folk spiser gryterett med fingrene på gaterestaurant.

Januar/februar

Legg gjerne KL-besøket til januar/februar, når folkeslagene feirer hverandres høytider; her feires både kinesisk nyttår og hinduenes Thaipusam, der tusener klatrer opp til Batu-grottene utenfor byen for å se selvpinerne med fiskekroker i ryggen og piercing gjennom kinn og tunge.

Mangfoldet kommer også til uttrykk i gammel-hovedstaden Malakka, der du virkelig finner spor etter kolonitiden:

Harmony street

I Harmony Street - på kartet lydende Jalan Tukang Besi, midt i Chinatown-delen av Malakkas historiske sentrum - finner vi side om side en kristen kirke, et buddha-tempel og en muslimsk moské, alt innenfor 150 meter.

MER OM MALAYSIA: VG-leserne diskuterer

- I hundrevis av år har vi levd sammen. Muslimer har giftet seg med kristne, buddhister med arabere osv. Og vi har det bra, sier vår rickshaw-syklende guide Zeb idet han slipper oss av ved en kryddersjappe med hundre papirsekker på gulvet, fulle av all verdens fargerike og luktsterke krydderier.

Alle måtte innom

Malakka - Malay-sultanatets gammel-hovedstad - ble grunnlagt av kinesiske krydderhandlere som utviklet en blomstrende handelshavn, strategisk beliggende i Malakkastredet der alle handelskipene måtte passere på sin vei mellom Kina og India.

På 1400 og 1500-tallet var Malakka det viktigste handelssenteret i hele den indonesiske øyverdenen.

LES OGSÅ: Kombiner Singapore og Malaysia

I dette møtet oppsto det etniske og kulturelle mangfoldet som fremdeles preger Malaysia som nasjon - og som enhver turist raskt vil føle, bl.a. i matveien: Motsetningsfyllt, men likevel harmonisk.

Matøya Penang

Det sies at maten er som folket. Også det malaysiske kjøkkenet er en sann mix på alle måter. Mangfoldet er slående, her også.

Ferieøya Penang skal angivelig ha den aller beste maten i hele Malaysia. Øyas kvinner lokket til seg mennene gjennom å lage god mat, lyder sagnet.

KUALA LUMPUR: Hotellrom for 30 kroner

På de svære gaterestaurantene - hawkerstalls'ene - sitter folk ved småbord og spiser av plastboller, omgitt av opptil 100 rullende kjøkkener som putrer ut alle mulige asiatiske lukter og smaker i et frydefult gastronomisk potpurri:

Indisk curry-mat, nudler, arabiske gryterretter, innbakte samosa-varianter, «kinamat» i alle former, indonesiske ris-retter - ispedd en dash koloni-arv. Da har du malaysisk mat i et nøtteskall.

Øyluksus

Det var også her på Penang den første moderne turismen utviklet seg. Lenger nord på Malaysias vestkyst finner du to andre ferieøyer, som mer enn Penang lokker med luksus og bortgjemte idyller: Langkawi og Pangkor.

REISE-EKSPERTERNES MALAYSIA-TIPS

Under styltevillaen på luksusøya Pangkor Laut hører vi bølgene skvulpe. Baderomsveggen mot havet er skjøvet til side, karbadet fylt med helsebringende spa-vann.

En optimal avslutning på Malaysia-ferien - eller som ultimat honeymoon-setting for dem det måtte angå.

1000 kroner døgnet

Øy-luksusen er innen rekkevidde en liten times flytur nordover fra KL. Prisen du må betale avhenger av hva du spiser/drikker og hvor mye du frekventerer spa-paviljongene - men fra en 1000-lapp i døgnet og oppover har du det erkebra!

LES OGSÅ: Mest for pengene i Kuala Lumpur

Pangkor er kanskje den flotteste av alle vestkyst-øyene, og besitter en av Sørøst-Asias flotteste strender, Emerald Bay.

Ryggsekkfri sone

Langkawi er Malaysias største ferieøy helt oppe ved grensen mot Thailand, erklært som backpackerfri sone av turistmyndighetene.

Av de 99 Langkawi-øyene er bare tre bebodd. De flotteste resortene ligger nord på hovedøya. The Datai er flottest. Vi bodde der tre netter. Pur luksus midt i regnskogen, omgitt av golfbane og kritthvite strender.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!