FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Heathrow ikke lenger verdens travleste flyplass

Av Anne Bergseng30.01.15 10:25 | Oppdatert: 30.01.15 14:56

Del saken på:

For første gang er flyplassen i Dubai verdens travleste målt i antall internasjonale passasjerer.

Frem til 2014 har Heathrow tronet på toppen. I fjor var antall internasjonale passasjerer på London-flyplassen 68,1 millioner, men dette holdt ikke til å bevare topp-plasseringen.

Med en økning på 6,1 prosent, med 70,5 millioner internasjonale passasjerer, ble Dubai International Airport verdens travleste.

– Vårt felles mål er å gjøre Dubai til et globalt knutepunkt for luftfart, og vi nærmer oss dette målet takket være en åpen politikk, Dubais voksende attraktivitet som handels- og turistsenter, og utviklingen av flyselskapene Emirates og Flydubai, sa styreleder i Dubai Airports, Sheikh Ahmed Bin Saeed Al Maktoum, ved kunngjøringen av passasjertallene for 2014, skriver danske Jyllands-Posten.

Han la til at det var en historisk milepæl at Dubai nå tok over tronen fra London etter flere tiår med kraftig vekst.

Det bør legges til at Dubai er et stort knutepunkt for flytrafikk, og at en del av passasjerene kun foretar en mellomlanding her.

Mangler kapasitet

En talskvinne fra Heathrow sier til BBC at Storbritannia i 350 år har vært verdens største internasjonale havn når det gjelder både skip og fly, men at den manglende kapasiteten på flyplassen er årsaken til at flyplassen nå må gi fra seg tronen til Dubai.

Dubai gikk fra 66.431.533 passasjerer i 2013 til totalt 70.475.636 i 2014. Flyplassen forventer ifølge styreformannen å fortsette økningen, og muligens nå opp til 79 millioner passasjerer i 2015.

Til tross for svært høye tall, er ikke Dubai verdens travleste flyplass totalt sett. Den tittelen tilhører Hartsfield -Jackson- flyplassen, bedre kjent som Atlanta internasjonale flyplass, med 94.400.000. passasjerer i 2013. Her er både nasjonale og internasjonale flyginger inkludert.

Fra Oslo til Dubai

Fra Gardermoen går det flere direktefly til Dubai:

– Det er to selskap som opererer direkterute mellom Oslo Lufthavn og Dubai. Emirates har én daglig avgang, og Norwegian har tre ukentlige avganger, sier Lasse A. Vangstein, i kommunikasjonsavdelingen ved Oslo Lufthavn.

Til Heathrow er det naturlig nok langt hyppigere trafikk, med mellom syv og ti daglige avganger, operert av SAS og British Airways.

I 2014 var det 24. 269. 152 passasjerer innom Oslo Lufthavn, en økning på 4,8 prosent fra 2013.