FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
FROST: Filmen er inspirert av norsk natur, og har gitt mange amerikanere interesse for Norge. Her er Anna, snømannen Olaf og Kristoff i en scene fra filmen. Foto: AP PHOTO/DISNEY Mgortz, Ap ,

Film øker reiselysten

Av Anne BergsengPublisert: 07.05.2015

Del saken på:

En fersk undersøkelse viser at nordmenn lar film og tv-serier påvirke sine reisevalg.

Annonse

Sterke opplevelser på lerretet eller tv-skjermen får oss opp av sofaen og ut på tur. Fenomenet kjenner vi blant annet fra Disneys suksessfilm Frost, som førte til en formidabel interesse for Norge i amerikanske medier. I neste runde begynte amerikanske turister å strømme til Norge i hopetall.

I fjor var USA det landet som hadde størst økning i antall turister til Norge, trolig mye takket være Frost-filmen. Økningen var på nærmere 40 prosent, ifølge reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin.

Annonsørinnhold
Reise

Nå viser en ny undersøkelse fra NHO Reiseliv at også vi nordmenn lar oss påvirke av hva vi ser på skjermene.

Litt over 1000 nordmenn over 20 år ble spurt om i hvilken grad film og tv-serier påvirker dem i denne sammenhengen.

42 prosent svarer at de lar seg inspirere av film og tv-serier når de planlegger feriereiser, og tallet er særlig høyt blant de unge.

Samtidig svarer hele 21 prosent, som tilsvarer rundt 820.000 nordmenn, at de faktisk har valgt feriemål eller besøkt et sted etter å ha sett stedet i en film eller tv-serie.

Trenden er tydelig også på verdensbasis. I 2012 valgte 40 millioner turister reisemål ut fra hvor filmer ble spilt inn, ifølge TCI Research. Her kommer det også frem at spesielt de yngre lar seg påvirke og inspirere, og at det særlig gjelder storbyer.

Vil styrke norsk reiseliv

- Tallet fra NHO-undersøkelsen er høyt, men samtidig er vi ikke veldig overrasket. Vi vet fra internasjonale undersøkelser at filmer og dramaserier har stor smitteeffekt på turismen. En norsk filmincentivordning vil kunne bidra til å sette Norge ettertrykkelig på kartet som reisemål. Da kan kanskje den neste store vikingfilmen spilles inn i norske fjorder fremfor i Irland, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

NORGESBESØK: Bruce og Eliszabeth Severeid fra Washington er to av de mange amerikanske turistene som kommer til Norge. Foto MONA LANGSET ,

I en separat undersøkelse svarer 97 prosent av reiselivsbedriftene her i landet at de tror flere filminnspillinger vil styrke norsk reiseliv.

Siden i fjor høst har NHO Reiseliv kjørt en kampanje i sosiale medier der de oppfordrer folk til å dele bilder av steder i Norge de gjerne vil se i en film eller tv-serie. Facebook-siden «Film i Norge» har godt over 6000 «likes»

Norsk filmbransje ivrer også for at flere filmer skal spilles inn i Norge.

-Norsk filmforbund jobber for at Norge skal få en såkalt ikke-diskriminerende incentivordning for film. Det vil si at både norske og internasjonale produksjoner skal behandles på samme vilkår når de søker. Dette vil komme både kinofilm, TV-drama og dokumentarfilm til gode. Vi er ganske sikre på at en slik ordning også vil redusere utflaggingen av norske kinofilmer og dermed komme den norske bransjen og de omliggende bransjene, som reiselivsbransjen, til gode, sier Sverre Pedersen, leder i Norsk Filmforbund.

Produsentveteran John M. Jacobsen i Filmkameratene ønsker også at Norge skal bli et mer attraktivt innspillingsland for film- og tv-drama:

Vi har tett kontakt med internasjonal filmbransje, og interessen er stor for å fortelle historier fra og i Norge. Med en filmincentivordning håper vi at det blir flere store filmproduksjoner i Norge som kommer både vår og andre bransjer til gode, sier Jacobsen.

Filmen Frost som fremdeles trekker turister til Norge hentet inspirasjon fra H.C. Andersens eventyr om Snedronningen. Figurene i filmen har navn som Sven, Anna, og Olaf, og handlingen foregår i byen Arendelle. Der er det stavkirker, troll, fjordhester, nordlys og bunader. Slottet i byen er inspirert av Akershus festning i Oslo, og det ligger i en fjord ikke helt ulik Nærøyfjorden