FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Ekstreme reiseeventyr

Av Malene Emilie Rustad20.02.18 08:33 | Oppdatert: 26.04.18 10:17

Del saken på:

Har du lyst til å prøve deg ut på langtur? Her er rådene og destinasjonene fra de som kan det best.

Vakre istopper eller magiske fjellheimer. Å komme seg ut i vill natur er en opplevelse de fleste aldri angrer på.

Men å prøve seg frem på ekstreme fotturer eller kaste seg ut i et nytt prosjekt kan kjennes skummelt og ukjent. Ekstremsportutøver Tormod Granheim (43) og polfarer Astrid Furholt (50) viser at det er fullt mulig å begi seg ut på eventyr. Og du trenger ikke alltid å dra langt for å oppleve det.

Eventyr her og eventyr der

Tormod Granheim er den eneste i Norden som har besteget Europas 82 topper 4000 meter over havet. Han lever av adrenalin og naturopplevelser, og erklærer seg selv som fryktløs.

– Ville eventyr kan man oppleve nær sagt hvor som helst, jeg har klatret Trollveggen vinterstid og kjørt på ski fra høye topper i Andes, på Hawaii, Australia og Island. Du trenger ikke alltid å reise så langt, Norge har veldig mange fine steder en kan besøke, sier han.

Granheim har padlet kajakk ned noen av Norges bratteste elver – de er i verdensklasse, steder som Voss og Sjoaområdet. Sist sommer padlet han kano ned Røavassdraget i Femunden.

– Eventyrlige opplevelser finnes virkelig overalt. Men mitt villeste eventyr opplevde jeg i Tibet da jeg klatret til topp på Mount Everest på en dag og kjørte ski som førstemann fra toppen og ned fjellets tre kilometer høye og 55 grader bratte nordvegg.

– Hva er dine beste råd til de som vil prøve ut ekstremsport?

– Lær av flinke folk. En god mulighet er å besøke festivaler som Fjellsportfestivalen i Sogndal, der kan du delta på guidede turer, høre inspirerende foredrag og møte potensielle turvenner.

Granheim mener det er et fascinerende skille mellom det å delta på organiserte turer og det å ta ansvaret selv.

– Hopper du tandem får du kjenne på opplevelsen, men hopper du uten en mann festet på ryggen går du fra å være passasjer til utøver – noe som forsterker mestringsfølelsen.
– Hva er smart å forberede seg på før en eventuell tur?

– I de gode gamle fjellvettreglene het det seg «Lytt til erfarne fjellfolk» – informasjon fra noen som har gjort noe lignende tidligere er en gullgruve som vil hjelpe deg både med planlegging og gjennomføring av eventyr.

Kaldt, vakkert og vilt

Astrid Furholt er eneste kvinne i verden som har fulgt Roald Amundsens spor til Sydpolen. Etter en 66 dagers tur i Antarktis er Furholts favorittdestinasjoner ikke overraskende i de kaldere strøk.

– Jeg elsker det store hvite landskapet. De kalde strøkene i Antarktis og i Arktis har klart å stjele hjerte mitt. De er så ville og utemmede, og det er virkelig steder som får meg til å kjenne at jeg lever. Det krever noe av deg hele tiden for at du skal opprettholde din eksistens og det er en spennende utfordringer å lære å spille på lag med disse elementene. Å gå mot dem nytter ikke, der er det ikke du som bestemmer, sier hun.

Furholt lar seg også begeistre av de norske fjellheimene. Det var der inspirasjonen og turgleden startet.

– Vi er så heldige som har så mange flotte steder her i Norge. Vi kan øve oss og lære oss å leve i pakt med naturen, for å så kanskje bruke det til en stor tur eller ekspedisjon. Eller bare utfordre oss selv med små turer og finne glede og ro med å komme oss ut i naturen.

Furholts beste tips til å komme seg ut på langtur er se for seg alle mulige scenarioer og alltid ha en plan med en løsning på problemer som kan oppstå.

– Det må vel være å forberede seg så godt en kan. Du kan aldri detaljplanlegge nok. Har du løsninger, så kan du eliminere mange overraskelser og da vil du ha større sjanse for å lykkes.