FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Drømmeflyet tok fyr

Av Jostein Matre 08.01.13 12:10 | Oppdatert: 08.01.13 12:35

Del saken på:

(VG Nett) Et Dreamliner-fly fra Japan Airlines tok fyr mens det stod på bakken ved Boston Logan-flyplassen mandag.

Det mye omtalte flyet har nok en gang fått en ripe i lakken.
Mandag startet en brann i det elektriske systemet om bord på et av flyene som er produsert av Boeing. Flyet stod på bakken da brannen startet, og passasjerene som kom fra Tokyo hadde akkurat forlatt kabinen.

- Eksplodert

Det var rengjøringspersonale, som ifølge USA Today, oppdaget røyk i kabinen. Få minutter senere var brannmannskaper på plass.

Carol Anderson, talskvinne for Japanes Airlines, sier til BBC at man først oppdaget røyk bakerst i kabinen.

- Deretter så en i rengjøringspersonalet røyk på utsiden av flyet.

Ifølge brannsjef Bob Donahue er det trolig et batteri som gir strøm til flyets elektriske systemer når flyet er slått av som har eksplodert.

Ulike luftfartsmyndigheter undersøker nå nærmere hva som nøyaktig har skjedd. Det samme gjør Boeing selv.

- Vi jobber sammen med flyselskapet for å finne ut av dette, sier talsmann Doug Adler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ikke overrasket

Boeing har hevdet at Dreamliner-flyet nærmest vil revolusjonere luftfarten. For passasjerene har de trukket fram bedre luft- og lysforhold enn for andre fly, blant annet med større vinduer. For flyselskapene har de trukket frem store reduksjoner i drivstoffutgifter blant annet fordi flyet er produsert i et mye lettere materiale.

Likevel har flytypen vært forfulgt av problemer og produksjonen har flere ganger blitt utsatt. Flere av flyene som har vært satt i trafikk har også opplevd problemer. I desember måtte en Dreamliner fra United nødlande etter å ha fått problemer med en strømgenerator. Samme måned satte Qatar Airlines et av sine fly på bakken på grunn av bekymringer rundt elektronikken.

- Ingenting av det vi har sett fra Boston-hendelsen tyder på at det er noen sammenheng mellom det som skjedde nå og det som skjedde i desember, sier en talskvinne for Boeing til USA Today.

Luftfartsekspert Robert Fiegl, ved Embry-Riddle Aeronautical University i Arizona sier at det ikke er uvanlig at nye typer flymaskiner opplever tekniske utfordringer i starten.

- Dreamliner er et fly som er mer avhengig av elektrisitet enn eldre flytyper, så det er ikke overraskende at de vil ha noen utfordringer rundt dette, sier han.

Foreløpig er bare 13 Dreamliner-fly satt i trafikk rundt om i verden. I slutten av mai skal Norwegian etter planen ta denne flytypen i bruk for første gang på sine flyvninger til og fra Bangkok og New York.