FAREN IKKE OVER: Store mengder hai og økt tilstrømning av turister og badegjester gjør at myndighetene på sørvestkysten av Australia frykter enda flere fatale haiangrep i månedene som kommer. Bare siden i fjor høst er fire mennesker tatt av hai i området. Foto: AP

Verdens farligste hai-kyst

Fire turister hai-drept på 7 måneder

(VG Nett) Sørvestkysten av Australia er verdens farligste hai-kyst. Her er fire mennesker hai-drept de siste sju månedene - mot vanligvis én i året i hele Australia.

De populære strendene mellom Bunbury og Busselton, cirka 20 mil syd for Perth, ble gjenåpnet forrige uke etter at 33-år gamle sportsdykkeren Peter Kurmann ble tatt av en hai før palmehelgen.
Tobarnsfaren Kurmann, som ble drept utenfor Stratham Beach, er det fjerde hai-offeret på et drøyt halvår i denne populære turistregionen, som nå offisielt stemples som verdens farligste hai-kyst.

- Ord kan ikke beskrive hvordan vi har det nå, sier familien i hans en pressemelding som ble sendt ut etter dødsfallet.

Borte vekk

Det lokale fiskeoppsynet jaktet på draphaien hele palmehelgen, uten å se spor etter den. Kurmanns eldre bror, som han dykket sammen med da haien angrep, anslår at den var cirka fire meter lang.

DREPT: George Thomas Wainwright ble det tredje offeret for et dødsangrep fra en hvithai i området rundt Perth i fjor høst. Foto: AP

Hai-offeret ble hentet opp av en lokal båt og fraktet inn til Busselton, men erklært død på grunn av de omfattende skadene.

- Trolig hvithai

Tjenestemenn fra Fiskeridirektoratet anslo senere at Kurmann var blitt angrepet av en hvithai.

Forrige offer var amerikanske George Thomas Wainwright (32), som også ble drept av en hvithai på over tre meter - mens han dykket utenfor Perth.

- Det er mye hai i farvannet, så det hjelper ikke å fange en, sier den lokale talsmannen for Shark Response Unit, Tony Cappelluti, til nyhetsbyrået AP.

Ett i året

- Likevel kan det åpnes for økt haifiske i regionen, selv om den store hvithaien er en beskyttet art, legger hans kollega Colin Barnett til.

OVERLEVDE: Den australske surferen Glen Folkard kikker gjennom hullet i våtdrakten sin, som en tre meter langs hai tok en jafs av 23. februar. Folkard overlevde det nifte møtet med haien. Foto: AFP


I gjennomsnitt skjer det i overkant av ett dødelig haiangrep i Australia årlig, ifølge AP. Ekspertene har ikke kunnet forklare eksplosjonen av angrep, men mener ulike haier er ansvarlig for hvert dødsfall.

Frykter turistflukt

Haifrykten og de mange døsfallene skader turismen på Australias populære sydvestkyst, og etter dødsfallet i palmehelgen gikk borgermesteren i byen Busselton, Ian Stubbs, ut og krevde at det blir iverksatt jakt på hai i området.

Stubbs viser seg til alt overmål å være en nær venn av hai-offeret Peter Kurmann, som hadde flere mektige venner i den lokale folkeforsamlingen.

- Når haien angriper mennesker, må de tåle å bli jaktet på, sier Stubbs, som frykter at enda flere turister nå vil forvinne, ihvertfall på kort sikt.

- Uvanlig mange

Senior-haiforsker Rory McAuley fastslår at Peter Kurmann fra Vasse nær Busselton, er det foreløpig siste offeret i en serie fatale hai-agrep den siste tiden.

KREVER HAI-JAKT: Turistmyndighetene på Australias sørøstkyst frykter at hai-dødsfallene skal skremme bort turistene og krever intensivert haifiske - selv på den beskyttede hvithaien. Foto: Al McGlashan

- Vi hadde uvanlig mange haiangrep i fjor, og dette året begynner ikke særlig bedre, fastslår forskeren.

I tillegg til at farvannene utenfor sydvestre Australia har store forekomster av hai, framnholdes det at økningen i haiangrep også kan skyldes at surfing og dykking er blitt svært populært - og at stadig flere badegjester søker til strendene i området.

- Kan skje igjen

- Dette faktum gjør at vi må være forberedt på enda flere tragiske hendelser i tiden som kommer. Dette kan skje igjen, sier haiforsker Rory McAuley til lokale nyhetsbyråer.

Fra lokalt hold er det også kommet krav om at myndighetene må sette ut garn og nøter som sperrer haien ute fra strendene.

- Dette har regjeringen vurdert, og funnet at slike garn ikke er egnet langs kysten av sydvest-Australia. Erfaringen er også at slike garnsperrer faktisk tiltrekker seg hai, så tiltaket er ikke å anbefale, sier strategisk sjef for fiskertitilsynet, Tina Thorne.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder